Nap mint nap azért dolgozom, hogy 50 évesen is játszhassak

 

Jaromír Jágrnak nagy hete volt az előző. Beérte Mark Messier-t 1887 ponttal, majd a következő meccsen el is hagyta, így Wayne Gretzky után már második az all time pontlistán. Hogy éli ő meg mindezt? És hol a vége?

A cseh 23. szezonját tölti az NHL-ben, Messier-nek ez a szám a 25. szezonjában jött össze. Jágr tehát 94 meccsel hamarabb érte el a rekordot. Nem igazán töltött sok időt az ünnepléssel, szerinte ráér ezzel foglalkozni.

“Talán amikor visszavonulok, és visszanézek arra, amit csináltam, akkor kicsit többet gondolkodom majd rajta ? mondta. ? Most viszont csak élvezek minden percet, amíg játszhatok ebben a ligában, és megteszem, amit tehetek, hogy minél tovább tudjak maradni. Imádom!”

Jágr 44 éves, kevesebb, mint két hónap van a következő születésnapjáig, ő a legöregebb játékos az NHL-ben. Gordie Howe 52 éves rekordjáig még van ideje, de már most is kiemelkedően hosszú a karrierje. Ami az elképesztő vele kapcsolatban, hogy nagyon jó. Az előző szezonban 66 ponttal vezette a Florida Panthers pontlistáját. Abban az évben, amikor a franchise történetének legjobb alapszakaszát futották.

jagr 1888

Mostanában egyéves szerződéseket köt, de kitart amellett, hogy 50 évesen is játszani szeretne. “Amikor azt mondtam, hogy 50 évesen is játszani fogok, mindenki nevetett, de nap mint nap azért dolgozom, hogy megcsináljam.”

Ha tényleg 50 éves koráig játszik, akkor még 5 szezont kell végigcsinálnia a mostanin kívül. ”Szerintem jobb vagyok most, mint 15 éve voltam, de mindenki más is sokkal jobb ? mondta még a tavalyi All Star-meccsen. ? A játék gyorsabb. Ha a tévében nézed a mostanit és akár az öt évvel ezelőttit, teljesen más, amit ma látsz. Ezért is kell más játékosnak lenned, mint amilyen 20 éve voltál. Már nem is kell annyira erősnek lenned, elég a gyorsaság.”

“A visszavonulásom és a halálom napja között, remélem, rövid lesz az idő. Az már nem lesz annyira izgalmas. Szóval amíg tudok játszani, ezt fogom csinálni. Mi mást tehetnék? Ha visszavonulsz, akkor is edzened kell, sőt talán többet is, mint amikor játszottál, hiszen nem akarsz kövér és ronda lenni. Én legalábbis nem akarok” ? mondta még a Sportnetnek adott interjújában.

Egy másik sajtóorgánum úgy fogalmaz: azt is hallani, azért is akar ennyire játszani, mert egyedül a hoki van az életében, és fél, hogy mi lesz, ha már nem lesz profi. Jágr elismeri, hogy ebben is van némi igazság, de ez nem von le annak értékéből, mennyire imádja a játékot.

?Nincs arra szabály, hogy csak 18 és 35 éves korod között játszhatsz. Olyan szabály sincs, hogy 70 évig élsz. Nincsenek szabályok. Nem akarok a hoki utáni életre gondolni, de találnod kell valamit, ami érdekel, és boldoggá tesz. Miért keressek valamit, ha már ezer éve megtaláltam, ami boldoggá tesz? Még mindig jól tudom ezt csinálni. Bárki, aki szereti a munkáját, ugyanezt mondja. Ha utálnám csinálni, már nem csinálnám.?

jagr2

A Panthers vezetőedzője, Gerard Gallant megmondta Jágrnak, hogy akkor vesz ki pihenőidőt, amikor szeretne, akár edzések, akár meccsek vannak. Ezt köszöni ugyan, nem kér a lehetőségből. ?Próbálom neki mondani, hogy néha-néha vegyen ki egy nap szabadságot ? mondja az edzője ?, de azt hiszi, ha egy napot pihen, vissza kell majd vonulnia. Játszani akar továbbra is. A fejében az van, hogy minden nap mennie kell, és csinálni valamit. Így készíti fel magát, ebben hisz.?

?Persze nagyszerű dolgokat vitt véghez a karrierjében ? mondta Aaron Ekblad, Jágr csapattársa ?, de mi úgy kezeljük, mint bármelyik másik csapattársunkat. Minden egyes nap agyondolgozza magát, hogy nagy játékos legyen. Ezt határozottan jó látni. Fiatalabb srácokként ebből sokat táplálkozunk. Ha valaki az ő korában ennyit dolgozik, ilyen keményen, ez nagyon inspiráló.?

Tommy Powers erőnléti edző mindig elérhető számára. Megadja a szabadságot Jágrnek, hogy csinálja a dolgait, amikor kell, segít új feladatokat keresni, vagy szimplán csak edz vele. ?Sose vágja le a sarkokat, vagy ilyesmi, és szerintem emiatt ilyen sikeres. Pontosan tudja, mit kell csinálnia, jól ismeri a testét.?

jagr

Sikerének egyik titkát Powers ?spirituális aspektusnak” nevezi, jóga, meditáció és hasonlók. Hisz a csakrák kinyitásában, beépíti ezeket is a felkészülésébe. ?Senki másnál nem látok ilyesmit. Sose láttam még, hogy valaki beépítette volna ezeket az aspektusokat a napi rutinjába, edzésébe. Az, hogy ő így össze tudta rakni az egészet, árulkodik arról, miért képes 44 évesen is játszani.?

Bár már egy ideje nem ott játszik, továbbra is a Pittsburgh Penguins a csapat, amellyel a leginkább összekötik a nevét. 806 mérkőzést húzott le náluk. Hogy a 68-as mez egyszer ott lóg-e majd a PPG Paints Arénában, nem tudni. ?Nem rajtam múlik ? mondja Jágr. ? Örülnék, ha húsz-harminc év múlva valaki az arénába érve tudná, hogy egyszer itt játszottam. De ez a kérdés nem az én kezemben van.?

Még mindig kifütyülik Pittsburghben azok, akik szerint cserben hagyta őket. ?Ha azért fütyülnének ki a fanok, mert nem tettem oda magam teljesen, vagy szar játékos voltam, akkor érdekelne. Mert ha nem adnék bele mindent, bűntudatom lenne. De ha azért fütyülnek ki, mert hallottak valamit, és nem is tudják az igazságot… Amikor Pittsburghben játszottam, a legjobbamat adtam. Mindenki, aki velem játszott, tudta ezt. Állandóan a jégen voltam. Imádom a játékot, minden este kiadtam mindent. Ha ezért fütyülnek, akkor nincs vele bajom, mert tudom, hogy nem érdemlem meg.?

jagr nyelv 2

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum