Utánpótlás Mit tehet meg az edző, ha gyerekeket akar büntetni?

 

Felfüggesztettek egy kanadai utánpótlástrénert,  miután megbüntette a gyerekeket a vesztes meccs után. Nem ez volt az egyetlen hasonló eset a közelmúltban.

Az edzők többnyire szabad kezet kapnak abban, hogy milyen módszereket használnak a teljesítményjavításban, a büntetések viszont kicsit kényesebb kérdést jelentenek. Lehet-e vesztes meccsért büntetéssel sújtani a gyerekeket, illetve meddig mehet el egy edző ilyenkor? Ezt a témát taglalja a CTV News cikke. Érdemes megnézni, hol tart a gondolkodás a kanadai jégkorong környékén e témában.

A quebeci Lavalban saját ligája függesztett fel egy utánpótlásedzőt, miután sorozatban érkeztek panaszok a vesztes mérkőzések után kiszabott büntetései miatt. Ez két hónap alatt a második ilyen eset volt Quebecben. A Laval-North Cobra Atom AA 9 és 10 éves játékosai az egy hete elszenvedett 5-2-es vereségük után 20 percig voltak kénytelenek teljes felszerelésben róni a köröket a jégpálya körül. Benoit Puskas, a Hockey Laval-North korelnöke szerint a gyermekeiket váró szülők minderről lemaradtak, hiszen az edző egy oldalajtón keresztül vitte ki a gyerekeket. Amikor kiderült, milyen büntetésben részesültek a játékosok, sok szülő a ligához fordult panaszával.

A szervezet találkozott az érintettel, meghallgatta a magyarázatát, majd lemondásra szólította fel. Megtette. “Azt mondta, ez nem büntetés volt, hanem egy kis extra kardió, csak tudod, rossz volt időzítés. Ennek nem ez a módja” ? idézte fel Puskas. Szerinte a testedzésnek az edzésen van a helye, nem pedig ameccs után: “Talán a mezben még megtehetné, de meccs után, teljes felszerelésben ? ezt nem szeretnénk támogatni.”

Bengi Vidicek fia tavaly a  Laval-North Cobrában játszott. Azt mondta, teljes felszerelésben futni semmi ahhoz képest, amire korábban kényszerültek a játékosok. “Bólyákat kellett körbefutni nyolcas alakzatban, oda-vissza, másfél órán keresztül. Én nem bánom a kemény edzéseket, de van egy határ. A fiam sírva jött haza a meccsek után.”

Puskas elmondása szerint az edző a “régi iskola” képviselője volt. Már két éve dolgozott a Laval-Northban, előtte két évig egy másik helyen. “Korábban is voltak vele gondok, de úgy gondoltuk, tanult a hibákból, és nem fog még egy eset előfordulni.” Az edzőt nem nevezte meg a szervezet, de a szülőkkel szerveztek egy találkozót a történtek tisztázása céljából. ”Ez nem történhet meg még egyszer! ? mondta Puskas. ? Fontos, hogy élvezet legyen jégkorongozni.”

Októberben a Lac. St. Louis Jégkorong Szövetség tiltott el egy évre egy előkészítős edzőt, miután az több száz fekvőtámaszt osztott ki büntetésként a gyerekeknek.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum