Kanada?Oroszország 5-3

   

A tizedik perctől nem az volt a kérdés, hogy melyik a jobb csapat, hanem hogy melyikük jut a döntőbe. Hiába vezetett a Bobrovszkij-show-nak köszönhetően Oroszország a 37. percben, az 50.-ben eldőlt a meccs. Kanada letámadására nem volt válasz.

A mérkőzés előtt bizonytalan volt, hogy a sérülés miatt az utolsó csoportmeccset kihagyó Pavel Dacjuk vállalja-e a játékot. A bemelegítéskor kiderült: nem. Az első két meccsen mutatott játéka alapján legfeljebb a rutinja miatt hiányzott az orosz csapatból.

Összeszedett kezdést láthattunk az oroszoktól, érdekes, Ovecskin, Kuljomin, Malkin hármas nyitott náluk, de aztán más formációkkal folytatták. Az első életerős lövés is a vendégeké volt, a közönség orosz része lázba is jött, a lelátón 1-2 ezer orosz kiabálta országuk nevét, azaz hogy Rásszijá. Az első emberelőny azonban megzavarta őket. Bouwmeester ült ki, Ovecskin szokása szerint végigjátszotta a két percet, de felállni nem sikerült. Ellenben a másik oldalon Marchand került ziccerbe Markov bizonytalankodása nyomán. A ramaty fórjáték kizökkentette a ritmusból a fehéreket. 7:40-nél Kulikov szabadon indulhatott volna előre, de várt, így Crosby egyszerűen elvette a korongot tőle, és kis kéztechnika után fonákkal behúzta Bobrovszkij mellett a kapuba, 1-0 Kanadának.

CANRUS VK

Újabb orosz előny következett, Burns akasztott a kapu előtt. Második nekifutásra legalább kapura lőttek az oroszok, de a két legnagyobb lehetőség a hazaiaké volt, Duchene és Weber 2-1-es kontra végén lőhetett kapura. Az orosz kapus mentette meg csapatát kétszer is. A két résztvevőhöz képest harmatgyenge harmadot láttunk, Kanada játéka is messze volt a jótól, sokat körülményeskedtek ők is, főleg a védőharmadban. Támadásban mindkét együttes jobban teljesített. Egymásután három orosz kiállítás zárta a harmadot. A kanadai fór sem volt acélos, de többet lőttek kapura és legalább nem tudtak kontrázni belőle az oroszok. A 17:7-es kapura lövési arány jelezte, ki nyomott többet. Kanada.

CANRUS4

A folytatás jobbra, majd a meccs felétől parádésra sikeredett. Crosby továbbra is Marchand és Bergeron társa volt, és ezen a meccsen ez a sor diktálta a tempót. Bár az első néhány percben a feszültség nagyobb volt, mint a játék, azért előbb-utóbb a színvonal elérte a kívánt szintet. A letámadással továbbra sem tudott mit kezdeni Oroszország, előfordult hogy többshiftnyi időre beszorultak harmadukba. Akkor sem tudtak megindulni, ha megszerezték a korongot. Jobb esetben tilos felszabadításra ütötték, rosszabban pedig ? megmagyarázhatatlan okból ? a kapuval szemben álló kanadaihoz. De Bobrovszkij továbbra is bámulatosan mozgott a vonalon, megadta az esélyt csapatának arra, hogy minél tovább életben legyen. A meccs első felében csak ő volt a jégen olyan játékos, aki klasszis teljesítményt nyújtott. Több mint nyolc percen át nem lőtt kapura az orosz válogatott, de amikor megtette, egyből egyenlített: Nyikita Kucserov szaladt el a jobb szélen, nem passzolt keresztbe, hanem bevágta a hosszúba a korongot. Csilingelt a vas, robbant az aréna orosz érzelmű része, 1-1-re állt a meccs a 29. percben. Egy érdekes adat: 24:8 volt ekkor a kapura lövések száma. A hazaiak biztatni kezdték kedvenceiket, de a Let?s go Canada csatakiáltás közepette Ovecskin, Malkin és Taraszenko kontrázott, Price is elkezdett dolgozni a pénzéért, ügyesen. Érdekes játék alakult ki, mert a letámadás továbbra is hatékony fegyvernek bizonyult, az oroszok folyamatosan nehezen jöttek ki a kapujuk elől, de végre hatékonyan támadtak, ha mégis. Jemelin hibázott éppen akkorát, mint Kulikov az első gól előtt, de Getzlaf borzasztó nagy erejű lövése a felső vasat trafálta telibe. Kuznyecov és Nyeszterov mentett nagyokat hátul, fontos munkát végeztek. Aztán döbbenet szállta meg az Air Canada Centert. A 37. percben fordított Oroszország. Tyelegint és Dadonovot nem vették elég komolyan a kanadai bekkek, akik pedig hatalmasat brusztoltak, az akció végén a kapu elé kerülő korongot Kuznyecov a levegőből ütötte a kapuba. 1-2. Kanada nem szeret hátrányban lenni, 72 másodpercig bírta ezt az állapotot. Bergeron játszott Crosbyhoz, aki megszelídítette a pattogó korongot, majd a hosszú oldalon üresen hagyott legújabb fegyverhordozóját szolgálta ki, Marchand az üres kapuba lőtt, 2-2 a 38. percben. Mentálisan megerősítették egymást a felek és az események. Orlov bődületes vasa jelezte, az oroszok nem roppantak össze. A második felére nagyon jó lett ez a harmad, pedig a mezőnyjáték tekintetében továbbra is felborult a pálya.

CANRUS VK2

A harmadik húsz perc egy emberfeletti Bobrovszkij-védéssel indult, becenterezett korongot pattintottak egy-két méterről kapura, magabiztosan fogott a kapus. Húsz másodperccel később azonban elment a lepkése mellett egy olyan Marchand-lövés, ami számára máskor ujjgyakorlat lett volna. De a nagy számok törvénye alapján 30-40 ilyenből egy beakad. Most beakadt. 3-2 Kanadának a 42. percben. Getzlaf kiállt, de helyzetig megint nem jutottak az oroszok. Így már 13 kivédekezett hátránynál tartanak a kanadaiak a tornán. Négy percre rá viszont már két kapusbravúr is kevés volt orosz oldalon, Perry harmadszorra belőtte a pakkot a kilátástalan küzdelemben sokszor egyedül hagyott Bobrovszkij kapujába. A forró zónákban az oroszok jelenléte egyszerűen súlytalan volt, az emberelőnyös játékuk pedig csőd. Így még egy nem elég effektív Kanada ellen sem lehet nyerni. Nem osztott-szorzott, hogy az 50. percben egy szabálytalan elzárásból született gólt is megadtak a kanadaiaknak a játékvezetők. Getzlaf akadályozta másodpercekig Jemelint abban, hogy Tavaresen védekezzen, az üresen maradt csatártárs meg is oldotta a szituációt, senkitől sem zavarva a bal felsőbe ragasztott, 5-2. Az orosz remények 50 percig éltek, a vancouveri olimpia óta soha nem sikerült Ovecskinéknek ilyen sokáig húzniuk a döntést. Ez is valami. A meccs elcsendesedett, minden érintett beletörődött a sorsába. Két perccel a vége előtt Toews pattintott vasra egy belőtt korongot. Znarok időt kért, az utolsó két percet 6 az 5 ellen játszották le az oroszok, kapus nélkül. Nyolc másodperccel a vége előtt a szinte a gólvonalon álló Panarin lőtt gólt, de ez csak kozmetika volt az eredményen. Így 5-3 lett a vége. A Világkupán először kézfogással ért véget mérkőzés ? ez volt az első kvázi playoffmeccs ?, baráti hangulatban.

CANRUS VK3

A két csapat legutóbbi találkozása óta az osztálykülönbség nem tűnt el, továbbra is egy szinttel jobb hokit játszik Kanada, mint Oroszország. Ez különösképpen azért érdekes, mert ezen a meccsen az észak-amerikaiak sokkal sebezhetőbbek voltak, mint 2010 óta bármikor. Ezt nem tudták kihasználni az oroszok, elsősorban a minden várakozást alulmúló védőharmadbeli játékuk miatt. A mérkőzés legjobbjának Brad Marchand-t választották, Crosby és Tavares előtt.

A Világkupa első döntős csapata, Kanada vasárnap kap ellenfelet. A másik ágon Svédország?Európa mérkőzést rendeznek.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
  • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
  • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
  • SPORT 2