Öt dolog, amire érdemes figyelni a döntő első meccsén

   

A San Jose és a Pittsburgh párharca nem csak hatalmas küzdelemmel, de régen látott színvonalú meccsekkel kecsegtet, ebben szinte minden szakíró véleménye megegyezik. Az észak-amerikai beharangozók alapján összeszedtünk öt dolgot, amire érdemes lesz figyelni.

Dominancia
Manapság az NHL-ben a korongbirtoklás ugyanolyan fontos téma, mint a fociban a labdabirtoklás. Az egyre fejlettebb statisztikai eszközök egy jelentős része is ennek mérésére törekszik. Ezek alapján úgy tűnik, hogy két kiemelkedő csapat játssza az idei döntőt, amely nagyon egyforma erényeket csillogtat. A Sharks és a Pens is sokat birtokolja a korongot, talán a két leggyorsabb hokit játszó csapat méri össze erejét, pillanatok alatt érnek oda az ellenfél kapuja elé a pálya bármely pontjáról. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy az elemzők régen látott közönségszórakoztató meccsekre számítanak. Nagy kérdés, hogy melyik csapat tud majd dominálni egy olyan ellenféllel szemben, amelynek hasonló a stílusa és ugyanazok az erényei.

cup

Kapusok
Mindkét oldalon nagyon fiatal hálóőrök állnak a kapuban, lehetetlen megjósolni melyikük bírja majd jobban azt a hihetetlen nyomást, amit a Stanley Kupa döntője jelent. Martin Jones az idősebb közülük a maga 26 évével, míg a pittsburghi Matt Murray a napokban ünnepelte 22. születésnapját. Murray első évét tölti az NHL-ben, az alapszakaszban mindössze 13 meccsen jutott szóhoz, többnyire az AHL-ben kapott lehetőséget. Jelenleg több rájátszásmeccset játszott az NHL-ben, mint az alapszakaszbelit. Mutatója (92,4%) valamivel jobb, mint Jones-é (91,9%), de Jones mellett szól, hogy ő a Los Angeles Kingsszel már lett bajnok, amikor Quick mögött volt második számú kapus. Ezzel együtt mindketten nagyon rutintalannak számítanak, az idei playoff kezdete előtt ketten együtt tudtak felmutatni 57 perc playoff-rutint. Teljesítményük vitathatatlanul a legnagyobb bizonytalansági tényező a párharcban.

hertl

Speciális egységek
A Sharksé a rájátszás legjobb emberelőnyös teljesítménye, amit a liga legjobb védekező négyese igyekszik megállítani. Burnsék az előnyök 27%-át értékesítik, míg a Pens mutatója 23,4%. A hátrányos védekezésben nagyjából hasonló előnye van Crosbyéknak, hiszen a hátrányok 83,6%-át védekezik ki, míg a Sharks 80,4%-on áll. Különösen a szezon nagy részében csatárt játszó, onnan a rájátszásban a védelembe visszakerülő Burns veszélyes, aki mindenhonnan tüzel, lövései a leghalálosabbak közé tartozik a ligában. Pavelski a kapu előtt képes hihetetlen megoldásokra, de az egész ötös nagyon érzi egymást Marleauval, Couturrel és Thorntonnal. Igen ám, de a Pens az előző fordulókban nem sokkal kevésbé veszélyes speciális egységeket is elnémított, mint a Kucserovval és Drouinnal felálló Lightningét, vagy az Ovecskinre épülő Washingtonét. Emellett, a gyors játéknak köszönhetően, emberhátrányban is veszélyesek. Ráadásul a Sharksnak sem lesz éppenséggel könnyű dolga a Crosby, Malkin, Kessel, Letang, Hörnqvist alkotta pittsburghi emberelőnyös sorral szemben.

Edzők
Pete DeBoer az első évek specialistája, a Sharks a második csapat a karrierjében, melyet úgy vezet első edzői évében a döntőbe, hogy azt megelőzően a rájátszás sem volt meg. Először a New Jersey Devilsszel tette ezt meg Lou Lamoriello igazgatósága alatt, akkor a döntőbe jutás felett érzett öröm miatt el is ment a párharc, az első három meccset megnyerte a Kings, bár kétszer csak hosszabbításban tudott győzni. Most ugyanezt megcsinálta San Joséban is, nyilvánvaló módon kettőzött erővel figyel arra, hogy ébren tartsa csapatában a harci szellemet. Nem lesz nehéz dolga, nagyon jó keret került a keze alá, inkább csak a kulcsjátékosok önbizalmát kellett rendbe tennie. Emellett természetesen volt néhány nagyon fontos húzása, ő hozta el Los Angelesből Martin Jonest, Washingtonból a fontos gólokat szerző Joel Wardot, a Pittsburghtől pedig a veterán hátvéd Paul Martint, akit még a Devilsből ismert. Az öt szezont Crosbyékkal lehúzó Martin nyilvánvalóan fontos tudással rendelkezik a Pingvinek védelmi rendszeréről.

deboer

Mike Sullivan decemberig segédedző volt a Pittsburghben, előtte 10 évig nem vezetett csapatot az NHL-ben. Jim Rutherford általános igazgató azonban bízott benne és ő meg is hálálta ezt a bizalmat. A csapat elképesztő mértékű és gyorsaságú fejlődésen ment keresztül Sullivan rendszerének elsajátítása után, melynek két alappillére a korongbirtoklás és a sebesség. Ami még ennél is fontosabb, Sidney Crosby is magára talált és ipari mennyiségben kezdte el termelni a pontokat. Murrayt is ő hozta fel az AHL-es farmcsapatból, amelyet az előző évben ő dirigált.

Újoncok és más meg nem énekelt hősök
A sztárok mellett a Pittsburghben és a San Joséban is nagyon fontos szerepet játszanak az újoncok és a kiegészítő emberek. A 24 éves Bryan Rust első szezonját futja az NHL-ben, a Tampa elleni konferenciadöntő hetedik meccsén mégis ő lőtte csapata mindkét találatát. De a szintén 24 éves Brian Dumoulinra sem lehet panasz, aki a kulcsfontosságú védő, Trevor Daley kiesésével vált fiatalon is megbízható teljesítményt védővé a top két hátvédsorban. A védők közül Olli Maatta is egyre jobb formába lendül, rá is fontos szerep hárul majd a Sharks ellen. De nem lehet elmenni a 38 évesen Pittsburghbe kerülő Matt Cullen teljesítménye mellett sem. Cullen a Nashville tavalyi korai búcsúja után kis híján befejezte pályafutását, amikor befutott Jim Rutherford telefonja, akivel Carolinából ismerték egymást. Az általános igazgató megbízható negyedik soros centert keresett, Cullen pedig azonnal igent mondott, most pedig döntőt játszik. Igazi igásló, éppen 100. meccsén van túl a szezonban, még egyetlenegy egyszer sem hiányzott a szezonban.

NHL: MAR 17 Hurricanes at Penguins

A San Joséban az élre a 22 éves Tomas Hertl kívánkozik, aki az első sorban is teljesen egyenrangú partnere Thorntonnak és Pavelskinek. A Blues elleni utolsó mérkőzésen például szorult helyzetben emelte át a félpályát úgy, hogy azzal két sortársa le is tudta korizni a St. Louis védelmét, a negyedik percben megszerezve a vezetést csapatának. Ezen a mérkőzésen gólt szerzett a 24 éves finn Joonas Donskoi is, de a 21 éves Chris Tierney is 5 góllal és két assziszttal vette ki részét az idei menetelésből. A csapat egyetlen döntős tapasztalattal rendelkező mezőnyjátékosa a litván Dainius Zubrus, aki a Flyersszel és a Devilsszel is elment a döntőig, de a kupát még nem emelhette a magasba. Idén eddig a playoffmeccsek felén kapott lehetőséget.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum