A San Jose először, vagy a Pittsburgh negyedszer?

 

Kezdődik a Stanley Kupa döntője. A címben található kérdés a legfontosabb a sorozat nyitánya előtt. Két héten belül megkapjuk rá a választ.

Pittsburgh Penguins (2.)?San Jose Sharks (5.)
Penguins: 48-26-8, 104 pont
Sharks: 48-28-6, 102 pont
Az alapszakaszban: Penguins 1-1-0, Sharks 1-1-0
A playoffban: 0-0

Penguins

A Pittsburgh csatársorának a motorja az egész rájátszás során nem a Crosby, Malkin páros volt hanem a HBK Line, azaz a Hagelin, Bonino, Kessel trió. A sárga-feketék harmadik sora azonban könnyen lehet, hogy megbomlik, mert Bonino sérüléssel bajlódik és a vasárnapi edzést is kihagyni kényszerült. Ha a rájátszás során 45 pontot termelő hármasból kiesik Bonino, akkor Sullivan mesternek alaposan fel kell forgatnia a csapatot. Nem teljesen egészséges Chris Kunitz sem, aki eddig Malkin mellett játszott, így a legvalószínűbb változtatás az lenne, hogy az orosz center kerül a svéd-amerikai szélsőpáros közé. A Pens első sora így továbbra is a Crosby, Sheary, Hörnqvist hármas marad, majd mögé jön a háromnemzetiségű második sor Malkin vezetésével. Érdekesség, hogy a csapat ebben a felállásban kezdte a szezont, Sullivan abban bízott, ha az első két sorba tömöríti szupersztárjait, nem lesz olyan csapat, amely megállíthatná őket. A terv nem jött be, de ennek köszönhetően megszületett a Pens leghalálosabb hármasa, vagyis HBK sor, amely 45 pontot hozott össze a rájátszásban. A harmadik hármas marad a nagy kérdés, Sullivannak ezt kell összeraknia a döntő első meccse előtt. A Pens negyedik sora továbbra sem kérdés ebben a Cullen, Fehr, Kuhnhackl trió kergeti a pakkot, mégpedig bámulatosan. A negyedik sor eddig nyolc gólt lőtt a playoff során, amiből öt volt győztes találat, ez pedig igazán megsüvegelendő teljesítmény.

sharkspenguins

A csatársorhoz képest még nagyobb a probléma a védelemben, ahol Trevor Daley és Kris Letang jelenti a gondot. Daley már nem is lép jégre ebben a szezonban, míg Letang játéka egyelőre csak kérdéses. A Pittsburgh legjobb védője, akárcsak Bonino, kihagyta a legutóbbi edzést, de az utolsó hírek szerint összedrótozzák a kiváló bekket a folytatásra. A védelem másik nagy kérdőjele továbbra is Olli Maatta. A finn hátvéd játéka nagyon hullámzó, olyan elemi hibákat vétett a rájátszás során, amelyeken meccsek mentek el, de játszott úgy is, mint egy rutinos veterán. Kérdés, hogy most melyik arcát fogja mutatni, de nagy pénz tennénk rá, hogy lesz legalább egy olyan találkozó, ami az ő lelkén szárad majd.

Pittsburghben továbbra is kérdés, hogy ki áll majd a vasak közé. A legutolsó hírek szerint Matt Murray kezd, de nem biztos, hogy ő is fejezi majd be. A rájátszás egyik legnagyobb meglepetését szállító kapus a legtöbb alkalommal kiválóan védett, de néhányszor kijött újoncsága és rutintalansága. Nem megnyugtató azonban, hogy a kezdőből kiszorított Fleury sem parádézott, így akárcsak Maatta esetében biztosan lesz olyan találkozó, amely a valamelyik kapus lelkén szárad majd.

A Pittsburgh emberelőnyös játéka továbbra is a Crosby, Malkin, Kessel, Letang kvartettre épül. Ez a négyes a rájátszásban a hatodik helyre röpítette a speciális egységet, ami ilyen nevek mellett azért lehetne jobb. Ha ehhez hozzávesszük még Letang kérdéses játékát, akkor ez a mutató aligha fog javulni az első mérkőzésen.

2016 final

Sharks

Ami a Pittburghben a HBK sor, az a San Joseban a Hertl, Thornton, Pavelski hármas. A trió összesen félszáz pontot tett a közösbe, amiből Pavelski majdnem a felét, összesen 22 pontot, közte 13 gólt vállalt magára. A Pens védelmének tehát elvileg a legelső feladata az lenne, hogy ezt a hármast kontrollálja. A probléma azonban az, hogy a San Jose csatársorában sokkal nagyobb a balansz, mint a Pingvinekében. A második sorban ott van a rájátszás pont és gólpassz listáját vezető Logan Couture, aki mellett a rutinos Patrick Marleau és a fiatal Joonas Donskoi akik szintén rengeteg zavart tudnak kelteni a kapu előtt. Marleau-nak a Sharks szerkezeti rugalmasságának biztosításában is nagy szerepe van. Ha ugyanis DeBoer mester a csapat támadópotenciálját szeretné növelni, akkor a veterán csatár a második sor szélsőjeként szerepel, ha inkább a védelmet kell kiegyensúlyozottabbá tenni, akkor eggyel hátrébb, a harmadik sor centereként lép pályára. Ennek a harmadik sornak a lelke a veterán szélső Joel Ward, akinek megszerzése telitalálatnak bizonyult a tavalyi holtidény során. A fekete szélső 11 pontot, közte hat kulcsfontosságú gólt szerzett, de az igazán nagy teljesítmény az volt tőle, hogy védekezésben nagyon összekapta magát. Amíg az alapszakaszban -15-tel zárt, addig most +3 a mutatója, ami azt jelenti, hogy a pontgyártás mellett a védekezésben is kiválóan teljesít. Pluszt jelent a csatársor számára, hogy visszatér a csapatba Matt Nieto, aki a Nashville elleni hatodik mérkőzés óta nem lépett pályára és a védekezésben lesz nagy szerepe.

A védelem legjobb embere Brent Burns, aki 20 pontjával a házi ranglista harmadik helyén áll. A védőmunkája mellett az emberelőnyös játéka és az 5 az 5 elleni játéka is kiemelkedő, így az ő féken tartása sem lesz könnyű feladat a Pens számára. Burns társa a kék vonalon az a Paul Martin, aki tavaly nyáron tette át a székhelyét Pittsburghből Kaliforniába, így Sharks első kézből kaphat háttérinformációkat a Pingvinekről. A második párosban szerepel majd a Vlasic, Braun duó amelyről a ponterőssége mellett elég annyit mondani, hogy Vlagyimir Taraszenkót levették a jégről és nulla ponton tartották. Valószínűsíthető, hogy ez a páros fog a legtöbbet védekezni a Hagelin vezette pittsburghi sor ellen.

A fekete-sárgákkal ellentétben San Joséban nincs kapuskérdés. Martin Jones egyetlen megingásától eltekintve végig egyenletesen védett, hatalmas tartást biztosítva az egész gárdának. Bármikor képes előhúzni a kalapból egy shutoutot, így bármikor képes kompenzálni egy esetleges gyengébb csatárteljesítményt.

A San Jose emberelőnyös játékánál csak az első körben kiesett Chicago tud jobbat felmutatni a rájátszásban. Thornton félelmetesen osztogat Pavelski, Couture és Burns pedig halálbiztosan értékesíti a helyzeteket, hárman együtt 13 emberelőnyös gólt ütöttek a 17-ből. A Sharks emberhátrányos játéka csak hangyányival rosszabb ellenfelénél, így a két gárda között inkább az lesz a vízválasztó, hogy a létszámhátrányos helyzeteket, hogyan fogja levédekezni.

Mindent összevetve a San Jose egységesebb és egyszerűen jobb csapatnak tűnik, és a padja is hosszabb. Nincs kapuskérdés, a támadósorban és a hátvédpárokban sokkal jobban megvan az egyensúly, mint a Pittsburghben. A Pensre nagyon ráférne, hogy Crosby és Malkin valóban olyan teljesítményt nyújtson, mint amit tud, hiszen látszik rajtuk, hogy egyáltalán nem 100%-on pörögnek. Amiben mindenképpen jobb a Pens, az a bulik elhozatala. Kulcsfontosságú pillanatokban biztos többet fogják elhozni a pakkot, de erre alapozni egy Stanley kupa döntőt badarság lenne. Az NHL.com munkatársai is jobbnak látják a San Josét nem véletlen, hogy 21 szakíróból 17 a Sharks győzelmét várja. Én sem lógok ki ebből a sorból, véleményem szerint a San Jose hat meccsen megszerzi története első bajnok címét.

sharks

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum