Szombaton tartják a draftlottót az NHL-ben

   

Óriási a tét, a draftlista első három helyének mindegyikén kész jégkorongos vihető, akiből jó eséllyel válhat meghatározó NHL-es játékos.

A lottón a rájátszásba be nem került 14 csapat vesz részt. Maga a húzás úgy néz ki, hogy 14 golyót tesznek az urnába, amelyeken egy szám szerepel 1 és 14 között. A 14 golyóból négyet húznak ki, ami összesen 1001 kombinációban lehetséges. Minden csapatnak megvannak a kombinációi, amelyekkel nyer. A csapatok nem egyforma eséllyel vesznek részt a sorsoláson, az utolsó helyen végzett csapatnak 20%, az utolsó előttinek, 13,5%, az azt megelőzőnek 11,5% esélye van arra, hogy az ő kombinációinak valamelyikét húzzák ki. Idén a Toronto végzett utolsóként, hozzá ezért 200 kombináció tartozik. Az évek folyamán igyekeztek kevésbé díjazni az utolsó helyet, tavaly csökkentették az esélyét 25%-ról 20-ra, ezzel párhuzamosan pedig a playoffba éppen be nem került csapatok esélyei nőttek valamelyest. Idén még tovább húztak a rendszeren, nem csak az első pick jogát húzzák ki ugyanis, hanem az első háromét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha korábban az alapszakasz utolsó helyezettje nem tudott élni 25%-os esélyével, egy második választás lehetőségével akkor is gazdagodott. Idéntől előfordulhat, hogy csak a negyedik legjobbnak tartott játékos lehet az övé. A rendszer részletesebb leírását itt találják.

2016-ban Torontóban tartják a lottóhúzást, amelyet óriási titkolózás követ. Az esemény nem sajtónyilvános, csak a résztvevő csapatok képviselői lehetnek jelen, akik csak azután nyilatkozhatnak, hogy a liga hivatalosan is bejelentette az eredményt. Mindez persze jó alapot teremt a különböző összeesküvés-elméleteknek, melyeket tovább táplált az a tény, hogy az Edmonton Oilers az elmúlt hat évben négyszer nyert. Más kérdés, hogy a legendásan rossz menedzsmentjének köszönhetően továbbra is ott tart, ahol eddig, ami tulajdonképpen példátlanul gyenge teljesítmény az amerikai major sportok történetében. Talán Connor McDavid behúzásával elindultak végre felfelé, de az idei lottón így is a második legnagyobb, vagyis 13,5%-os eséllyel indulnak. Harmadik a Vancouver 11,5%-kal.

draft1

Ami a játékosokat illeti, lenyűgöző tehetségekben nincs hiány. Bár tavaly nyáron még úgy volt, az előző évi draftról két nap miatt lemaradó Auston Matthews lesz az idei év abszolút favoritja, ha alapvetően nem is, de sokat változtak azóta az erőviszonyok. Matthews 1997. szeptember 17-én született, két nappal volt fiatalabb a választhatóság korhatáránál, így nem McDaviddel és Jack Eichellel kell megküzdenie, hanem a finnekkel. McDavid nem is maradt valamelyik kanadai juniorligában, ahol már 17 évesen is kettesével szerezte meccsenként a pontokat, hanem áttelepült Európába és Svájc, a felnőttek között próbált szerencsét. Jól megállta a helyét, 36 meccsen 24 gólt és 46 pontot szerzett, előbbi a második, utóbbi az első helyre repítette őt meccsenkénti átlagokat tekintve Európa egyik legjobb bajnokságában. Nem is rossz teljesítmény egy San Franciscóban, mexikói anyától született és Arizonában nevelkedett fiatalembertől, nem igaz?

draft_lottery

Visszatérve az esélyekre, nyáron és az év nagy részében ő volt az egyértelmű favorit. A TSN szakportál felállított egy szakértői panelt játékosmegfigyelőkből, akik időről időre rangsorolták a játékosokat. Nyáron tízből tízen hezitálás nélkül Matthewsra szavaztak, legutóbb viszont ketten már Patrik Lainét jelölték meg, többen pedig arról számoltak be, hogy erősen kellett gondolkodniuk, áll-e még Matthews első helye. A 194 centis finn csodagyerek a Tappara csapatával finn bajnok lett, ő is a felnőttek között edződhetett tehát. Az alapszakaszban 46 meccsen még csak 33 pontot szerzett, a rájátszásra lendült igazán formába, 18 mérkőzésen 10 gólt lőtt és 5 asszisztot adott. Laine junior és ifjúsági világbajnokságon is lett gólkirály, előbbin aranyat, utóbbin ezüstérmet szerzett Finnországgal. A harmadik legerősebb játékosnak honfitársát, Jesse Puljujarvit tartják. A 190 centis csatár pontkirály lett az idei junior vb-n, ahol Laine a gólkirály, hét meccsen 17 pontot szerzett. A Karpat játékosa el tudott utazni az idei ifivébére is, ahova Laine a Liiga döntője miatt nem, négy meccsre ugrott be, 5 gólt és 2 asszisztot szerzett. A finn hokiban nagy változások vannak egyébként, ezekről hamarosan nagyobb terjedelemben is beszámolunk.

Vasárnap hajnalban elég, ha Torontóra figyelünk. Ha Fortuna ismét vicces kedvében lesz és ismét az Edmonton viheti az első helyet, annak alighanem palotaforradalom lesz a vége.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum