Ambrussal, Csollákkal és Falussal is számolhatnak a FEHA19-nél

 

Továbbra is együttműködik egymással a székesfehérvári ICEHL- és Erste Liga-csapat.

“A FEHA19 és a Hydro Fehérvár AV19 megállapodásának értelmében a 2024/25-ös idényben is játszhat a FEHA19-ben (a szakmai stábok döntésének függvényében) Ambrus Csongor, Csollák Márkó és Falus Ádám” – adta hírül az Erste ligás együttes honlapja. Ambrus a nemrég véget ért szezonban 38 Erste Liga-találkozón 7+5 pontot gyűjtött, míg az ICEHL-ben 16 meccsen lépett jégre. Csollák a 9 osztrák ligás mérkőzésen mellett 33 összecsapáson 6 gólt lőtt és 16 asszisztot jegyzett a magyar bázisú bajnokságban. Falus 41 Erste Liga-mérkőzésen 3+1 pontot szerzett, valamint 13 ICEHL-meccsen 1+3-ig jutott.

fhaute_kissd_csollak

fotó: Soós Attila/FEHA19

Cimkék: , , , , ,

Hozzászólások (11)

 1.   #1
  Mr. Dinkles,   

  Vicc. Hogy akarunk top hokinak nevelni, ha ilyen kiváló alkatú játékosok nem kapják meg a lehetőséget és feltétel nélküli bizalmat folyamatosan, legalább egy szezonig? Nem 17-18, hanem 20-23 évesen? Na jó, a feltétel legyen a példaértékű, kifogástalan munka és viselkedés. Igen, hibázni fognak, tanítani kell őket, talán meccs is megy el rajtuk.

  Az ERSTE-ből NEM lesz top játékosunk, egy darab sem, sohasem, sok minden miatt, amiből a liga színvonala csak az egyik. De ICE húzóember sem, Mac ICE töltelék.

  Sehol nem azért kerül csapatba a 18 éves, mert nem lehetne találni helyette abban a pillanatban jobbat, hanem azért, mert van bennük fantázia és felépítik őket. Minden szezonban lehetőséget kellene adni 3-5 fiatalnak, ha nem élnek vele, következő szezonban jöhet a következő jelölt. Lesz, aki felfele tud menni tovább, olyan is, aki megkapaszkodik és sok, aki nem ide való.

  Jobb helyeken a világban ezt a költségvetés kikényszeríti, sajnos nálunk az ingyen pénz hazájában nem fogja.

 2. WA1907
    #2
  WA1907,   

  @Mr. Dinkles: Sehol nem azért kerül csapatba a 18 éves, mert nem lehetne találni helyette abban a pillanatban jobbat, hanem azért, mert van bennük fantázia és felépítik őket. - én azt látom az elmúlt szezonok folyamán, hogy ezen a fázison gyorsan átsiklunk, mert a másik oldalról szorít az eredménykényszer. Kérdem én, hogy ezek a fiatalok, hogyan tanulnak meg, szereznek tapasztalatot, nagyobb nyomás és teher alatt fejlődni és jobban teljesíteni? Kockáztatni kell, mert sok rejtett fejlődési potenciál marad kiaknázatlanul. De ide megfelelő szakember szükséges.

 3.   #3
  Mr. Dinkles,   

  @WA1907: pontosan, annyit hozzátennék, hogy 3 fiatal játékoson nem
  múlik semmi, ha jól építik be őket - azaz attól nem lesz egy csapat sok hellyel előrébb vagy hátrább. Cserében meccsről meccsre látványosan fejlődnek, ha tanítják őket, mert többnyire játék értésben és tapasztalatban vannak lemaradva, nem másban.

 4. WA1907
    #4
  WA1907,   

  @Mr. Dinkles: Ha 2 szezononként, sikerülne ebből a feltételezett 3 "fiatalból" legalább egyet stabil 2 sorossá nevelni, akkor azt jelentené, hogy a fejlődés lépcsőfokán szintet léptünk.

 5.   #5
  Mr. Dinkles,   

  @WA1907: jobb helyeken az a recept, hogy a 3-5 fiatalból valaki él a lehetőséggel és tovább tud lépni magasabb szintre (SHL—> NHL, Allsvenskan —> SHL, stb.), valaki él a lehetőséggel és megkapaszkodik az adott szinten, de előre lépik és befér a “magba” és van, aki lecsúszik és lejjebb folytatja, onnan próbál visszakapaszkodni.

  Analóg módon, nálunk ha valaki előrelépne légiósnak az EBEL-ben, más csapatokban, vagy Extraliga, DEL 1-2,, NLA/B, stb. - az lenne a reális ambíció, páran megragadnak helyben a magyar magban és páran csúsznak lejjebb. ERSTE csapatból - bármelyikből - én nem látom az ívet a nagy hokiba, max az ICE-on keresztül, de mire ezt az utat ilyen tempóban lejárják ezek a gyerekek, addigra lófasznak sem kellenek sehol, mert már nem fiatalok. Az ERSTE-vél nem csak a színvonallal van baj, főleg az alapszakaszban, hanem kutya sem figyeli, így senki nincs a “kirakatban”. Így ez a FEHA projekt is full zsákutca, legalábbis amennyiben nem EBEL 4. soros vagy ERSTE 3.-4. soros játékosok nevelése a cél. A mindenkori 18-21 éves társaság legjavát simán EBEL-ben kellene játszatni, hogy legyen esélyük valamire. Én egy évtizede próbálom megérteni a közeget és így gondolom.

 6.   #6
  Lazlee,   

  @Mr. Dinkles: nem mennék távolabb, de ez osztrák csapatoknál ez hogy működik?
  Hányan lépnek tovább magasabb szintre nem hogy az Ebelből, hanem a Erstéhez ehhez hasonló Alps farm csapatokból?
  Az én tippem 0,02, de nem tudom, azért kérdem.

 7.   #7
  Mr. Dinkles,   

  @Lazlee: elég csak a VB keretüket végiggörgetni, vagy megnézni, hogy azokban az évjáratokban, amikor a magyar csapatok szarrá nyerték az EBYSL-t hány meghatározó osztrák és mennyi magyar ragadt meg az EBEL-ben - tippem szerint az osztrákokat többnyire nem találod meg az EBYSL lineupokban, mert valószínű jobb dolguk volt akkor, mint u20-ban nyerni. Főleg a KAC és a Salzburg jó példák erre. De az, ahogy a szlovének használják az EBEL-t és az Alpesit talán egy még hozzánk közelebb álló jó példa. Vagy az SK Extraliga, a norvég bajnokság, vagy kicsit a dán. De ez a svéd, finn, cseh, német recept is - bár ezek már más kávéház. Van ahol a rendszer ösztönzi-direkt kompenzáció a befuttatott játékosok után, van ahol a fenntartható költségvetés miatt muszáj és van, ahol hazaszeretetből :D. Sehol nem ez az egyetlen pillére a játékosokat szisztematikusan felépítő rendszernek, mondjuk minden másban is utcahosszal vagyunk lemaradva (közös nevező, hogy mindig a mi kontextusunkban teljesen vicces "eredménykényszer" az indok, LOL).

  Ezzel nem azt mondom, hogy ez az egyetlen gátja annak, hogy végre legyenek magasabb szintre eljutó játékosaink, csak azt, hogy a mindenkori legjobb portékát időben ki kell tenni minden kirakatba, ahol látható, különben garantáltan nem lesznek, az, hogy várjuk már nagyon, az elég kevés. Aztán, hogy elég jó-e a portéka, az hamar elválik (nyilván a képzésünk is úgy szar, ahogy van). Azt senki ne hozza érvnek, hogy máshol a 18 éves ráborítja az ajtót az idősebbekre, azért fér oda a vályúhoz, mert ez hülyeség. A projektált potenciálja és a vélt elérhető maximuma sokkal magasabb, mint az idősebbeknek, akiket kiszorít, ennyi - ha mi még potenciál szintjén sem látjuk bele a mai fiatalokba, hogy meghaladják a 10-20 évvel ezelőtt képzett haverjaikat, akkor beszántani, besózni az egészet.

 8.   #8
  Lazlee,   

  @Mr. Dinkles: sokat nem tudtam meg, de amit igen, azt már tudtam :D

  Volt ablakban tehetség, most épp kenguru nézőben van.

 9.   #9
  Mr. Dinkles,   

  @Lazlee: ki mondta, hogy mindig mindenki befut? Pont az a lényeg, hogy ezeken a helyeken mindig forgás van: vagy előre lépsz, vagy kiesel, mindig jön a következő. Azt mondtam, hogy enélkül biztos, hogy senki nem fog szintet lépni, ezt tartom, azt nem, hogy ez garancia a szintlépésre.

 10. WA1907
    #10
  WA1907,   

  @Mr. Dinkles: Jelen helyzetben ( de javítson ki valaki ha rosszul látom a  tényt )  itthonról zömében akiknek megadatik a lehetőség,   fiatal korban 14-16 évesen belekóstolnak a légiós életbe valamelyik "Ersténél magasabban" rangsorolt utánpótlás bajnokságban.  Ezeknek a srácoknak a létszáma szezononként valahol a 30-40 fő  között van ( forrás: valamelyik korábbi Kisles-ben hallottam ) , de a médiában csak alig tucatról hallunk, főleg azokról akik kiemelkednek , esetleg egy magasabb korosztályban  is fel játszanak, amire az illető ország sportmédiája is említést teszt. 18-20 éves korukra nagy része abbahagyja a jégkorongok, páran visszaszivárognak az Erste ligába ahol nyugisan elkényelmesednek , és "sajnos" kialszik az a tűz, a vágy és az akarat hogy esetleg   egy magasabb ligában "kergetné" a korongot. A maradék " egy kettő max 5" megpróbál  "megkapaszkodni"  aztán a Volánon keresztül Ők is vissza szivárognak. Legalább is eddig ez volt forgatókönyv. Másik meglátásom, az az hogy a jelenlegi Erste liga magyar és székely játékosállományt nézve, nehezen hiszem, hogy a közeljövőben valaki "külföldre" erősebb bajnokságba igazol, és ott meg is marad. Egyenlőre a szlovén modellt kell  követni.

 11.   #11
  Mr. Dinkles,   

  @WA1907: szerintem nagyon komplex ez az egész kérdéskör, semmi nem véletlen, pont ott tartunk, amennyire tudatosan (semennyire) csináljuk és amennyi munka megy bele (nem sok és izolált erőfeszítések).

  Addig biztos, hogy minden úgy kezdődik, hogy a gyerek és család nagyon akarja ezt az egészet. A narratívában mindig megvan, hogy az élsport lemondásokkal jár, de a valóságban azt látom, hogy kevesen képesek MINDENT beletenni. Sokan csak dumálnak erről, az igazi lemondásra képtelenek, áltatják magukat, definiálgatják a MINDENT, hogy ez így is jó mert...aztán jön a kifogás és a nyafogás meg a felelősség elkerülése.

  Aztán folytatódik azzal, hogy a mi szülői kasztunk komplett edukálatlan abban, hogy hogyan tudják a gyerekeiket legjobban segíteni - a teljesítményüket és az előrejutásukat (összefügg, de nem ugyanaz). Mondjuk igény sem sok van arra, hogy megtanulják, mert azt hiszik, hogy tudják :-).

  Továbbá átalában a jégkorong nem foci, igazán jól megélni belőle csak egy nagyon magas szinten lehet. Szerintem az abbahagyások annak is köszönhetőek, hogy egy külföldöt megjárt, nyitott, vállalkozó szellemű (hiszen a nyakába veszi a világot) gyerek sokkal többet tud kezdeni az életével annál, minthogy valami gittegyletben hokizgasson perspektíva nélkül. És a nem külföldöt megjárt értelmes, vállalkozó szellemű gyerek is (lábjegyzet: szerintem külföldre csak akkor érdemes menni, ha a jégkorong nélkül is megáll a lábán a sztori, mert akkor soha nem lesz ebből megbánás).

  Aztán jön az, hogy ha egy gyerek bele is tesz mindent és (majdnem) mindent jól csinál, ráadásul egészséges is, az sem garancia a sikerre. Erre mondom azt, hogy egy játékost meg kell próbálni felépíteni és MEG KELL mutatni - lásd a szlovén példát. Ilyen kis országokban, ahol nincs mennyiség és kiforrott ökoszisztéma, elkerülhetetlen, hogy az összes szereplő összefogjon ennek érdekében (szövetség, klubok, egyéb szervezetek) és az arra érdemesek (lásd első pont) felépítése és befuttatása legyen ott a top 1-3 cél között.

  Aztán, hogy a szlovéneknél maradjunk - a szlovéneknek van olyan menedzserirodájuk, amilyenről mi álmodni sem merünk, tucatjával menedzselnek komoly játékosokat (PlayersAgentLLC). De az osztrákoknak, norvégoknak, dánoknak is. Ha önerőből elég sokáig jutsz (egy kezemen megszámolom hány ilyen utánpótlás játékos van), akkor rákerülhetsz komoly irodák radarjára, de a karitatív megfontolásból ezek nem vesznek fel a portfoliójukba. Így marad, hogy lesz egy magyar - vagy más szereplők próbálják meg átvenni az "ajtónyitogatás" szerepét. Ez a "gyerekemet vitte volna a sztárcsapat Budapest külsőről"legenda, a magyar közeget nem figyeli senki, semmilyen korosztályban, semmilyen bajnokságot, soha.

  Nemrég volt Szoboszlai menedzserével egy jó podcast, a magyar foci ebből a szempontból nagyot lépett előre, de ez kőkemény munka. Bármennyire odavagyunk a 4x A csoporttól (jogosan), a komoly helyeken AZT SEM TUDJÁK HOGY VAN MAGYAR HOKI és ez nem túlzás, nekünk kell megtalálni a módját annak, hogy felkerüljünk a radarra.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 2-5VÉGE
VB 16:20 SWEFRA 3-1VÉGE
VB 20:20 FINDEN 3-1VÉGE
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 3-1VÉGE
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 3-6VÉGE
VB 16:20 CANCZE 4-3 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 3-6VÉGE
VB 20:20 FINSUI 1-3VÉGE
VB 20:20 SWESVK 6-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., csütörtök
VB 16:20 CANSVK 6-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 SUIGER 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SWEFIN 2-1 HVÉGE
  • AMC MIKRO
VB 20:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
május 25., szombat
VB 14:20 SWECZE 3-7VÉGE
  • SPORT 2
VB 18:20 CANSUI 2-3 BVÉGE
  • SPORT 2
május 26., vasárnap
VB 15:20 SWECAN 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 SUICZE 0-2VÉGE
  • SPORT 2