A britek és a lengyelek jutottak fel az A csoportba

   

A divízió 1/A-tól a litvánok búcsúztak.

Pénteken véget ért a nottinghami divízió 1/A-s világbajnokság. Mint azt írtuk, Lengyelország úgy lépett jégre, hogy amennyiben legyőzi Romániát, feljut az A csoportba. A főleg székelyekből álló együttes nem adta könnyen magát, az első harmad közepén Péter Balázs révén megszerezte a vezetést. A lengyelek a második játékrészben beindultak, négyszer is betaláltak Tőke Zoltánnak. Lengyelország végül 6-2-re nyert, ezzel 2002 után játszhat majd újra a világ tizenhat legjobb válogatottja között.

Románia izgulhatott, hogy mi lesz a Litvánia–Dél-Korea mérkőzés végeredménye, ugyanis egy rendes játékidős litván siker esetén Kovács Mátyásék búcsúztak volna a divízió 1/A-ból. A gól nélküli első húsz perc után a második harmad 13. másodpercében Sin Szang Hun góljával az ázsiaiak megszerezték a vezetést, majd a 34. percben a FEHA19-légiós Ugnius Cizas egyenlített. Romániát gyakorlatilag végig kísértette a kiesés, sokáig 1-1-re állt a meccs, aztán a végjátékban a litvánok lehozták a kapusukat, de ez rosszul sült el számukra, 33 másodperccel a vége előtt Kim Szih Van belőtte a Dél-Korea 2-1-es sikerét jelentő gólt. A koreaiak hat ponttal a negyedik helyet érték el, a három pontot gyűjtő Románia az ötödik helyen zárt, míg Litvánia szerzett pont nélkül esett ki a divízió 1/B-be.

A torna zárómeccsén Nagy-Britannia számára a pontszerzés is elég volt az A csoport eléréséhez, míg Olaszországnak rendes játékidős sikerre lett volna szüksége. A 6. percben a britek kihasználtak egy emberelőnyt, Brett Perlini húzta be közelről a korongot. Az olaszok válasza egy késleltetett kiállítás során jött, Thomas Larkin volt eredményes hat az öt ellen egy megpattanó lövésből. A második harmad 58. másodpercében Robert Dowd korongot szerzett, Cade Neilson újra előnyhöz juttatta Nagy-Britanniát, de az immár csak exfehérvári Alex Petan egy esés közben lőtt góllal egalizált. A meccs közepén az olaszok eladták a saját harmadukban a korongot, ezt az üresen maradt Mike Hammond büntette meg a harmadik brit találattal. A 35. percben Daniel Glira zárt sikerrel egy lendületes olasz akciót, ám hiába módosította 3-3-ra az állást, Perlini közelről gólra váltott egy késleltetett büntetést. A záró felvonásnak 4-3-as hazai előnnyel vágtak neki a felek, és mivel sokáig tartotta magát ez az eredmény, Olaszországnak le kellett hoznia a kapusát. A húzás nem vált be, Nielson betalált és beállította az 5-3-as végeredményt.

A torna legjobb kapusa a 93,46%-os hatékonysággal védő brit hálóőr, Ben Bowns lett, a legjobb hátvédnek járó elismerést az 5 gólt szerző olasz játékos, Thomas Larkin kapta, míg a legjobb csatár díját a gól- és pontkirály, a 6 gólt szerző és 5 gólpasszt jegyző Krystian Dziubinski érdemelte ki.

Nagy-Britannia veretlenül jutott vissza az A csoportba, Lengyelország két év alatt két osztályt ugrott. Olaszország nem tudott egyből visszajutni a legjobbak közé, Dél-Korea és Románia megőrizte tagságát, Litvánia a 2022-es bronzérme után idén utolsó helyezettként kiesett.

gbrita_perlini_fazio

fotó: iihf.com

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum