McDavid és Draisaitl a pályán kívül legalább olyan különleges, mint a jégen

   

Exkluzív budapesti villáminterjú az Edmonton Oilers első emberével, a kanadai szövetség korábbi fejével és az IIHF jelenleg is aktív alelnökével, Bob Nicholsonnal.

Bob Nicholson az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású jégkorongos vezetője. A 69 éves kanadai szakember ahova betette a lábát, reformokkal, modernizálással és némi szemléletmódváltással egyszerre tudta sikeressé és rentábilissá tenni az adott szervezetet – legyen szó a kanadai szövetségről (amelynek majd’ két évtizeden át volt az első embere), a válogatottról, junior-világbajnokságról, vagy éppen a hosszú idő után ismét NHL-bajnoki álmokat szövögető Edmonton Oilersről, amelynek jelenleg is a feje. A vancouveri születésű üzletember – aki játékosként anno az NCAA-ben is megfordult – regnálása alatt a juharleveles válogatottak összesen 71 érmet szereztek a különböző világversenyeken, közte 44 aranyat, 7 olimpiai elsőséggel (például a férfiak 50 évnyi böjt után nyertek ismét 2002-ben, Salt Lake Cityben, majd utána 2010-ben, Vancouverben és négy évvel később Szocsiban is). Bob Nicholson emellett a nemzetközi szövetség egyik alelnöke is, az IIHF a napokban Budapesten zajló, kihelyezett ülése kapcsán érkezett hazánkba, itt tudtuk mikrofonvégre kapni egy rövid interjú erejéig – ezúttal kizárólag az edmontoni szerepvállalásáról kérdezhettük.

Miért éppen az Edmonton igazgatói széke mellett döntött anno 2014-ben, miután lemondott a kanadai szövetség vezetéséről?

Nagyszerű lehetőség adódott akkor az Edmonton Oilersnél, olyan, ami egy életben egyszer van csak. Először egy évig elnökhelyettesként dolgoztam, hogy átlássam a folyamatokat, aztán én lettem az igazgató, aki felügyeli a teljes szervezetet és a hoki részét egyaránt. Nagyon különleges helyzetbe kerültem, hiszen pont láthattam, ahogyan felépül a Rogers Place vadonatúj létesítménye, ami azóta is az otthonunk. Jelenleg az Oilers Hockey elnökeként a fő hangsúly az Edmonton Oilers, az AHL-es Bakersfield Condors és a WHL-es Edmonton Oil Kings felügyelete, ezekért a klubokért felelek főként.

Az idő tájt, amikor átvette a klubot, az Oilers a tengerentúlon élcelődések céltáblája volt a sorozatos gyenge szereplés, elhibázott játékos- és draftpolitika miatt…

Az NHL egy rendkívül kompetitív liga: minden évben kell lenniük olyan csapatoknak, amelyek az alapszakasz-győzelemért járó Presidents’ Trophy-ért és a Stanley Kupáért küzdenek, illetve olyanoknak is, amelyek a tabella alján vannak. Az Edmonton Oilers franchise-a egy roppant büszke szervezet, nagyon erős név volt az NHL-ben hosszú éveken át, legutóbb pedig 2006-ban nagydöntős. Azóta a fejlődési folyamat azon fázisában vagyunk éppen, hogy a csapat idén egymást követő negyedik szezonjában lesz ott a rájátszásban, ott pedig olyan messzire szeretnénk jutni, amennyire csak tudunk. Érezzük, hogy a Ken Holland GM vezette stáb jól összerakta a csapatot, megfelelő kiegészítő embereket talált a világ legjobb játékosai mellé, mint amilyen Connor McDavid és Leon Draisaitl. Van tartásunk, és ha jól játszunk, esélyünk is a sikerre.

Hogyan tudta elérni ezt a jelentős változást?

Tény, hogy az NHL-ben a változtatás sosem egyszerű, elsősorban a fizetési sapka miatt. Azt láthatjuk, hogy a jó csapatok többsége kitöltötte a sapkát, a fizetési plafon pedig nem nagyon ment feljebb az utóbbi években. Szóval így nem egyszerű változtatni, de ha például csak az idei szezont nézzük, az átigazolási időszak hajrájában két remek igazolást is végre tudtunk hajtani Mattias Ekholm és Nick Bjugstad személyében, akik mindketten megérkeztek és pont azt teszik, amire szükségünk volt. Most az alapszakasz utolsó tíz meccsén a finomhangolásokat kell elvégeznünk, hogy készen álljunk a playoffra.

A csapat két legnagyobb sztárja, McDavid és Draisaitl milyen ember a mindennapokban?

Nyilvánvalóan extraklasszisok, és az életben is rendkívül különleges emberek. Ahogy a csapatunk egyre jobb és jobb lesz, mindenki látja, mire képesek a jégen – de ezzel együtt nyugodtan elmondhatom, az NHL-ben való nagy utazásuk alatt a pályán kívül is mindketten sokkal jobb vezérekké váltak. Valójában ezek a tényezők tesznek minket sokkal jobb csapattá.

Mit gondol, mire lehet képes az Oilers idén, vagy a közeljövőben?

Most nagyon jó helyzetben vagyunk, hogy az elkövetkező három évben megnyerhessük a Stanley Kupát. Ez a kimondott célunk, mindent ennek rendelünk alá, az összes igazolást és játékosmozgást, hogy pozícióba hozzuk magunkat. Rendkívül nehéz ez, hiszen kanadai csapat nagyon régóta nem nyert bajnokságot, óriási a nyomás mindenkin – de mint mondtam, a tartásunk megvan, mellé egy nagyon tehetséges brigáddal és remek edzői stábbal, valamint menedzsmentszinten is Ken Holland vezetésével, úgyhogy abszolút bizakodóak vagyunk!

nicholson mcdavid

fotó: NHL.com

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum