Sokba kerülhet a Brassónak a kihagyott lehetőség

   

Vasárnap nagyon közel állt hozzá a Corona, hogy elvegye a Gyergyó pályaelőnyét, ehelyett hétfő este 2-0-s vezetésre tehet szert az elődöntőben az alapszakaszmásodik.

Mindössze 102 másodpercen múlt vasárnap este, hogy a Brassó a Gyergyót lenullázva elvegye a pályaelőnyt a székelyektől az erdélyi elődöntő első mérkőzésén. A folytatás azonban ismert: 58:18-nál Orban kiegyenlített, a hosszabbításból pedig fél perc sem telt el, amikor Sylvestre megnyerte a meccset a döntő lélektani fölénybe kerülő gyergyószentmiklósiaknak. Az alapszakaszmásodik hazaiak azonban előtte a mérkőzés jelentős részét számszerű fölényben is játszották le. A nyitó harmadban például valósággal odaszegezték a kapujához a Coronát, amely a középső húsz percben a szorításból kikerülve egálos harmadot tudott ugyan produkálni, és a vezetést is megszerezte Schaber révén, ám a gyergyói nyomás a hajrában csak góllá (pontosabban, végül gólokká) érett. Dave MacQueen mester nem is tagadta, hogy az első játékrészben csak túlélni próbált csapata, amelynek védekezését és kapusteljesítményét egyaránt dicséri a tény, hogy csaknem félszáz gyergyói lövésből végül csupán kettő találta meg az utat a 60+ perc alatt 47/45-tel záró, közel 96%-kal védő Polc kapujába. Csakhogy egyrészt nehéz elképzelni, hogy az alapszakasz második legtöbb gólját szerző GYHK félelmetes támadósoraival még egyszer ennyire rossz hatékonysággal dolgozzon, másrészt a székelyek hátul is nagyon stabilak voltak, 14-gyel kevesebb kapura lövést engedélyeztek riválisuknak, Rinne pedig végül még Polcot is felülmúlta 97%-os teljesítményével. Ezek alapján tehát komoly elszalasztott lehetőségnek tűnik az 59. percig vezető brassóiak veresége, nem biztos, hogy idegenben még egyszer ennyire közel tudnak kerülni a bravúrhoz.

Érdekes volt látni egyébként (nem először), hogy igazán komoly tét mellett a bajnokság korábbi szakaszait végigműbalhézó keményfiúk is varázsütésre képesek önjelölt pankrátorokból elsődlegesen jégkorongjátékosokká visszavedleni; a DiDiomet-ekkel, Clarke-okkal, Sillsekkel súlyosbított párharc első fejezete például gond nélkül lement nagyobb botrány nélkül, mindösszesen 4, illetőleg 2 percnyi kiállítással (ugyanakkor emberelőnyös találat nélkül). A széria előrehaladtával és aktuális állásával ez persze könnyen megváltozhat, de egyelőre két minőségi együttes fegyelmezett védekezésre épülő szoros, tipikus playoffpárharcát láthatjuk, klasszis egyéni villanásokkal – hogy ilyenből magyar idő szerint hétfő este 17:30-tól kinek lesz több, az körülbelül megjósolhatatlan. Ha a Gyergyónak, úgy a 2-0 komoly előnynek tűnne a folytatásra nézve, ha viszont a brassóiaknak, úgy máris nem elképzelhetetlen a Szabó Krisztián által vizionált hétmeccses párharc sem.

gyhk bra sp

fotó: Szász Adorján/GYHK

Gyergyói HK–Corona Brasov 3-4

   

A gyergyószentmiklósiak hiába egyenlítettek kétgólos hátrányból, a brassóiak behúzták a hosszabbítást és elvették ellenfelük pályaelőnyét.

Mindkét szakvezető az első mérkőzéssel megegyező összeállításban vágott neki a második összecsapásnak. A kapukban ezúttal is Rinne és Polc kezdtek. Most is csordulásig teltek a lelátók, újra a Brassó kezdte aktívabban a találkozót, de egy kiugrás után Szigeti járt legközelebb a gólhoz. A 4. percben egy bulielhozatalt követően Bodó passzolt Orbanhoz, a gyergyói pontgyáros messziről eleresztett lövését Williams korcsolyája segítette be a ketrecbe (1-0). Nem sokkal később Domingue maradt egyedül Rinnével szemben, a párharcot a hazai hálóőr nyerte. A harmad derekához közeledve következhetett az első brassói emberfór, Valcharék nyomtak becsülettel, ekkor a gól még elmaradt. Nem úgy, mint a 12. minutumban, amikor is Kóger tett egy félkört a GYHK harmadában, majd a válogatott támadó a palánk mellől befelé lopta a távolságot, s egy irgalmatlan nagy bombával repítette a levegőbe Rinne kulacsát (1-1). A játékrész vége felé egy ízben kettős emberelőnyben támadhattak a hazaiak, Polc vert helyzetből mutatott be egy gyönyörű bravúrt; pár másodperccel a pihenő előtt pedig Kóger járt közel második találatához.

A 24. percben egy gyergyói szabálytalanságot követően Schaber kísérelhetett meg végrehajtani egy büntetőt, a gyenge rávezetést Rinne könnyedén hatástalanította. Alig több, mint egy perccel később a hazaiak harmadában következhetett korongbedobás, a pakk Valchar ütőjére került, a cseh légiós megnézte a felsőt, majd elemei erővel ki is pókhálozta azt (1-2). Az etap derekán forró pillanatok vártak Szilassy Zoltán együttesére, ugyanis kettős fórban veszélyeztethetett a Brassó, a hazaiak kritikus momentumokat vészeltek át. A folytatásban végül berámolták a brassóiak a harmadikat is: Schaber távolijába Gajdó Balázs remek ütemben ért bele, Rinne tehetetlennek bizonyult (1-3). A 35. minutumban Bodóék támadhattak kettős emberelőnyben, kulcsfontosságú hátrányt védekeztek ki a barcaságiak, a székelyek speciális egysége ezúttal csak kapuvasig jutott.

Az harmadik felvonásban azonnal egyenlített a GYHK: először Garcia veszített korongot a védekezőharmadban, Tranca átadásából Sárpátki hatalmas gólt zúdított hosszúba (2-3). Két percre rá Császár és Szigeti szemrevaló egyérintős összjátékát követően a hazaiak 68-asa a kapusról kipattanót a gólvonalon túlra kotorta (3-3). A lélektani előny Vincéékhez került, lendületben maradtak a szentmiklósiak, Polc ihletett formában védett, ami azt jelentette, hogy a második hosszabbításra került sor 24 órán belül.

A túlórában gyorsan eldöntötte a lényegi kérdéseket a Brassó: Kógerék iramodtak meg kettő az egy ellen, a válogatott támadó átadását VanWormer értékesítette a 48. másodpercben (3-4). Egyenlített tehát összesítésben a Corona Brasov, folytatás csütörtökön magyarországi idő szerint 17:30-kor, ezúttal már Brassóban lépnek jégre a csapatok.

gyebra_230306_sylvestre_gajdobalazs

fotó: Szász Adorján/Gyergyói HK

Az egyenlítés után kellett volna rálőni még egyet

   

A hétfői Gyergyói HK–Corona Brasov edzői nyilatkozatai.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “A második harmadbeli gyengébb teljesítményünk negatívumnak számít, hiszen nem a legjobb arcunkat mutattuk, 3-1-re ment el az ellenfél. Az egyenlítés után kellett volna rálőni még egyet, megvoltak a lehetőségeink még az utolsó másodpercben is. Bosszantó, annak tekintetében, hogy megvoltak a lehetőségeink a győzelemre, a jó csapatok ellen viszont nagyon konzisztens teljesítményt kell nyújtani. Most idegenbe megyünk, de nem hiszem, hogy aggódnunk kéne, hiszen egyrészt sokat játszottunk ott, másrészt biztos vagyok benne, hogy népes tábor fog elkísérni minket.”

Strenk Hunor, másodedző, Brassó: “A vasárnapi mérkőzés során nem úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna, ezt pedig a játékosainknál is nyomatékosítottuk. A hétfői mérkőzésbe jól sikerült beleállni, az első tíz perc a Gyergyóé volt, de utána voltak periódusok, amikor tudtuk uralni a játékot. Sokkal több forgatást tudtunk eszközölni a támadóharmadban, így két góllal is elmentünk. A Gyergyó keményen jött ki a harmadik harmadra, kiegyenlítettek, a kulcs viszont az volt, hogy higgadtak tudtunk maradni, a hosszabbítás pedig már lutri: előbb nekik jött ki a lépés, most nekünk.”

Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1250 néző. Játékvezetők: Babic, Babic, Balla, Kis-király.
Rinne: 90,0% (Demeter)
K
Polc: 92,1% (Toth)
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
1
Sweeney, Clarke, Schaber, Kóger, VanWormer
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
2
Garcia, Williams, Domingue, Valchar, Gliga
Kozma, Imre, Szigeti, Császár, Csiszer
3
Bors, Boriszenko, Szabó, Sills, Gajdó B.
Sándor-Székely, Bíró, DiDiomete
4
Gajdó T., Vasile N. R., #6548, Buda
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
MacQueen Dave, Strenk Hunor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:44 GYE Orban Haaranen Tranca
1-1 11:35 BRA Kóger Boriszenko
1-2 23:49 BRA Valchar Gliga
1-3 32:32 BRA Gajdó B. Schaber VanWormer
2-3 42:50 GYE Sárpátki Tranca
3-3 44:38 GYE Császár Szigeti DiDiomete
3-4 60:48 BRA VanWormer Kóger Schaber
38 Kapura lövések száma 40
10 Kiállításpercek 12

Valchar nagy gólt lőtt egy buli után

   

A GYHK–Corona elődöntő második találkozójának videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum