Lezárhatja párharcát a GYHK

   

Az összesítésben 3-0-ra vezető székelyek akár már péntek este elődöntőbe juthatnak, ha ismét nyerni tudnak Dunaújvárosban.

Bár a DAB meccsről meccsre egyre jobban áll bele a GYHK elleni ütközetekbe, csütörtök este is 0-2-es deficittel mehetett az első pihenőre – igaz, az első két mérkőzés 0-3-a után már ez is fejlődésnek mondható. Benne volt a meccsben, hogy az első gólt az Acélbikák lövik, dolgoztak is ki szép helyzeteket Rinne kapuja előtt, Embrich még a vasat is eltalálta egy ízben, de aztán a magasabban rangsorolt Gyergyószentmiklós második sora vezérletével kétgólos előnyhöz jutott. Valami az első szünetben sem stimmelhetett a hazaiaknál, hiszen emberelőnyben jöttek ki a folytatásra, a duplázó Sylvestre révén mégis a GYHK talált be, a párharc során már a második emberhátrányos gólt ütve. A folytatásban a székely első sor is villant, Tranca Dániel nagyon elemében volt: egyszer Järvinen védte szólóját – a kipattanót Bodó tette be –, a harmadik harmadban viszont már végigvitte akcióját. A Dunaújváros problémáit tovább tétezi, hogy első számú kapusuk, a finn Järvinen súlyos térdsérülést szenvedett, pénteken Kovács Dáviddal a vasak között kellene kiharcolniuk az ötödik mérkőzést és az ezzel járó újabb erdélyi utazást.

A dunaújvárosi harmadik soros légiósok egyelőre adósak a jó teljesítménnyel, egyelőre a veterán Mihálik és a szezon közben reaktivált Ivan Ribcsik is pont nélkül áll a párharcban. Somogyi és Szalma sem a pontokat, sokkal inkább a negatív +/- mutatókat gyűjtögeti a széria alatt, legeredményesebb játékosuk a 4 pontnál járó Erik Embrich. A túloldalon ellenben Szilassy Zoltánék bővelkednek a ponterős játékosokban, már 10 mezőnyjátékosuk hozott össze legalább 2 egységet, Sébastien Sylvestre egyenesen kilencnél tart. Az Acélbikáknak a péntek esti az utolsó lehetőségük a negyeddöntős söprés elkerülésére, ugyanakkor kedvezőtlen előjelnek számít, hogy idén háromból háromszor vereséget szenvedtek hazai pályán a GYHK-tól. A FEHA19 negyeddöntős búcsúja következtében az Acélbikák már biztosan nem végezhetnek a magyar bajnokság 4. helyénél hátrébb (az Erste Ligában ez a hetedik helynek felel meg): a szezon rajtja előtt, valamint a novemberi lejtmenet közben sokan kiegyeztek volna ezzel a végkifejlettel is.

gye dab imre

fotó: Anda Fábián/DAB

DAB–Gyergyói HK 3-4

   

Az Acélbikák hiába vezettek két góllal, majd a gyergyói fordítás után hiába harcolták ki a hosszabbítást, a GYHK söpréssel jutott elődöntőbe.

A hazaiak kapujában a csütörtöki mérkőzésen megsérült Järvinen helyett Kovács Dávid kezdett, míg a vendégeknél ezúttal is Rinne állt a vasak között. A GYHK már az 50. másodpercben megszerezhette volna a vezetést, de Orban szép cselei után Kovács védett. A találkozó elején a gyergyóiaknak voltak veszélyesebb helyzeteik, ez emberelőnnyé is érett, ám rosszul sült el: kettő a semmire megléptek a hazaiak, a szólót Valtola értékesítette higgadtan (1-0). A dunaújvárosi hátrány krónikájához hozzátartozik még, hogy Embrich arcát eltalálta a korong, de egy rövid ápolás után visszatért a jégre. A 7. percben eljött az első DAB-fór, ami 40 másodperc erejéig dupla emberelőny volt egy kilőtt korong miatt. A piros mezesek éltek az öt a három elleni lehetőséggel, Somogyi tett be közelről egy kipattanót (2-0). A szimpla fór kimaradt, a folytatásban a GYHK próbált szépíteni, de az Acélbikáknak is voltak veszélyes ellentámadásaik. A nyitó harmad második felében kimaradt egy újabb gyergyói emberelőny – melynek során Kovács bravúrosan ért át Orban lövésére –, aztán a játékrész végén megint létszámhátrányba került a DAB, de ezt is kibekkelte.

A középső felvonást is az újvárosiak kezdték jobban: főleg a vendégek harmadában folyt a játék, aztán a 25. percben a GYHK majdnem góllal büntetett egy hazai védelmi hibát, de a lövés nem talált kaput, nem sokra rá pedig Bíró nem tudott közelről szépíteni. A 28. percben végül megszületett az első gyergyói gól, Sárpátki közelről bekotorta a korongot (2-1). A mérkőzés felénél Brus visszaállíthatta volna a kétgólos különbséget, de nem tudta értékesíteni a szólóját, majd a következő cserében Rinnének kellett újabb bravúrt bemutatnia. A pörgős játékot megtörte Kozma sérülése, aki vérző arccal hagyta el a jeget. Az ápolás után a GYHK hajtott az egyenlítésért, emberelőnyben is támadhatott. A fór sikerrel zárult, Vincze Péter lőtt a tőle megszokott pontossággal (2-2). A játékrész hajrájában a DAB-nak volt több lehetősége, míg a másik oldalon Bodo szép cselek után betört Kovács kapuja elé, de nem tudta megfordítani az állást.

A harmadik harmad is nyílt sisakos, pörgős jégkoronggal indult. A 45. percben volt a mérkőzés első komolyabb kapu előtti tömegjelenete, amit követően Császár sokáig perlekedett a cserepad felé Hadzinikolccsal. Egyre fokozódott a GYHK nyomása, Szigeti kapuvasat lőtt, de a DAB-nak is megvoltak a lehetőségei, Léránt kék vonalas lövésénél figyelnie kellett Rinnének. A játékrész közepén Bodo és Orban fordíthattak volna, de nem tudták góllal büntetni a dunaújvárosi védelmi könnyelműséget. Az 54. percben Mihálik szabálytalankodott a támadó harmadban, hatalmas lehetőség adódott a gyergyóiak előtt, betuszkolták a korongot, a játékvezető mutatta, nem érvényes a gól. Videobírózás következett, ahol megváltozott a döntés, megadták a találatot, amit így Vincze Péter szerzett. Az Acélbikák küzdöttek volna a hosszabbítás kiharcolásáért, de a vendégek kontrollálták a játékot. Két és fél perccel a vége előtt egy gáncsolás nyomán emberelőnybe került a DAB, aztán a kapusát is lehozta, hat a négy ellen járatta a korongot, sikerrel, Valtola lövésébe Somogyi talán beleért, mindenesetre a játékszer beszállt Rinne kapujába (3-3).

A túlóra óvatos játékkal indult, aztán néhány perc után a GYHK beszorította a hazaiakat. A vendégek lendületét az törte meg, hogy hat mezőnyjátékossal voltak a jégen. A játékvezetők ezt kiszúrták, a DAB emberelőnyben dönthette volna el a mérkőzést, ám a gyergyóiak hátrányban is veszélyesek voltak, egy ízben Kovácsnak nagyot kellett védenie. A kiegészülés után újra a kapusok váltak főszereplővé, egészen a 74. percig, amikor Bodo belőtte a meccset és a párharcot lezáró gólt.

A GYHK 4-3-ra nyert, söpréssel búcsúztatta a DAB-ot, amely nagyot küzdött a negyedik mérkőzésen.

dab gyhk rinne

fotók: Anda Fábián/DAB

Ezek a srácok adtak egy kis reménységet ennek a városnak

   

Így látták a vezetőedzők a negyeddöntőt lezáró DAB–GYHK mérkőzést.

Niko Eronen, vezetőedző, DAB: “A csütörtöki meccs után eldöntöttük, hogy nem adjuk fel, s meg kell mutatnunk, hogy miért is vagyunk itt ebben a párharcban. Nem voltunk boldogok attól, amit eddig láttunk, de ha valahogy ki kell kapni az utolsó mérkőzésen, akkor inkább kapjunk ki így. Nagyot harcoltunk, hogy a végén döntetlenre mentsük a mérkőzést, s bizony nem könnyű úgy játszani, hogy 3-0-s meccshátrányban vagy, ráadásul az ellenfél sokkal jobban játszott az első három találkozón. Ezzel együtt büszke vagyok a csapatra, fair harcot vívtunk a Gyergyóval, melynek természetesen jár a gratuláció. Véget ért a szezon ezzel számunkra, voltak céljaink persze, hogy hol szeretnénk lenni, ezt elértük, de természetesen evés közben jön meg az étvágy, szóval most azért egy van bennünk csalódottság is. Úgy gondolom, hogy ezek a srácok az elmúlt évek kemény szezonjai után adtak egy kis reménységet ennek a városnak, s egy olyan csapat lettünk, amelyet azért senki nem becsülhetett le egy szériában sem. Kemény munkát végeztek ezért a srácok, büszkék lehetnek magukra.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: Mindig mindenhez két csapat kell, s nézhetjük úgy is, hogy a Dunaújváros kezdett iszonyú jól, de úgy is, hogy mi iszonyú rosszul, de teljesen mindegy, nem azt az arcunkat mutattuk, mint az első három meccsen, s 2-0 is lett oda. Nagyon keveset korcsolyáztunk, szerintem lustaságból, mert ha energiagondunk lett volna, akkor nem tudtunk volna felállni. Nagyjából a harmincadik perctől azért már domináltunk, rájöttünk arra, hogy ma keményebb munkát kell beletennünk, akár a helyzetek kialakításában, akár a gólszerzésben. Piszkos gólokat kellett szereznünk, ennek tipikus példája volt az első gólunk, ami az első ilyen is volt a szériában, ez nagyon kellett. Az ellenfél kiválóan hokizott, nem adta olcsón a bőrét, de fordítottunk, majd ők lőttek egy utolsó esélyes gólt, amit megérdemeltek, mert el kell lőni, de aztán az utolsó tökéletes lövés nálunk volt. Nagyon boldogok vagyunk, egy kiváló csapatot sikerült legyőznünk, gratulálok nekik is, nagy dolgot tettek azzal, ahogy bejöttek a kvalifikációból, tényleg egy nemes ellenfelet tudtunk legyőzni.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 270 néző. Játékvezetők: Mach, Mach, Árkovics, Kocsány.
Kovács: 90,7% (Valenta)
K
Rinne: 91,7% (Demeter)
Varga, Brus, Embrich, Ödman Hadzinikolic, Valtola
1
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
Lammi, Svars, Mihálik, Marosi, Szabó
2
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
Vas, Léránt, Niskanen, Szalma, Somogyi B.
3
Kozma, Imre, Sándor-Székely, Szigeti, Császár
Strenk, Kmec, Pinczés, Dézsi, Ribcsik
4
Bíró, DiDiomete
Eronen Niko, Tuomisoja Sami
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 03:01 DAB SH Valtola Embrich Kmec
2-0 08:04 DAB PP2 Somogyi B. Ribcsik Valtola
2-1 27:15 GYE Sárpátki Sylvestre Saari
2-2 33:19 GYE PP Vincze P. Haaranen Orban
2-3 54:22 GYE PP Vincze P. Bodó Orban
3-3 59:36 DAB PP Somogyi B. Valtola Ribcsik
3-4 73:07 GYE Bodó
36 Kapura lövések száma 43
12 Kiállításpercek 8

Bodó korongot szerzett, majd elődöntőbe lőtte a GYHK-t

 

A DAB–Gyergyói HK párharc záró felvonása négy percben.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum