Otthon szerezheti meg első győzelmét a FEHA19

   

Az előzetesen mindenki által leírt farmcsapat az alapszakaszelsőt is megszorongatta a negyeddöntő első két mérkőzésén, ám egyelőre nem tudta borítani a papírformát.

Bár a Budapest Jégkorong Akadémia a papírforma szerint összesítésben 2-0-ra vezet az alapszakasz utolsó helyén záró FEHA19 ellen, az első két meccs koránt sem volt egyértelmű. A “Kisvolán” mindkét találkozó harmadik harmadában vezetett még: az elsőn az 50. percben mindössze 26 másodpercig, míg vasárnap a 39-től egészen a 45. minutumig. Ugyanakkor a BJAHC mindkétszer gyorsan össze tudta kapni magát, az elsőn Tóth Richárd, a másodikon a finn Viikilä révén egalizált azon nyomban. A fővárosiak egy nap alatt helyretették emberelőnyös játékukat: amíg az első találkozón háromból egyszer sem tudtak eredményesek lenni, addig a következő összecsapáson háromból hármat értékesítettek Elo és Viikilä igen hasonló megmozdulásának köszönhetően. Szita Donát ihletett formában játszik szülővárosa csapata ellen, két mérkőzés után 3 góllal áll, idei összes Erste ligás találatát a FEHA19 bánta. A rozsomákok első sora egyelőre haloványabb a vártnál, Culigin és Djumic pont nélkül állnak, míg az első mérkőzésen végleges kiállítást kapó Galoha 1 asszisztot jegyzett. Helyettük a védők brillíroznak: Vorobjov maga döntötte el az első találkozót, Szabó Bence 2 gólpasszt jegyzett, míg Garát Zsombor legutóbb 1+2-vel zárt.

A FEHA19 második mérkőzése a harmadik sorról és Dobos Bendegúzról szólt: a kvalifikációs kör legjobb játékosa mindkét vendégtalálatnál gólpasszos volt, Racsinszkij találatát megelőzően remekül olvasta csapattársa mozgását. A fehérváriak letámadása érezhetően kevésbé ízlik ellenfelüknek, többször hibába tudják kergetni a BJA rutinos játékosait. A remekül védő, ám a kapusstatisztika szerint egyelőre 90% alatt maradó Márkus Leventét rendesen kisegíti védelme, Mingazovék mindkétszer 27 lövésen tartották az alapszakaszgyőztest. Anatoli Bogdanov csapatának a speciális játékhelyzetekre kell különös figyelmet fordítani a szerda esti Raktár utcai ütközeten: legutóbb háromszor kapituláltak emberhátrányban, míg öt előnyükből csak egyet tudtak érvényesíteni.

A két csapat székesfehérvári alapszakasz-mérkőzései egyaránt BJA-sikert hoztak, előbb szoros mérkőzésen 3-2-re, majd 4-0-ra győzött a magasabban rangsorolt fél. A FEHA19-nek mindenképpen be kell húznia a harmadik mérkőzést, ha szeretne valamit ettől a szériától, ellenkező esetben máris három meccslabdához jutna a friss MK-győztes.

bjahc feha19

Fotó: Várhegyi Erna / BJAHC

FEHA19–BJAHC 2-3

   

A székesfehérvári fiatalok nagyot küzdöttek, megint hosszabbításra kényszerítették az alapszakaszgyőztest, ám a ráadásból megint a fővárosiak jöttek ki jobban.

Pörgős hokit hozott a nyitó játékrész. Az első helyzet Vorobjovék előtt adódott, a szezonbeli első Erste Liga-mérkőzésén védő Horváth Dominik hárított. A hazaiak dinamikus korongkihozatalokkal könnyedén eljutottak a támadó harmadba, de próbálkozásaik rendre elakadtak a jól blokkoló védőkben. A feszültnek tűnő Moksancevé volt az első kiállítás, Szabó Bence bójaként kerülgette a bekkeket, a vezetés viszont nem jött össze a liga legjobb emberelőnyös játékával bíró BJAHC-nak. A harmad második felében már jöttek a gólok is. A 15. percben Mingazov távolról púpozta ki a hálót emberelőnyben (1-0). A fehérváriak feltolt védelemmel és sokat korcsolyázva várták ellenfelüket és közel jártak a másodikhoz. A 17. percben Moksancev remek passzt adott Ambrusnak, akinek lövése a kapuvasról kifelé pattant. Az ellenakcióból egyenlítettek a fővárosiak: Garát korongja a vasról Elo elé pattant, aki nem hibázott (1-1). Ez nem szegte kedvét a hazaiaknak, össztűz alá vették a kaput és a 19. percben újra vezettek: Zohovs középről lőhetett, megpattanó korongja átcsorgott a gólvonalon (2-1). A szórakoztató és jó színvonalú első harmad megérdemelt fehérvári előnnyel zárult.

Gőz áthúzódó kiállítása miatt emberelőnyben kezdte a középső felvonást a FEHA19. Említésre méltó helyzet nem alakult ki. Öt az ötben Csollák ért furcsán a koronghoz a saját kapuja előtt, végül nem lett baja az esetből. A 27. percben Dolinar kapott kétperces büntetést egy szabálytalan ütközésért. Moksancev véleményezte az esetet, ő is kiküldték, sőt véglegest is kapott. A kettős fórt gyorsan kihasználta a BJAHC, Garát maradt üresen és kiegyenlített (2-2). A szimpla hátrányt már kivédekezték a fehérváriak, de ahogy kiegészültek, a játék késleltetéséért újabb büntetéseket kaptak, bő egy percig megint 5 a 3 ellen támadhattak a fővárosiak. Reiterék önfeláldozó védekezéssel kihúzták kapott gól nélkül. Tapintható volt a feszültség, Dobmayer és Djumic kapaszkodtak össze egy páros kiállításért cserébe. A folytatásban is maradtak a jégen a speciális egységek, 4 a 3 elleni hazai fór maradt ki. A sok emberhátrány kivette az erőt a hazai lábakból, Schlekmannék megpróbáltak gólokat szerezni a hajrában, de nem jártak sikerrel. A remek játékot hozó első harmad és az ideges második után a döntés a záró felvonásra maradt.

Kőkemény harc folyt a párharc sorsát meghatározó győzelemért. Fegyelmezettebben védekeztek a csapatok, kevesebb volt a kapura lövés. A BJAHC fogott ritmust, remek cserék követték egymást, Horváth Dominik több bravúrt bemutatva tartotta az eredményt. Csökkent az iram, a mezőnyben gyűrték egymást a felek. Az utolsó tíz perchez érve még mindig 2-2-es döntetlen virított az eredményjelzőn. Az 53. percben Zohovs maradt a jégen, miután egy ütő eltalálta, végül tudta folytatni. Kerülték a kockázatos megoldásokat a játékosok, ez jóval kevesebb helyzetet eredményezett. A hajrában a visszatérő Zohovs próbálkozott, lövése nem ért célt. A vége a Fehérváré volt, Dobos kapukerülése gólt ígért, nem jött össze, de egy emberelőnyt kiharcolt. Jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás kimaradt fehérvári emberelőnnyel indult, majd mindkét kapus bemutatott egy-egy óriási bravúrt. Felpörögtek az események, Horváth Dominik volt megint a főszereplő, míg a másik oldalon Csollák lövését hárította Kornakker. Mingazov kapuvasa következett. A mérkőzés és valószínűleg a párharc is a 71. percben dőlt el. Szabó Bence a kékről jól látta meg a kapu elé üresen érkező Schlekmannt, aki beletette az ütőjét a korong útjába, ezt már Horváth Dominik sem háríthatta (2-3).

A BJAHC hosszabbításban 3-2-re nyert, összesítésben 3-0-ra vezet, csütörtökön le is zárhatja a negyeddöntős párharcot.

fhabja_cizas_nagykrisztian

fotó: Soós Attila/FEHA19

Úgy készülünk, hogy van még vissza négy mérkőzésünk

   

Vezetőedzői értékelések a túlórába torkolló, harmadik FEHA19–BJA összecsapás után.

Anatoli Bogdanov, vezetőedző, FEHA19: “Kemény meccs volt, nagyon büszke vagyok a csapatra, ahogy játszottunk, a legjobb hatvan perc volt a szezonunkban. Ennél többet nem nagyon kérhettem volna a srácoktól, emberelőnyöket védekeztünk ki a második harmadban. Meg kell találnunk a sikerhez vezető  utat. Voltak kapuvasaink, kimaradt helyzeteink, jó formát mutattunk, még kijjebb kell tolnunk a határainkat.

Kangyal Balázs, vezetőedző, BJAHC: “Igazi playoffmérkőzés volt, minden megvolt benne, ami erre jellemző. Úgy készülünk, hogy van még vissza négy mérkőzésünk, ezt is fogom felírni az öltözőben a táblára. A Fehérvár is ugyanott tart, négyet kell nyerniük a továbbjutáshoz. Ezért szép a sport, ebben minden benne van. Az elején talán jobban kezdett a FEHA, majd felvettük mi is a ritmust. Volt meccslabdánk a második harmadban, amikor öt a háromban is sikerült betalálnunk. Aztán megint kettős előnyben voltunk, azt értékesíteni kellett volna. Aztán mindkét csapat figyelt, volt egy-két kapuvas is a másik oldalon. Összességében a harmadik és a negyedik harmad érzésre inkább a miénk volt.”

Erste Liga, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 603 néző. Játékvezetők: Rencz, Rencz, Mizsák, Kövesi.
Horváth: 94,8% (Zupancic)
K
Kornakker: 95,3% (Farkas R.)
Racsinszkij, Dobmayer, Cizas, Ambrus Cs., Moksancev
1
Gőz, Vorobjov, Galoha, Culigin, Djumic
Mingazov, Reiter, Rétfalvi, Keceli-Mészáros, Zohovs
2
Szabó B., Pozsgai, Elo, Viikilä, Schlekmann
Dolinar, Csollák, Németh Z., Dobos, Balasits
3
Dóczi, Garát, Nagy K., Szita, Tóth R.
Kóger, Salamon, Dézsi, Alapi, Zezelj
4
Varga, Ravasz, Ritter, Molnár, Ádám
Bogdanov Anatoli, Arany Máté Dániel
E
Kangyal Balázs, Marton Tibor
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 14:02 FHA PP Mingazov Racsinszkij Cizas
1-1 16:06 BJA Elo Schlekmann Garát
2-1 18:22 FHA Zohovs Rétfalvi Keceli-Mészáros
2-2 27:22 BJA PP2 Garát Elo Szabó B.
2-3 70:56 BJA Schlekmann Szabó B. Elo
43 Kapura lövések száma 58
32 Kiállításpercek 10

Mingazov-vasra Schlekmann gól

 

A FEHA19–BJA legfontosabb jelenetei videón, benne az izgalmas hosszabbítással.

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum