A DAB-tól jobb kezdés, a GYHK-tól kevesebb hullámzás kell

   

Vasárnap először győzte le hazai jégen a Gyergyó az Újvárost, kérdés, hogy 24 órán belül sikerül-e másodszor is.

Bármilyen hihetetlen, a szezon során először tudta legyőzni hazai jégen a Dunaújvárost a Gyergyó vasárnap este. Ezt a saját szempontjából a lehető legjobbkor tette, a negyeddöntős párharc nyitó felvonásán, ugyanakkor nagy kérdés, hogy ami előtte egyszer sem ment, az menni fog-e most egymás után kétszer is, 24 óra leforgása alatt. A mérkőzés összképe és statisztikái alapján ennek elvi akadálya nem kellene, hogy legyen, de a playoffban nyilván minden nap egy új nap, minden meccs egy új meccs. A vasárnapi első felvonást mindenesetre magabiztos teljesítménnyel abszolválta a GYHK. Ehhez az elején kellettek az újvárosiak is, akik a nyitó harmadban olyan megilletődött teljesítményt nyújtottak a jégen, mintha ők maguk is meglepődtek volna rajta, hogy bejutottak a rájátszásba (Eronen mester ezt frappánsan úgy fogalmazta meg, hogy játékosai gyakorlatilag jegyet váltottak az első húsz percre). A szünet és a sima 3-0-s gyergyói előny után viszont egy teljesen másik DAB jött ki az öltözőből, amely pillanatok alatt visszalopta magát egy gólra, és innentől nagyrészt egyenrangú partnere tudott lenni az erdélyieknek. Az újvárosi pozitívumok azonban nagyjából eddig tartanak, az látszott ugyanis, hogy a székelyek a gyorsan jött két ébresztő pofon után legalább olyan gyorsan magukhoz is tértek, és ismét rendezték a soraikat, a játékot végig jól kontrollálták, szokásukhoz híven megint lőttek egy emberelőnyös gólt is, így egy háromperces megingást leszámítva összességében megérdemelten és magabiztosan húzták be az első meccset.

A hétfői meccs abból a szempontból lesz érdekes, hogy a playoffritmust vasárnap a második játékrészre felvevő Acélbikák nyilván igyekeznek nem elkövetni azt a hibát, hogy ismét ajándékba adjanak egy teljes harmadot az ellenfélnek, lépés- és eredménykényszerben ugyanakkor mégiscsak ők lesznek valamelyest, egy nyugodt, előnyben lévő idei Gyergyónál kellemetlenebb ellenfelet pedig nem nagyon tudunk jelenleg elképzelni. Szilassy Zoltán elmondta, csapata a második harmad elején túl hamar és szükségtelenül akarta mindenáron lezárni a mérkőzést, ha a gyergyóiak okulnak ebből a hibájukból, és egy konstansabb hatvan perccel el tudják kerülni, hogy a DAB ismét kizökkentse őket, akkor nehéz elképzelni, hogy ne a papírformának megfelelő 2-0-s összesített előnnyel induljanak útra a következő két felvonásra Újvárosba.

Gyergyói HK–DAB 7-3

   

Bár Szilassy Zoltán az elsőnél nehezebb meccsre számított, a Gyergyói HK esélyt sem adott a DAB-nak, 7-3-ra nyerte a második hazai találkozót, így 2-0-val utazhat Dunaújvárosba.

A mérkőzés előtt köszöntötték Kozma Zsoltot, aki túl van az 500. mérkőzésén gyergyói színekben, a védőt meglepte a gesztus. Az viszont nem lephette meg túlságosan a DAB-ot, hogy a 8. percben már 3–0-s hátrányban volt, hiszen az első mérkőzésen is ez a forgatókönyv valósult meg. Az első hazai találat a 2. percben esett, egy korongszerzés után Császár Hunor vitte ki a harmadból a pakkot, a szélen robogó Szigetihez passzolt, aki kilőtte a hosszút. A 6. percben a Gyergyó élt az első fórjával: Orban távoli bombájába Bodó ért bele, így az ő botjáról került a korong a kapuba. Nem telt el két perc sem, amikor Sylvestre-t nem tudta megállítani a dunaújvárosi védelem, lövésébe Sárpátki piszkált bele, neki írták be a harmadik találatot. Eronen mester hét perc után lekapta a pályáról Järvinent, Kovács Dávid érkezett a helyére. A folytatásban is az erdélyi csapat uralta a meccset, voltak további helyzetei, de újabb találatot már nem tudott bevinni.

A második félidő elején ismét Sylvestre és Sárpátki kettősével gyűlt meg a vendégek baja. Előbbi vitte el a korongot a balszélen, s miközben rá figyeltek, utóbbi kiugrott a védők közül, kapta a korongot és közelről nem hibázott. Nem sokkal később Sylvestre is megszerezhette volna az első gólját, gyönyörű cselekkel elküldte a védőjét gyufáért, a szólója végén azonban mellélőtt. Közvetlen ezután szépített a Dunaújváros, Varga Arnold lőtt messziről, Rinne védett, de mire rátenyerelt volna a korongra, Valtola már belőtte azt a kapuba. Megvideózták, megadták. A meccs feléhez közeledve újfent Sylvestre ment el a szélen, ezúttal Vinczét hozta ziccerbe, de a csatár nem tudta befejezni az akciót. A 31. perc kezdetén Orban ellenben könyörtelenül lőtt középtávolról a hálóba, 5-1-re módosítva ezzel az állást.

Egy perccel később Sylvestre szerzett korongot a kék vonalnál, ezúttal a jobbszélen ment el a védők között, egészen a kapuig, s lőtte ki a hosszú oldalt. A 35. percben emberelőnybe került a Gyergyó, de ezalatt a DAB-nak voltak veszélyes ellentámadásai, csökkenteni azonban nem sikerült a hátrányt.

A harmadik harmad elején nem használta ki emberelőnyét a Gyergyó, sokat mégsem kellett várni a hetedik hazai találatra. Ismét Sylvestre szerzett korongot a felezővonalnál, cseleivel átejtette a védőt, Vinczéhez passzolt, aki visszaadta neki a korongot, a lövés után Kovács Dávidon megpattanva átesett a gólvonalon. A középkezdés után azonnal jöhetett volna a nyolcadik gól, de Bodó közelről elhibázta a lövést. Az utolsó tíz perchez közeledve kétszer is emberelőnybe került a DAB, és a második fórt ki is használták: Embrich a kapu mögül Niskanenhez passzolt, tőle a korong a középen egyedül maradt Somogyihoz került, aki kapásból a felsőbe lőtt.

Négy és fél perccel a vége előtt egy sikertelen, de igen veszélyes gyergyói kontra dunaújvárosi kiállítással végződött. Sokáig azonban nem voltak fórban a hazaiak, mert miután Valtola felkente a palánkra Bodót, Vincze kelt a csapattársa védelmére, s ezért kapott egy két percet. Ez alatt nem esett gól, de az Acélbikák az utolsó másfél percre emberelőnybe kerültek, és Ödman szépen kicselezve a védőket 19 másodperccel a vége előtt egy közeli góllal beállította a 7–3-as végeredményt.

gyhk dab

fotó: Szász Adorján/GYHK

A hazai csapat minden szegmensben felülmúlt minket

   

A 7-3-as GYHK–DAB második meccs mestermérlegei.

Szilassy Zoltán, vezetőedző, GYHK: “Sokkal jobban kezdett az ellenfél, mint az első mérkőzésen, de mi igyekeztünk nem letérni arról a vágányról, ahogyan az első meccsen dolgoztunk. A rájátszásban az a legfontosabb, hogy mérkőzésről mérkőzésre haladjunk: amit át akartunk adni szakmailag, azt megtanulták, és ezúttal a kivitelezésben sem volt hiba.”

 
Niko Eronen, vezetőedző, DAB: “Egy kicsivel jobban kezdtük a meccset, mint egy nappal korábban, így természetesen rosszulesett, hogy ugyanaz volt a forgatókönyv. A hazai csapat minden szegmensben felülmúlt minket ezen a két mérkőzésen, így még komolyabban kell készülnünk a következő két összecsapásra. Tudom, hogy sok van még bennünk, nyilván nem így képzeltük el az első két mérkőzést, de négyet kell nyerni, úgyhogy nyitott a párharc. Hazamegyünk, és igyekszünk készen állni a következő találkozóra.”
Erste Liga, Gyergyószentmiklós, 1200 néző. Játékvezetők: Korbuly, Korbuly, Kövesi, Kocsány.
Rinne: 91,2% (Demeter)
K
Järvinen: 57,1% (Kovács: 89,2%)
Haaranen, Marttinen, Tranca, Orban, Bodó
1
Varga, Brus, Embrich, Ödman Hadzinikolic, Valtola
Saari, Fejes, Vincze P., Sylvestre, Sárpátki
2
Svars, Kmec, Niskanen, Szalma, Somogyi B.
Kozma, Imre, Sándor-Székely, Szigeti, Császár
3
Vas, Léránt, Mihálik, Dézsi, Ribcsik
Bíró, DiDiomete
4
Lammi, Tamás, Pinczés, Marosi, Szabó
Szilassy Zoltán, Góga Attila
E
Eronen Niko, Tuomisoja Sami
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:41 GYE Szigeti Császár DiDiomete
2-0 05:28 GYE PP Bodó Orban Haaranen
3-0 07:11 GYE Sárpátki Sylvestre Saari
4-0 23:12 GYE Sárpátki Sylvestre
4-1 26:25 DAB Valtola Varga Brus
5-1 30:09 GYE Orban Bodó Tranca
6-1 31:18 GYE Sylvestre
7-1 45:38 GYE Sylvestre Vincze P.
7-2 50:44 DAB PP Somogyi B. Niskanen Embrich
7-3 59:41 DAB PP Ödman Hadzinikolic Valtola Kovács
44 Kapura lövések száma 34
12 Kiállításpercek 6

Sylvestre korongot szerzett, majd gólt lőtt

 

A hétfői GYHK–DAB videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum