Az életben maradásért küzd az UTE Újvárosban

   

Ha ez nem sikerül neki, úgy a FEHA19 DEAC-söprése után a másik playoff-kvalifikációs párharcból is az alacsonyabban rangsorolt együttes jut be a negyeddöntőbe.

Hiába a szezon során már sokszor hallott újpesti fogadkozások, a lila-fehéreknek még csak szorossá sem sikerült tenniük a playoff-kvalifikációs párharc harmadik, egyben első dunaújvárosi felvonását vasárnap este. A DAB végig magabiztosan vezetve kiütéses 8-3-mal gyalogolt át végül az UTE-n, meccslabdához jutva ezzel a szériában. Az Acélbikák egyénileg és csapatként is riválisuk fölé nőttek, Virág Csaba maga ismerte el utóbb, hogy együttese esetében nem lehetett például csapatvédekezésről beszélni. A mutatott játék mellett a számok is aggasztóak lehetnek újpesti szempontból. A fővárosiak a kvalifikáció alatt mindössze 5.97%-os lövéshatékonyságot tudnak felmutatni, szemben a DAB 13.40-ével, s bár a speciális mutatók nagyjából megegyeznek, egyelőre az egyéni teljesítményekben is zongorázni lehet a különbséget a két csapat között. Másképpen, a dunaújvárosiaknál sokkal jobban eloszlanak a terhek: az egész kvalifikáció legeredményesebbje Embrich a maga 6 egységével, mögötte Valtola és Ödman is ott lohol 5-5-tel, Ribcsik 4-gyel áll, Szalma vasárnap mesterhármast jegyzett, de még Somogyinak és Kmecnek is van 3-3 pontja. Ezzel szemben újpesti oldalról egyedül az a Pereszunko tudja tartani a lépést csapata abszolút húzóembereként, aki 5 pontjából négyet a második, 4-2-re behúzott meccsen gyűjtött (rajta kívül egyedül Kiss Phil áll kettőnél több ponttal, 3-mal). Emellett Järvinen kapus is némileg váratlan remeklésbe kezdett (bár Somogyi Balázs blogunknak adott interjújában már utalt rá, hogy az alapszakasz végén addig nem látott energiák szabadultak fel a finn portásból): a kvalifikáció során a négy csapat közül a legtöbb, 111 kapujára záporozó lövésből 104-et hatástalanított, ez 93.69%-os védési hatékonyságnak felel meg, szemben például Rajna 90.10-ével szemben. A harmadik találkozó gyakorlatilag 21 perc alatt eldőlt vasárnap, ennyi idő kellett a DAB-nak a 4-0-hoz és Szalmának a majdnem klasszikus triplához – magyarán az MK-bronz óta önmagát ismét csak kereső Újpestnek egészen látványos javulásra lenne szüksége nagyjából minden téren, hogy a rögtön az első meccsen elvesztett pályaelőnyét visszaszerezve hazavigye a szériát a Megyeri útra, kiharcolva a döntő ötödik összecsapást.

A kulcsfontosságú mérkőzés 18:30-kor kezdődik, az Erste Liga Tv-n élőben követhető.

Dunaújvárosi Acélbikák–UTE 3-2

   

A DAB kétgólos hátrányból fordítva nyerte meg a playoff-kvalifikáció negyedik összecsapását, így az újvárosiakkal lett teljes az Erste Liga-negyeddöntő mezőnye.

A vasárnapi összecsapáshoz képest Niko Eronen Tamást választotta Lammi bekkpárjaként a negyedik sorba, így Strenk léphetett előre centerezni Marosi és Szabó közé. Pinczés Olivér ezúttal kimaradt a keretből. Virág Csaba Tornyait jelölte ki Kiss Dániel párjának, ezáltal Kiss Philip hátrébb került Pokornyi mellé. Balázsi most nem húzott szerelést. Järvinen és Rajna kezdett a vasak között.

Rögtön az elején konstatálhattuk: rendezték soraikat a vendégek, az első tíz percben rendkívül jól pörögtek az újpesti lábak, Järvinennek többször védenie kellett. A harmad derekán Varga tornáztatta meg Rajnát, a gól elmaradt. A folytatásban Benk talált be kis híján kétszer is, egyszer a vasnak kellett kisegítenie a DAB hálóőrét. Tovább szorongattak a budapestiek, a végén mégis Németh lőtt bele a blokkba, ezért Dézsi léphetett ki szólóban, az UTE kapusa ziccert hárított. Ha a jégkorong pontozásos sportág lenne, akkor ezt a játékrészt Virág Csaba együttese nyerte volna.

A fordulást követően remek mérkőzés vette kezdetét, Valtoláék kevergettek az újpesti ketrec előtt, de Németh Attila középtávolija révén a lilák szerezték meg a vezetést a 23. minutumban (0-1). Lendületben maradtak Nemesék, alig több mint kettő perccel később Pokornyi szúrta rá távolról, Järvinenről Benk elé csorgott a korong, a kiválóan helyezkedő támadó pedig a gólvonalon túlra húzta a játékszert (0-2). Az etap közepén Varga támadókat megszégyenítő módon cselezgetett, majd hozta helyzetbe Embrichet, néhány centi azonban hibádzott. A harmad hátralevő részében felszívták magukat az Acélbikák, több nagy helyzetet is kialakítottak Somogyiék, aminek jutalma egy büntető lett: a rávezetést Embrich magabiztosan értékesítette (1-2). A végén Dézsi kiállítását követően az UTE speciális egysége nagyon közel járt a harmadik találathoz, Järvinen óriásiakat mentett.

A záró felvonásban a dunaújvárosiak mindent megtettek az egyenlítés érdekében, ez végül a 46. percben eredményre is vezetett. Somogyi, Dézsi, majd újra Somogyi utat járt be a korong, a figura a DAB rutinos támadójára jött ki, aki a hálóba pöckölte a pakkot (2-2). Lélektani előnybe kerültek a hazaiak, Embrich, Ödman és Valtola lekövethetetlen háromszögelését követően a kapu előtt üresen ólálkodó finn elé került a játékszer, aki nem hibázott közelről (3-2). Néhány minutummal később, amikor már Järvinenen is túljutott a korong, s félig-meddig már a vendégek is gólt kiáltottak, Léránt bravúros mentésének köszönhetően őrizte meg előnyét a Dunaújváros. A záró dudaszó előtt alig kevesebb mint másfél perccel hiába ment le Rajna, az eredmény már nem változott, így nem kerül sor ötödik mérkőzésre: negyeddöntős a DAB, míg az Újpest minden szempontból csalódást keltő bajnoki szezonja eddig tartott.

dab ute af

fotók: Acélbikák/Anda Fábián

A játékosok eldöntötték, mi érdemeljük meg a továbbjutást

   

A DAB vezetőedzője a második harmadszünetben látta az UTE elleni negyedik mérkőzés fordulatát, míg Virág Csaba nagy kudarcról beszélt.

Niko Eronen (vezetőedző, DAB): “Idegesek voltunk az elején, látni lehetett a srácokon, hogy senki nem akar hibázni, de azt is, hogy ha el akarod kerülni a hibákat, akkor is el fogod követni azokat. Kicsit mindig lekéstünk mindenhonnan, új volt ez a szituáció a játékosoknak, mert mindig nehéz dolog lezárni egy párharcot. A második harmad kemény volt számunkra, az Újpest nagyon jól játszott, tényleg az életükért küzdöttek, de a második és a harmadik harmad között a játékosok eldöntötték, hogy mi érdemeljük meg a továbbjutást, mi vagyunk az a csapat, amelyiknek tovább kell mennie. Óriási munkát végeztünk, Juho is oroszlánrészt vállalt ebből, de pontosan ez volt az, ami kellett nekünk. Nem a legjobb teljesítmény volt tőlünk ez, kellett a jó kapusteljesítmény, s végül egy góllal többet lőttünk ellenfelünknél. Köszönöm az Újpestnek ezt a párharcot, korrekt és szoros széria volt, és nagyon boldogok vagyunk.”

Virág Csaba (vezetőedző, UTE): “Ez a meccset meg kellett volna nyernünk, jól játszottunk, jól szálltuk bele, de ez a hatvan perc is tükrözte az idei idegenbeli teljesítményünket: hiába játszunk helyenként jól, helyenként nagyon jól, egyszerűen nem tudjuk úgy befejezni a mérkőzést, hogy az győzelemmel érjen fel – és ez siralmas, így nagyon nehéz nyerni. Az biztos, hogy a harmadik harmadba nem jól szálltunk bele, nem úgy, ahogyan kellett volna, visszább vettünk, az okokat a játékosok tudják, mi nem, de ez érvényes az egész szezonunkra. Nagyon sajnáljuk, de ez nem a negyedik mérkőzésen, hanem leginkább az elsőn és a harmadikon ment el, mert ott nem úgy álltunk bele, ahogy kellett volna, és elengedtük azokat a meccseket. Nagyon szépen köszönjük a szurkolóknak a támogatást, mindenkinek, aki otthon kilátogatott, illetve azoknak is, akik elkísértek minket az idegenbeli túrákra is, főleg úgy, hogy nem sok sikerélményünk volt, ezért örök hála nekik. Sajnáljuk, hogy így történt, nagy kudarc ez számunkra. Nem volt persze könnyű, mindössze négy légiósunk volt, talán nyolc légiós volt a minimum a többi csapatnál, de megtettünk mindent, ez a hétfői mérkőzésen is abszolút látszott, ez most ennyire volt elég, sajnáljuk, hogy így sikerült.”

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 270 néző. Játékvezetők: Haszonits, Haszonits, Kövesi, Balla.
Järvinen: 95,3% (Kovács D. M.)
K
Rajna: 89,7% (Sági)
Varga, Brus, Embrich, Ödman Hadzinikolic, Valtola
1
Jekunen, Erdőhelyi, Kovács A., Just, Pereszunko
Svars, Kmec, Szalma, Dézsi, Somogyi B.
2
Tornyai, Kiss D., Shirley, Madácsi, Kiss Patrik
Vas, Léránt, Niskanen, Mihálik, Ribcsik
3
Kiss Phil, Pokornyi, Nemes, Németh, Benk
Lammi, Tamás, Strenk, Marosi, Szabó
4
Nádasy, Kovács S., Balogh
Eronen Niko, Tuomisoja Sami
E
Virág Csaba, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 22:03 UTE Németh Nemes Pokornyi
0-2 24:40 UTE Benk Pokornyi Németh
1-2 32:33 DAB PS Embrich
2-2 45:27 DAB Somogyi B. Dézsi Szalma
3-2 51:54 DAB Valtola Ödman Hadzinikolic Embrich
29 Kapura lövések száma 43
4 Kiállításpercek 4

Valtola közelről kotorta be a továbbjutást érő gólt

 

A DAB–UTE párharc negyedik, egyben utolsó mérkőzésének videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum