A Steaua és a Brassó is megelőzte a Gyergyót

 

Történtek érdekességek a román pontvadászat elmúlt játékhetei során.

Január közepén íródott beszámolónkhoz képest történt néhány érdekesség a román pontvadászatban, amiket érdemes górcső alá vennünk. A legfontosabb változás a dobogó legfelsőbb fokán figyelhető meg, ugyanis a Steaua Bukarest letaszította a vezető pozícióból Szilassy Zoltánékat. A Sportklub februárra fordulván rájátszást érő helyen tanyázik, a Corona fellépett a harmadik pozícióba; míg a Galac egészen a hatodik helyig pottyant a tabella harmadik fokáról – igaz, a Duna-parti együttes kevesebb mérkőzést játszott, mint az előtte álló két csapat. Sajnos a pályán kívül is előfordultak nem mindennapi események: a Magyar Kupa játékhétvégéjének árnyékában özönlöttek a hírek a Corona Brasov és a Csíkszereda pályán kívüli csörtéjéről, ami ismét beszédtémát szolgáltathatott a szubkultúra számára.

Január 21-e óta 15 mérkőzésen csaptak össze keleti szomszédunk jégkorong-alakulatai. A Háromszéki Ágyúsok bravúrral 3-1-re legyőzték a Galacot: kis nüanszok döntöttek a hazaiak javára, a két csapat között minimális volt a különbség. Mindkét gárda 31-31 lövéssel tornáztatta meg a portásokat, a hazaiak nyolc, a vendégek tíz percet töltöttek hátrányban, a különbség mégis a fórjátékban keresendő: amíg az Ágyúsok öt emberelőnyükből egyet gólra váltottak, addig a Galac speciális egysége négy alkalommal sem tudott mit kezdeni a kézdivásárhelyiek masszív hátrányos védekezésével.

Ugyanezen a napon rendezték a Sportul Studentesc-Sapientia U23 összecsapást, ahol a vendégek 1-8 arányban diadalmaskodtak, Lázár Sebestyén neve mellé három találat is íródott az este folyamán.

Egy nappal később ugyancsak Kézdivásárhelyen visszavágott a Galac előző napi vereségéért, a Duna-parti alakulat újabb kiélezett mérkőzésen, túlórában 3-2-re győzedelmeskedett Torstensson legénysége felett. Ezúttal a legnagyobb differencia a kapusteljesítményekben mutatkozik meg: Onodi Ottónak 29-szer kellett védéssel segítenie csapatát, míg kollégája csak 23 alkalommal tudott közbeavatkozni.

Január 22-én rendezték a Sportul Studentesc-Sapientia U23 visszavágóját is, s hiába rámoltak be az egyetemisták ezúttal három gólt, Salamon Ervin vezérletével ismét a vendégek győzedelmeskedtek 3:6-ra. Két nappal később Sapientia U23 a Vákárba látogatott, Ládayék azonban esélyt sem adtak a fiatal erőkből álló riválisuknak, ötven alkalommal kísérelték meg a gólszerzést, s ebből öt alkalommal a pakk utat talált a kapuba, így 5:1 arányban hozták a kötelezőt a hazaiak.

Január 26-án a Sportklub Kézdivásárhelyen vendégeskedett. Hozó Levente több kulcsjátékosát is kihagyta a keretből: nem húzott szerelést többek között Kubát, Stach, vagy éppen Adorján sem. Hiába reménykedtek sokáig a vásárhelyi szimpatizánsok, három perccel a vége előtt Schaus és Milan révén két emberfóros gólt is berámolt a Sportklub, így 3:2 arányban diadalmaskodott.

A folytatásban Sapientia U23-Steaua Bukarest mérkőzést rendeztek, ahol 40 percig úgy tűnt, megszülethet a szezon legnagyobb meglepetése, hiszen a záró etapra 1-0-s hazai előnnyel fordulhattak rá a csapatok, de fővárosiak az utolsó játékrészben erődemonstrációt rendeztek, s öt lövést is a gólvonalon túlra zúdítva végül hozták a kötelezőt. Január 28-án következhetett a visszavágó, ahol a bukarestiek már tanultak előző napi hibájukból, s a találkozót végig kontroll alatt tartva, magabiztosan 4-1-es sikert arattak.

Ugyanaznap rendezték volna a pikáns rangadónak ígérkező Corona Brasov-Csíkszereda összecsapást. A három pont sorsa végül nem a jégen, hanem a kerekasztal mellett dőlt el az ismert okok miatt: a brassóiak kapták meg a győzelmet, ugyanis a Sportklub alig több mint 24 órával a találkozót megelőzően halasztást kérvényezett, amit a barcaságiak vezetősége elutasított, mondván, a liga szabályzata szerint hasonló felterjesztést szigorúan három nappal a kezdő sípszó előtt bezárólag lehet indítványozni. A történet kronológiai menete ismert, számos orgánum megszólaltatta már az adott ügyben a résztvevőket. Annyit ragadnánk ki kuriózumként a sztoriból, hogy nincs konszenzus a két klub vezetősége között abban a kérdésben, pontosan hányszor játszottak egymás ellen a brigádok. Amíg Hodos László elnök azzal operál, hogy igazából már négyszer megmérkőztek a csíkiak a Coronával az Erste Liga alapszakaszában – ami beleszámít a román pontvadászatba is – addig a Brassó első embere szerint a határon túli ligában lejátszott találkozók nem számítanak bele a hazai bajnoksága.

Még január 28-án, majd 29-én is Kézdivásárhelyen vendégeskedett a Sportul Studentesc, az egyetemistáknak azonban nem termett sok babér: 39 gólt beszedve, mind a két mérkőzésen alulmaradtak Gecse Olivérékkel szemben. Két nappal később a Brassó fogadta a Sapientiát, MacQueen mester nélkülözni kényszerült aznap este többek között Domingue-t, Valchart, Williamst és Zagidullint is. A hiányzók relevanciája rá is nyomta a bélyegét a hazaiak teljesítményére: bár a barcaságiak több, mint kétszer annyi lövést zúdítottak Bíró ketrecére, a vendégek kétszer is vissza tudtak jönni a mérkőzésbe, megszorongatva ezzel a sárga-kékeket. Végül VanWormer két góljának köszönhetően Szabóék sikeresen abszolválták a mérkőzést.

Január 25-én, majd 29-én a Székelyföldi Jégkorong Akadémia legidősebb korosztályos csapatához látogatott a Brassó. Kóger Dánielék az első mérkőzést 1-4, a második találkozót pedig 1-5 arányban nyerték meg. Februárban a Sportklub Krikunov duplájával 2-0-ra legyőzte a Sapientát a Vákárban, majd a Brassó 17-2-re győzött a Sportul otthonában, míg a Galac 16-2-re verte a Sapientát.

A 28 fordulós román bajnokság jelenlegi állása:

1. Corona Brassó 52 pont (23 mérkőzés)
2. Steaua Bukarest 52 p (22 m)
3. Gyergyói HK 50 p (22 m)
4. Galac 41 p (23 m)
5. SC Csíkszereda 41 p (24 m)
6. Háromszéki Ágyúsok 40 p (28 m)
7. Sapientia U23 12 p
8. Sportul Studentesc 0 p

galac steaua

Fotó: Steaua Bukarest

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum