Önbizalomhiánnyal és túlakarással küzdünk, újratervezés kell

 

Az idénynek top 4-es álmokkal nekivágó Újpest 20 bajnokit követően négy rendes játékidős sikerrel az utolsó előtti helyen ég, a liláknál csak a DAB és a FEHA19 szedett be több gólt. Erre senki sem gondolt volna a szezon előtt, itt volt hát az idő, hogy beszélgessünk egyet Ancsin Jánossal okokról, lehetséges megoldásokról.

Október közepén még csak óvatosan feltettük magunknak a kérdést, decemberre fordulva viszont már egészen nyugodtan meg is válaszolhatjuk: igen, bajban van az UTE. Ezt persze csak az nem látta, aki nem akarta az elmúlt hetek, immár hónapok játékán és eredményein, ami végül oda vezetett, hogy a lila-fehérek 20 lejátszott bajnoki után az utolsó előtti helyen tanyáznak, mindössze 4 rendes játékidős és két túlórás győzelemmel, jelenleg is éppen hatos vereségszériával a hátuk mögött. A szezon előtt ilyesmire senki sem fogadott volna, és a kereterősség alapján az is nyilvánvaló, hogy ennek az Újpestnek semmi keresnivalója sem kellene legyen a 9. helyen, a 60 eddig begyűjthető pontból kevesebb mint a harmadát, mindössze 18-at megcsípve (idegenben össz-vissz 3-at). Ám a mutatott játék, a számok és az eredmények is önmagukért beszélnek: a védelem lukas, a liláknál több gólt csak a DAB és a FEHA19 nyelt be, így aztán támadásban hiába van meg az elégséges gólszám, ez eleddig nem bizonyul elegendőnek a negatív tendenciák ellensúlyozására.

debute_mihalika

A szezon közben egymás után szélnek eresztett légiósok is jelzik, nincs minden rendben a csapatnál, megkeresésünkre a szokásához híven kendőzetlenül őszinte Ancsin János sem próbálta tagadni, jelenleg messze van a helyzet az ideálistól. ?A problémáink szerteágazóak. Először is ki kell emelnem, hogy a légióskontingens kiválasztása sajnos nem sikerült jól: hogy mi mennyire hibáztunk, vagy nem hibáztunk ezen a téren, a végeredmény szempontjából sajnos mindegy, de ez az igazság, az első, amit be kell vallanunk. Hiába igyekeztünk magasítani és erősíteni elsősorban a hátvédsort, két bekktől, Kmectől és Järvinentől máris meg kellett válnunk, mert mindenki láthatta, hogy nem voltunk elégedettek a játékukkal. Elölről pedig Orbant már az elején el kellett küldeni. Szerintem senkinek sem újdonság, hogy hokiban légióst hozni mennyire lutri, de a mostani helyzetben és árak mellett még a szokásosnál is nehezebb ? mostanra gyakorlatilag teljesen beállt a piac.?

A szakosztály-igazgató emellett azt is felhozta, hogy ettől függetlenül nyilván nem könnyítette meg a csapat dolgát a rossz kezdés sem.

?Az elején megmutattuk, hogy tudna jó lenni ez a csapat, de idén a tavalyi szezonunk fordítottja történt: most az első 10-15 döntetlenközeli meccsünk talán mindegyikén kikaptunk, ha csak a felét nyertük volna, már nem itt tartanánk. Ki kell mondani, hogy jelenleg önbizalomhiánnyal és túlakarással küzdünk, darabra is kevesen vagyunk, és nagyon nehéz pótolni a három elküldött játékost. Teljes újratervezés kell, a céljainkat illetően is. Az ellenfélválasztásra jogosító első négy hely már annyira távoli, hogy erről a részéről lemondhatunk: a mostani célunk az, hogy ha már választani nincs is esélyünk, addigra összeszedjük magunkat annyira, hogy az alapszakasz végére egy olyan csapat legyünk, amelyet senki sem akar majd kiválasztani.?

fhaute_221104

Ancsin hozzátette, gőzerővel dolgoznak azon, hogy a csapat december közepére, legkésőbb január elejére újra megtalálja az identitását. A taktikában, az összeállításban is sok változtatást eszközöltek, a rendelkezésre álló játékosanyagból igyekeznek kiválasztani az optimális sorokat, hogy a csapat az idő előrehaladtával megmutassa, nem a jelenlegi pozíciója a realitás. ?Akadtak problémáink a mutatott játékkal, az akarással és akaraterővel is, de legutóbb, az erdélyi túránkon ezzel a részével szerencsére már nem volt gond.?

Az UTE utánpótlása az egyik legjobb idehaza, így öröm lehet az ürömben, hogy a nehéz helyzetben is van kikre támaszkodni a fiatal, saját nevelésű fiatalok személyében. ?Köztudott, hogy Újpesten nem az a szemléletünk, hogy 25 felnőttjátékost küldjünk a jégre ? köztük 9-10 légióssal ?, hanem legfeljebb 20-21-et, maximum hat külföldivel, és melléjük inkább fiatalokat. Nagyon számítunk az utánpótlásunkra, a most kiesett három légióst is például juniorokkal próbáljuk pótolni egy új légiós mellett. De azt látni kell, hogy a juniorból felnőttbe való fellépés egy nagy ugrás, mire ezek a fiatal srácok felveszik a tempót, megszokják a meccsek ütemét, gyorsaságát, az legjobb esetben is minimum egy-két hónap. Azonban hiszünk a koncepciónkban, s hogy hosszútávon ez kifizetődik. Már most is nyolc-tíz 23 éven aluli hokisunk játszik nálunk kezdőként, ami szerintem megsüvegelendő. Ettől még nyilván nem akarom arra fogni a mostani sikertelenségünket, hogy fiatal a csapat, mert minden szituációt meg kell tudni oldani. Igyekszünk elfelejteni, ami eddig volt, és a jelenlegi kerettel küzdeni azért, hogy a folytatás sokkal jobb legyen. Azt megígérhetem, hogy mostantól csak olyan játékos lesz ott a pályán Újpest-mezben, aki ha tudásban nincs is ott, mint a távozók, de cserébe csúszik-mászik és felszántja a jeget. Lehet, hogy most sokan nevetni fognak, de ha összeszedjük magunkat, akkor még mindig úgy gondolom, hogy teljesíthető az eredeti célkitűzésünk, vagyis hogy a szezon végelszámolásánál ott legyünk a legjobb négyben!?

dvtk ute blasko

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum