All int mondtam erre a lehetőségre

   

A 2004-es Horváth Bence fehérvári szezonokat követően 2019 nyarán költözött ki Finnországba, három remek idényt abszolvált a KalPánál, az előző során a gárda U18-as és U20-as csapatában is szerepet kapott. A gyergyószentmiklósi csatárral másfél évvel ezelőtt beszélgettünk utoljára, azóta korosztályt, nemrégiben pedig klubot is váltott, így ideje volt ismét mikrofonvégre kapnunk.

A 2021/22-es szezon során magabiztosan termelted a pontokat a KalPa U18-as csapatában, a juniorokhoz rendszerint feljátszottál. Jól gondoljuk, hogy jó szezonod volt a tavalyi?

Visszaugranék még egy évet, a 2020/21-es szezonom remekül sikerült, jöttek a pontok. Azon a nyáron a klub ajánlott nekem egy Liiga-szerződést, és ígéretet kaptam arra is, hogy utolsó éves ifiként feljátszhatok a juniorba. A Liiga-szerződésből nem kell sok mindent levonni, nyilván irreális lett volna a felnőttek között játszani, másik 3-4 velem egykorú játékos is kapott ilyen ajánlatot, ez főleg az utánpótlás-játékosok megtartására irányul Finnországban. De jól esett az ajánlat, vártam a következő szezont. 2021 nyarán az U20-as csapathoz új edző érkezett, aki korábban a finn ifiválogatottat irányította. Lehet, nem voltam a típusa, de nem a saját szerepemben játszottam az U20-ban. Önbizalomhiányos lettem, az U18-as visszajátszások sem mentek már olyan jól. Szerintem jogosan voltak nagy elvárásaim magammal szemben, túl voltam egy jó szezonon, a Liiga-szerződés is jó visszacsatolás volt, magasra tettem a mércét. Nem tetszett a szerep, amibe belekerültem a junioroknál, egy vezető típusú játékosból negyedik soros, 7-10 perces játékos lettem. A felnőttcsapat nem jutott rájátszásba, sokan visszajátszottak onnan a junior playoffra, én meg visszamentem a saját korosztályomhoz. Az U20 ezüstöt nyert, de sajnos a rájátszásban már nem játszottam, az ifjúsági csapat negyedik lett. Bántottak a történtek, felszívtam magam, Asiagóban pedig aranyat tudtunk nyerni az ifjúsági divízió 1/B-s világbajnokságon.

horvath bence u18

Maradtál idén is a KalPa együttesénél, már negyedik idényedet kezdted el a kuopiói csapatnál, de 11 mérkőzést követően mindössze 1+1 ponttal álltál. Mi történt?

Éreztem, hogy nincs meg a bizalom az edzővel, a nyáron el akartam igazolni, de nem jött össze, ők pedig visszafogadtak. Megtettem mindent, hogy beverekedjem magam, de nem az ő stílusa vagyok. Beszéltem Bartalis Balázzsal, egy helyről valók vagyunk, elintézett nekem egy próbajátékot a volt klubjánál, a svéd Växjö Lakersnél. Már maga a próbajáték nagy szó, nem gyakran fogadnak a svéd junior elitben próbajátékost októberben. All int mondtam erre a lehetőségre, elhoztam minden cuccomat Kuopióból, nem is volt meg a repülőjegyem visszafelé. A próbajátékot követően pozitív meglepetés voltam a svédek számára, többet tudtam adni, mint amire számítottak volna. A statisztikáim alapján még én sem hozattam volna ide magam, de tudtam, hogy több van bennem, mint amit a szezon elején mutattam a KalPában. A KalPa edzője is támogatott, amikor elmondtam neki, hogy eljövök; mondta, hogy szerinte is több van bennem ? bár akkor játszathatott volna többet is… Más stílusban hokiznak a svédek, mint a finnek. A nemzetközi szünet előtt már játszottam három meccset, sok jégidővel, meg tudtam ismerkedni a svéd stílussal, helyzetek is adódtak. Nem a pontokra mentem, hanem hogy visszaépítsem magamat. Ha jól dolgozok, a pontok is jönnek majd. Hálás vagyok, hogy megmutathattam magam, érzem a bizalmat, azt a szerepet kapom, ami én vagyok, vissza fog jönni a régi Bence!

Nem volt nehéz 3,5 év után elhagyni Kuopiót?

Amikor anno Fehérvárról kiigazoltam, akkor nehezen ment az eleje, de aztán életre szóló barátságokat kötöttem. Egy olyan házaspárhoz kerültem például, akiknek Tokajban van nyaralójuk, úgy bántak velem, mint a saját unokájukkal. Otthon éreztem magam, az utolsó héten volt időm kicsit átgondolni az itteni életemet, tudtam, hogy már nem lesz több meccsem a KalPánál.

horvathbence

Milyen szerepet szánnak neked a Växjőnél?

Olyat, amiben élni tudok: centert és szélsőt is szívesen játszok, ott, ahol éppen szükség van rám. A második sorban megyek egyelőre, 15-20 perceket kapok, ami eddig szokatlan volt. Ez a három svéd, meg a három válogatott mérkőzés jó meccskondit adott, mert edzhetek bármennyit, a meccs mégiscsak teljesen más. Ha a hoki jól megy, akkor boldog vagyok.

Hogy sikerült a St. Pölten-i torna az U20-as válogatott egyik felével?

Egy kicsit túl sokat akartam ? a kevesebb néha több mondás nagyon igaz tud lenni rám… Örültem a bizalomnak, a játékidőnek, jó meccset játszottunk a dánok ellen, ahol két csapattársam is szerepel. A lettek az U18-as válogatottjukkal jöttek, őket fizikálisan és technikailag is felülmúltuk. Az osztrákok A csoportra készülnek, teljesen jó tempóban voltunk velük, emberelőnyből be tudtam találni ellenük. Végre visszakerültem az előnyös sorokba, ott tudok élni igazán. Az edzők sok mindent leszűrhettek a hét során, mindannyian nagy tisztelettel vagyunk feléjük.

Tavaly dolgoztál már a juniorválogatottal, akkor végül nem kerültél ki az U20-as vb-re. Miben más Vas Márton szövetségi kapitány elképzelése elődjéhez, Horváth Andráshoz képest?

Rengeteg különbség van. Tavaly az overload-taktikát erőltettük, abba lehet nem is illettem bele, ezt elfogadom. Idén összeszedettebbek vagyunk, látjuk a kijelölt irányt. A juniorválogatott ugyanazt a taktikát szeretné játszani, mint a felnőtt. Páran közülünk töltögettük Kevin Constantine taktikai tesztjeit, ami már önmagában nagy megtiszteltetés, igyekszünk tisztában lenni a számonkértekkel. Egy csapat ereje nagyban a korosztálytól is függ, jó a kapcsolat a 2004-esek 2003-asok között, sőt, volt velünk pár 2005-ös játékos is. Fel kell majd kötni a gatyát a vébé előtti három hétben, hogy csapatba lehessen kerülni. Szerintem nem egy győzelemért megyünk, vagy a nagyon necces bentmaradásért: van reális esélyünk 3-4 csapat ellen is, ha a magyar szív vezérel minket.

Játszunk például majd Szlovéniával is, amely az U20-as válogatottunk másik felét 8-2-re verte a hétvégén Jesenicében. Lehet esélyünk ellenük egy ilyen nagyarányú vereséget követően?

Már Asiagóba, az ifjúsági divízió 1/B-s világbajnokságra is úgy mentünk oda tavaly, hogy papíron a szlovénok és az osztrákok is erősebbek nálunk, nem mellettünk szóltak az oddsok. De szervezetten játszottunk, és ez kell majd most is. A hétvégén lehet, hogy a mi St. Pölten-i csapatunk egy picivel erősebb volt, több légiós játszott nálunk ? ha a két keretet összegyúrjuk, nem azt mondom, hogy megfordul ez az eredmény, de jóval szorosabb lesz. Egy világbajnokságon nem engedheted meg magadnak, hogy beleszürkülj a mezőnybe, elnyomjanak. Nagyobb esélyt látok a bennmaradásra, mint tavaly, a dánokat, szlovénokat, franciákat elkaphatjuk. Volt egy francia csapattársam a KalPánál, beszéltük, hogy ki-ki mérkőzést játszhatunk majd. Gondolom, a bentmaradás lesz majd a célunk, de ez még így egyelőre nem lett kijelentve.

IMG_0145

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum