Azért Wayne Gretzkyt nem lehet überelni

   

Mindössze két ember él a földkerekségen, aki Stanley-kupát és Gagarin-kupát is nyert edzőként ? az egyikük Mike Keenan, aki adott nekünk egy rövid interjút hétvégén a Tüskében.

Mike Keenan és Bob Hartley. Előbbinek sikerült először a történelmi tett, miután a New York Rangerst 54 évnyi böjtöt követően, 1994-ben azóta is utolsó NHL-bajnoki címéig vezette, kerek két évtizeddel később pedig a Metallurg Magnyitogorszkkal ünnepelhetett a KHL-ben. (Hartley sem kispályás: ő a Colorado legendás Sakic, Forsberg-féle aranycsapatával ért fel a csúcsra 2001-ben, majd szintén 20 évre rá, 2021-ben az Avangard Omszkot kormányozta történelmi sikerig).

A legendásan keménykezű Keenan a legszigorúbb, legtemperamentumosabb edzők közé tartozott az NHL-ben ? beceneve beszédesen csak ?Iron Mike? ?, eredménysora azonban magáért beszél. Hosszú edzői pályafutása során 8 NHL- és 2 KHL-csapatot vezetett, Stanley- és Gagarin-kupája mellett anno nyert egy Jack Adamset még ?85-ben, két évvel később pedig Kanada válogatottját vezette Canada Cup-győzelemig: a juharlevelesek a döntőben Viktor Tyihonov félelmetes ?vörös hadseregét? múlták felül, ez volt az egyetlen torna, amikor a valaha volt két legnagyszerűbb kanadai játékos, Wayne Gretzky és Mario Lemieux együtt játszottak.

keenan stanley

fotó: B Bennett/Getty Images

A most 73 esztendős tekintélyt parancsoló szakember négy és fél évtizede(!) tartó edzői karrierje még korántsem ért véget: néhány hete őt nevezték ki az olasz válogatott szövetségi kapitányának, kezébe adva a divízió 1/A-ba kiesett csapat hazai rendezésű, 2026-os milánói?cortinai téli olimpiára való felkészítését és ?felfejlesztését.? Keenan így már ebbéli minőségében vett részt a mögöttünk hagyott hétvégén a Tüskecsarnokban megrendezett Sárközy-emléktornán (egyik segítője Diego Scandella volt), amely Kevin Constantine-hoz hasonlóan neki is tulajdonképpen a bemutatkozó tornája volt. Az első lépés jól sikerült, az olaszok megnyerték a hatcsapatos eseményt, mi pedig egy gyors interjú erejéig mikrofonvégre is kaptuk a mestert (még a vasárnap esti döntő előtt), elvégre nem mindennap jár nálunk ilyen pedigréjű szakember.

ita keenan

fotók: Vörös Dávid/MJSZ

Megvolt szombaton a városnéző túra?

Végül a feleségem egyedül ment, mert nekem edzésre kellett jönnöm, de ő nagyon élvezte. Imádta Budapestet és mindent, amit látott, a fenséges épületeket és azt a lenyűgöző mérnöki tudást, amivel ezeket a történelmi épületeket felépítették.

Szóval ön belecsapott a közepébe: tudom, még friss a kinevezése, a mostani pedig csak egy ideiglenes, szezonközi olasz keret, de mégis, mik az első tapasztalatai?

Így van, ez még nyilván nem a végső keret, de nagyon jó látni azt a lelkesedést, amivel a játékosok hozzáállnak. Figyelnek, hallgatnak, látszik, hogy tanulni akarnak, emellett kompetitívek és keményen dolgoznak. Jó kis csapat, jó velük együtt dolgozni, nagy bátorítás ez most nekünk is, hiszen kíváncsiak voltunk, milyen visszajelzéseket kapunk az első tornánkon együtt.

A megbízása hosszútávra szól, a 2026-os olaszországi téli olimpiáig. Hogyan fog kinézni az odavezető út?

Az első lépés most az volt, hogy ezt a csapatot összehozzuk erre a tornára, innentől haladunk lépésről lépésre. Maga a kiválasztási folyamat úgy fog kinézni, hogy a segítőm, Mike Pelino visszatér majd Kanadába, és Észak-Amerikában térképezi fel azokat a játékosokat, akik alkalmasak és jogosultak az olasz válogatottban játszani. Én magam pedig itt maradok és Olaszországban, valamint Európában teszem meg ugyanezt. Ezt a folyamatot folytatjuk, amíg össze nem gyűlik a következő csoport a következő tornára, aztán a következő, és így tovább. Szóval tulajdonképpen van egy mikromenedzsmentünk, ez építi fel a jövő olasz válogatottját a ?26-os olimpiára.

keenan-mike-150911-1180

fotó: Alexander Nemenor/AFP/Getty Images

Tehát gyakorlatilag átköltözik Olaszországba?

Át bizony, méghozzá a következő négy évre! Maximálisan elkötelezett vagyok a projekt iránt, és hálás, hogy adódott egy ilyen lehetőségem, hogy egy téli olimpiára készíthessek fel egy nemzeti együttest.

Elképesztő eredménysora van, mesélne egy kicsit a múltjáról, a sikerek titkáról?

Nagyszerű csapataim voltak végig a pályafutásom során, kivételes játékosokat edzhettem a legkülönbözőbb szinteken. Nagyon hosszú és izgalmas utazás volt ez, ami most folytatódik Olaszországgal. Újabb fejezet ez az NHL utáni életemben Oroszországot és Kínát követően ? nem panaszkodhatom!

Ha már kivételes játékosok, kik voltak a legkivételesebbek?

Á, lehetetlen felsorolni őket, túl sokukat kellene megemlítenem. De azért Wayne Gretzkyt mégiscsak mindenki elé kell helyeznem azzal a néhány ezer pontjával. Viszont rajta kívül is rengeteg zseniális játékost lehetne még mondani, számtalan Hall of Fame-taggal dolgozhattam együtt, ezt igazi megtiszteltetésként élem meg.

Hogyan foglalná össze az edzői filozófiáját? Legendásan keménykezű trénerként ismerik?

Tény, sokat kérek a játékosaimtól, és úgy gondolom, a strukturált fegyelem nagyon fontos. Már csak azért is, mert a játékosok csak úgy tudják igazán visszaadni azt, amire valóban képesek, ha élvezik, hogy megérthetik, miről szól az adott projekt, aminek éppen a részesei.

gretzky keenan

fotó: Getty

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR ÉLŐ
VB18 16:30 JPNHUN ÉLŐ
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum