A pontrendszerről napestig vitatkozhatnánk, de a bajnokság kiegyenlítettebb lett

 

?Most kezd igaz lenni az akárki akárkit megverhet közhely, ami a bajnokságnak mindenképpen jó.? Az FTC-Telekom kapusa, Arany Gergely mesélt az érdekes szezonkezdetről, a félresikerült Kontinentális Kupáról, impresszív kapusmutatóiról és a csalóka számokról, s arról, hogyan éli meg, hogy ezúttal nincs ott a neve a bő válogatott keretben.

Érdekes hegyekkel-völgyekkel tűzdelt eddig az FTC-Telekom szezonkezdete. Ez egy csapat életében alighanem normális ? főleg egy akkora nyári jövés-menés után, mint a zöld-fehéreknél ?, ugyanakkor abból a szempontból mégis szokatlan kicsit, hogy az utóbbi években a ferencvárosiakat inkább az állandóság jellemezte, magyar szinten meg aztán főleg.

Az idénynyitó Szuperkupa-kudarc után sokan vészharangot kongattak, Fodor Szabolcs vezetőedző maga is derült égből villámcsapásként értékelte a látottakat, úgy fogalmazott, ?öt hét munkája hatvan perc alatt darabokra hullott, kritikán aluli teljesítményt nyújtottunk, a játék semmilyen elemében nem láttam pozitívumokat.? Ehhez képest az FTC igen gyorsan összekapta magát, és a bajnokságban valósággal kilőtt: eddigi 7 mérkőzéséből hatot rendes játékidőben megnyert, s csak egyet bukott el a Brassó ellen. A hétvégi Kontinentális Kupára épp ezért ismét bizakodó hangulatban utazhattak el Franciaországba, ám ekkor jött az újabb nem várt kisiklás: a zöld-fehérek végül csak a mezőnyből lefelé alaposan kilógó horvát Sisakot tudták legyőzni, a házigazda Angers-től úgy szenvedtek 8-5-ös vereséget, hogy sokkal többet lőttek kapura, s ami valószínűleg még fájóbb, a nagy rivális Csíkszeredától is kikaptak 5-2-re.

sccftc_angers

?Az utóbbi néhány évben tényleg nem volt jellemző ránk, hogy ennyire kicserélődött volna a keretünk, mint most. Általában a mag egyben maradt, három-négy játékos jött-ment, így a szezonkezdeteink jellemzően zökkenőmentesebbek voltak, mint a többieké, rendre kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudtunk nyújtani ? kezdett bele Arany Gergely. ? Most viszont 12-13 új játékos is érkezett, a pontrendszer sajátosságai nyomán ráadásul több nemzetből is, akikkel nem ismertük egymást. Márpedig az összecsiszolódás, a csapattá válás folyamata kimondottan fontos, ez így most a megszokottnál későbbre tudott kialakulni.?

A Fradi kapusa hozzátette, a Szuperkupa utólag egy jókor jött ébresztő pofonnak bizonyult, a bajnoki rajtjukkal ezt ki tudták küszöbölni, jó játékkal és jó eredményekkel, de nyilván 7 meccs után még felesleges volna nagy szavakat használni. ?Erre jött a Kontinentális Kupa, ami viszont tény, hogy megint csak nem úgy sikerült, mint ahogy elterveztük. A nyitónapon beleszaladtunk egy vízilabdameccsbe a hazaiakkal, és nem mi jöttünk ki belőle jobban ? bár azt előzetesen tudtuk, valószínűleg ők a legjobb csapat a mezőnyben ?, aztán másnap rögtön az ugyancsak nagyon erős Szeredával találkoztunk, ott sem sikerült nyernünk. Ott az 5-2-es eredmény kicsit csalóka, hiszen a végén két góljuk is üres kapura született, de a végeredményen ez nem változtat, a zárónapon tét nélküli meccsen csak a kötelező győzelmet abszolváltuk. Nyilván nem voltunk boldogok, de nincs idő szomorkodni, rögtön vissza kell kapcsolnunk bajnokság-üzemmódba, hiszen erőltetett menet vár ránk: jön a DVTK, amely már többször megmutatta a medvekörmeit, aztán a Gyergyó, utána pedig lesz egy derbink is a Brassó előtt.?

ftc arany

Aranyt azért is bátorkodtunk megkérdezni, mert az ő bajnoki kapusmutatói viszont egyelőre kimondottan impresszívek: magasan a legjobb kapottgól-átlaggal bír 1,84-es mutatójával, öt győztes meccse holtversenyben a legtöbb és shutoutja is van már, de a 93,4%-os védési hatékonysága is impozáns. S noha igaz, hogy ezek ?csak? számok, amik sosem mutatják meg a teljes képet, azért viszonyítási pontnak legalábbis jók. ?Ezek a kapusmutatók mindig kicsit furák, mert ha nagyon jók a százalékaid, az sem teljesen a te érdemed ? mindig kell eléd egy ütőképes csapat, amely sok helyzetet lekapcsol, sokat blokkol ?, ugyanígy ha rosszak a számaid, az sem feltétlenül csak a kapus számlájára írandó, lehet, hogy sokszor hozzák kiszolgáltatott helyzetbe. Szóval én a matekot óvatosan kezelném, de az biztos, hogy egyre jobban összeállunk, hátul is. Volt egy-két sérülésünk is a védelemben, de szerencsére be tudtak ugrani olyan emberek, akik felvették a ritmust és a játékot.?

A délben kijött bő válogatott keretben viszont Arany Gergely neve így sem szerepel, ezzel kapcsolatban a 25 éves kapus amondó: ?A nemzeti együttes mindenkinek az életében egy nagy plusz, így én is mindig próbálok úgy teljesíteni a klubcsapatomban, hogy a válogatottnál is felfigyeljenek rám és behívjanak. Most ez nem történt meg, de a helyzetem olyan szempontból nem változik, hogy továbbra is maximálisan fókuszálok a feladatomra a Ferencvárosnál, ha ez sikerül, meglátjuk, mire lesz elég!?

A kiegyenlített bajnoki mezőnnyel és a pontrendszerrel kapcsolatban is megkérdeztük Arany véleményét, aki nem is köntörfalazott: ?A pontrendszerről órákat lehetne beszélni pro és kontra, abban viszont egyetérthetünk, hogy a bajnokság mindenképpen kiegyenlítettebb lett. Régebben sok meccsnek nagy biztonsággal meg lehetett jósolni az eredményét előre, most jóval kevesebb az ilyen mérkőzés ? ezt mutatja az a tény is, hogy már nincs nyeretlen csapat a mezőnyben, és veretlen is csak egy. Most kezd igaz lenni az akárki akárkit megverhet közhely, ami a bajnokságnak mindenképpen jó. Mi mindenesetre azon leszünk, hogy továbbra is domináns hokit mutassunk be lehetőleg mindenki ellen, és ott tudjunk maradni végig a dobogón.?

arany_ftc

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum