Lépjünk végre a túl a plusz/mínuszon!

 

Avagy itt az ideje, hogy törekedjünk egy olyan rendszer kialakítására, amelynek köszönhetően reálisabb képet kaphatunk egy adott játékos hozzáadott, vagy épp elvett értékéről! Ez a rendszer pedig nem más, mint a Game Score.

Mindig is visszatérő kérdéskör egy meccs/hét/hónap/szezon után, hogy kik voltak egy csapat vagy a liga legjobb játékosai. Az év végi álomcsapatok kialakításánál is megoszlanak a vélemények, hogy mi alapján érdemes megítélni egy-egy játékos éves teljesítményét. Gólok alapján? Esetleg a szerzett pontok többet számítanak? Vagy mindennek az alapja a +/-? Jöjjön inkább az én felvetésem:

Mi lenne, hogyha kivennénk a diskurzusból a szubjektivitást, és nem azt a statisztikai mutatót próbálnánk előtérbe helyezni, amelyikben a saját kedvenceink a legjobbak, hanem minden egyes mérhető mutatót összegyúrva, egy komplexebb kép alapján lehetne megítélni mindenkit a számok nyelvére lefordítva? Ezt lenne hivatott betölteni a Game Score.

Az NHL-ben már lerakták ennek a modellnek az alapjait, majd ezt finomítják évről évre a beérkező adatok mennyiségének függvényében. Az egész lényege, hogy a játékosok egész mérkőzéses produktumát igyekszik kontextusba helyezni, a különböző adatok súlyozásával. Nyilván almát hasonlítunk a körtével, amikor megpróbáljuk összevetni, hogy mekkora a különbség az NHL és az Erste Liga között az elérhető adatok tekintetében – elég csak arra gondolni, hogy a magyar bázisú bajnokságban csak a kaput eltaláló lövéseket jegyzik, a blokkolt és a kaput elkerülő lövéseket nem, az 5v5 elleni statisztikák egybe vannak mosva az emberelőnyös és emberhátrányos mutatókkal (lövések, pontok), az xG-ről nem is beszélve. Ebből kifolyólag az NHL-ben használt metódust a magyar bajnokságra képtelenség egy az egyben átültetni.

nhl stat

De szerencsére így is rendelkezésre áll annyi adat a bajnokságból, amivel már megéri kidolgozni ezt a rendszert. A magyar bajnokságra optimalizált Game Score alapjai a következők:

– Gólok
– Elsődleges gólpassz
– Másodlagos gólpassz
– Kapura lövések
– Kiállítások
– Játékossal a jégen szerzett gólok
– Játékossal a jégen kapott gólok

Ezeket az adatokat a mérkőzésekre gyakorolt hatásuknak megfelelően kell súlyozni ahhoz, hogy ne boruljanak fel az arányok: így a rendszer megkülönbözteti az elsődleges és a másodlagos gólpasszt is, hogy elkerülhessük a gólpasszok összemosását. A lőtt gólok sincsenek jobban felértékelve, mint egy olyan assziszt, ami kihagyhatatlan helyzetbe hozza a játékostársat a slotban. A kiállítások 15%-os súlyozással szerepelnek, ami megegyezik az évekre visszamenő PP-hatékonyság ligaátlagával. Az alternatív +/- mutató 0.15-ös súlyozása pedig megegyezik az egyéni gól értékének öt részre osztásával.

De hogy is jön ki a GS érték? A játékos GS értéke = (0.75*szerzett gól) + (0.7*elsődleges gólpassz) + (0.55*másodlagos gólpassz) + (0.075*kapura lövés) – (0.15*kiállítás) + (0.15*játékossal a jégen szerzett gólok) – (0.15*játékossal a jégen kapott gólok).

Az így kapott értékek alapján kijött sorrenddel aztán különböző szűrési feltételekkel további értékes adatokat is ki lehet nyerni – például hogy egy adott játékos mennyivel több győzelmet ad hozzá a csapat teljesítményéhez, vagy éppen vesz el a ligaátlaghoz vagy a csereszinthez képest. Ahhoz persze, hogy ezeket érdemben ki lehessen nyerni, nagyobb mintára van szükség, de hosszútávon mindenképpen komplexebb képet ad.

A kapusoknál sokkal egyszerűbb a történet, ott a GS érték alapjai a kapott gólok és a védések, de azt viszont teljesen figyelmen kívül hagyja a modell, hogy milyen minőségű helyzetből kapták a kapusok a góljaikat.

Kapus GS = (-0.75*kapott gólok) + (0.1*védések száma)

A rendszer közel sem hibátlan. Ahogy írtam fentebb, nagyon sok olyan adatot egyelőre nem lehet beépíteni, vagy csak részben, kissé összemosva a rendszerbe, amit az NHL-ben viszont igen. Amikor már kevésbé sűrű menetrend lesz az Erste Ligában, akkor a hiányzó adatokat akár egyénileg is ki lehet majd gyűjteni megfelelő kapacitás esetében. De talán kezdésnek ez is elegendő ahhoz, hogy ne csak arról vitatkozzunk, hogy Nagy Gergőnél azért jobb Becze Tihamér vagy Chris Bodó, mert sokkal több gólt lőnek…

Az Erste Liga GS-adatbázis folyamatosan frissül, az alábbi linken elérhető, és különböző szűrési feltételekre is lehetőség nyílik a bal felső sarokban lévő kis nyomtató melletti tölcsérre, az új ideiglenes szűrő létrehozása opcióra kattintva.

A jövőben pedig heti rendszerességgel érkezik majd cikk ezen a felületen, ezt az adatbázist is alapul véve. Legyetek nyitottak, böngésszétek és beszélgessünk róla!

nagyg-becze

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 6., kedd
EL 18:30 FTCGYE 2-3 HVÉGE
BL 19:00 LULJUK 
    • SPORT 2
december 7., szerda
U20 16:30 HUNJPN 3-4VÉGE
BL 17:30 MHKZUG 
    • SPORT 2
MK 18:40 BJADAB 4-3VÉGE
december 8., csütörtök
U20 17:00 HUNJPN 5-3VÉGE
MK 18:30 FTCUTE 2-2VÉGE
SHL 19:00 RBKVLH 
    • SPORT 2
december 9., péntek
EL 17:30 BRASCC 
EL 18:30 DABFTC 
EL 18:30 MISDEB 
EL 18:40 BJAUTE 
december 10., szombat
SHL 15:15 RBKSKE 
    • SPORT 2
AL 19:00 FTCSZG 
AL 21:00 ETODBF 
december 11., vasárnap
VB20 13:00 HUNDEN 
EL 17:30 SCCGYE 
ICEHL 17:30 AVSPUS 
EL 17:40 BJAMIS 
AL 18:00 WRMASP 
EL 18:00 UTEFTC 
EL 18:30 DEBDAB 
AL 20:00 LHLIKO 
december 12., hétfő
VB20 16:30 HUNKAZ 
Partnerünk
Archívum