Lépjünk végre a túl a plusz/mínuszon!

 

Avagy itt az ideje, hogy törekedjünk egy olyan rendszer kialakítására, amelynek köszönhetően reálisabb képet kaphatunk egy adott játékos hozzáadott, vagy épp elvett értékéről! Ez a rendszer pedig nem más, mint a Game Score.

Mindig is visszatérő kérdéskör egy meccs/hét/hónap/szezon után, hogy kik voltak egy csapat vagy a liga legjobb játékosai. Az év végi álomcsapatok kialakításánál is megoszlanak a vélemények, hogy mi alapján érdemes megítélni egy-egy játékos éves teljesítményét. Gólok alapján? Esetleg a szerzett pontok többet számítanak? Vagy mindennek az alapja a +/-? Jöjjön inkább az én felvetésem:

Mi lenne, hogyha kivennénk a diskurzusból a szubjektivitást, és nem azt a statisztikai mutatót próbálnánk előtérbe helyezni, amelyikben a saját kedvenceink a legjobbak, hanem minden egyes mérhető mutatót összegyúrva, egy komplexebb kép alapján lehetne megítélni mindenkit a számok nyelvére lefordítva? Ezt lenne hivatott betölteni a Game Score.

Az NHL-ben már lerakták ennek a modellnek az alapjait, majd ezt finomítják évről évre a beérkező adatok mennyiségének függvényében. Az egész lényege, hogy a játékosok egész mérkőzéses produktumát igyekszik kontextusba helyezni, a különböző adatok súlyozásával. Nyilván almát hasonlítunk a körtével, amikor megpróbáljuk összevetni, hogy mekkora a különbség az NHL és az Erste Liga között az elérhető adatok tekintetében ? elég csak arra gondolni, hogy a magyar bázisú bajnokságban csak a kaput eltaláló lövéseket jegyzik, a blokkolt és a kaput elkerülő lövéseket nem, az 5v5 elleni statisztikák egybe vannak mosva az emberelőnyös és emberhátrányos mutatókkal (lövések, pontok), az xG-ről nem is beszélve. Ebből kifolyólag az NHL-ben használt metódust a magyar bajnokságra képtelenség egy az egyben átültetni.

nhl stat

De szerencsére így is rendelkezésre áll annyi adat a bajnokságból, amivel már megéri kidolgozni ezt a rendszert. A magyar bajnokságra optimalizált Game Score alapjai a következők:

? Gólok
? Elsődleges gólpassz
? Másodlagos gólpassz
? Kapura lövések
? Kiállítások
? Játékossal a jégen szerzett gólok
? Játékossal a jégen kapott gólok

Ezeket az adatokat a mérkőzésekre gyakorolt hatásuknak megfelelően kell súlyozni ahhoz, hogy ne boruljanak fel az arányok: így a rendszer megkülönbözteti az elsődleges és a másodlagos gólpasszt is, hogy elkerülhessük a gólpasszok összemosását. A lőtt gólok sincsenek jobban felértékelve, mint egy olyan assziszt, ami kihagyhatatlan helyzetbe hozza a játékostársat a slotban. A kiállítások 15%-os súlyozással szerepelnek, ami megegyezik az évekre visszamenő PP-hatékonyság ligaátlagával. Az alternatív +/- mutató 0.15-ös súlyozása pedig megegyezik az egyéni gól értékének öt részre osztásával.

De hogy is jön ki a GS érték? A játékos GS értéke = (0.75*szerzett gól) + (0.7*elsődleges gólpassz) + (0.55*másodlagos gólpassz) + (0.075*kapura lövés) ? (0.15*kiállítás) + (0.15*játékossal a jégen szerzett gólok) ? (0.15*játékossal a jégen kapott gólok).

Az így kapott értékek alapján kijött sorrenddel aztán különböző szűrési feltételekkel további értékes adatokat is ki lehet nyerni ? például hogy egy adott játékos mennyivel több győzelmet ad hozzá a csapat teljesítményéhez, vagy éppen vesz el a ligaátlaghoz vagy a csereszinthez képest. Ahhoz persze, hogy ezeket érdemben ki lehessen nyerni, nagyobb mintára van szükség, de hosszútávon mindenképpen komplexebb képet ad.

A kapusoknál sokkal egyszerűbb a történet, ott a GS érték alapjai a kapott gólok és a védések, de azt viszont teljesen figyelmen kívül hagyja a modell, hogy milyen minőségű helyzetből kapták a kapusok a góljaikat.

Kapus GS = (-0.75*kapott gólok) + (0.1*védések száma)

A rendszer közel sem hibátlan. Ahogy írtam fentebb, nagyon sok olyan adatot egyelőre nem lehet beépíteni, vagy csak részben, kissé összemosva a rendszerbe, amit az NHL-ben viszont igen. Amikor már kevésbé sűrű menetrend lesz az Erste Ligában, akkor a hiányzó adatokat akár egyénileg is ki lehet majd gyűjteni megfelelő kapacitás esetében. De talán kezdésnek ez is elegendő ahhoz, hogy ne csak arról vitatkozzunk, hogy Nagy Gergőnél azért jobb Becze Tihamér vagy Chris Bodó, mert sokkal több gólt lőnek?

Az Erste Liga GS-adatbázis folyamatosan frissül, az alábbi linken elérhető, és különböző szűrési feltételekre is lehetőség nyílik a bal felső sarokban lévő kis nyomtató melletti tölcsérre, az új ideiglenes szűrő létrehozása opcióra kattintva.

A jövőben pedig heti rendszerességgel érkezik majd cikk ezen a felületen, ezt az adatbázist is alapul véve. Legyetek nyitottak, böngésszétek és beszélgessünk róla!

nagyg-becze

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum