Rekordszámú fiatalunk légióskodik nívós külföldi ligákban

 

Megpróbáltuk összegyűjteni a külföldi topbajnokságokban játszó magyar fiatalokat. Terjedelmes a névsor.

Az idei szezon során továbbra is hetente igyekszünk beszámolni utánpótláskorú légiósaink teljesítményéről, ám a megnövekedett létszám miatt csak a top tengerentúli (NAHL, NCDC és USPHL Premier), illetve európai ifjúsági és junior első osztályokról írunk.

Svédország, J20 Nationell

Szerencsére idén is van egy játékosunk a legmagasabb svéd juniorbajnokságban: az elmúlt másfél szezont a DVTK Jegesmedvék felnőttcsapatánál töltő Hadobás Zétény a Västeras játékosa lett. Az U20-as válogatott bekk csapata mind az öt mérkőzésén játszott, amelyeken összesen 5 asszisztot jegyzett. A Västeras egyelőre egy győzelemmel a 11 csapatos déli csoport utolsó előtti helyén áll.

Svédország, J18 Region

Az előző szezonban a cseh Slavia Prahánál remek szezont futó Nemes Márton Svédországba szerződött, a Mora IK hokisa lesz idén. A legmagasabb svéd ifjúsági liga nyugati csoportja már el is kezdődött, a Mora pedig Nemes góljának is köszönhetően 8-5-re verte a Störmsbrót. A 12 csapatos divízió legjobb 5 klubja jut majd be a 20 csapatos felsőházba.

Finnország, U20 SM-sarja

Harmadik finnországi szezonját kezdte meg a 18 éves Deák Márton. Az ifjúsági világbajnokságon is pályára lépő bekk idén is a SaiPa játékosa, de ezúttal már a juniorok között szerepel. A SaiPa mind a hat mérkőzésén jégre lépett, a K-Kissat ellen büntetőkkel megnyert mérkőzésen gólpasszos volt.

Az asiagói divízió 1/B-s világbajnokságon 9 pontot szerző Dobos Bendegúz maradt Finnországban, az idei szezonban a K-Vantaa játékosaként kergetheti a pakkot. Az idénykezdet remekül sikerült Dobos számára, az első két mérkőzést még kihagyta, de a következő négyen már ott volt a jégen és mindegyiken pontot is szerzett: a Ketterä ellen 7-4-re elveszett találkozón duplázott. Dobos négy mérkőzést követően 4 góllal és 3 gólpasszal áll, de csapata egyelőre még nyeretlen.

A 18 éves Horváth Bence már negyedik szezonját kezdte a KalPánál, a tavalyi idényben az ifjúsági bajnokság mellett számoltak vele a juniorok között is, idén már csak az U20-ra kell koncentrálnia. Horváth 4 mérkőzést követően egyelőre még pont nélkül áll.

A JYP-nél második juniorszezonját kezdő Varga Balázs erős 6 meccset tudhat a háta mögött: a K-Espoo, az Ilves és a Ketterä ellen is betalált, jelenleg 3+4 ponttal áll, már majdnem jobban, mint a tavalyi évad végén, amikor 10 egységig jutott összesen. A 24 csapatos junior első osztály tabelláján a SaiPa a hatodik, a JYP a tizedik, a KalPa a tizennegyedik, míg a K-Vantaa a huszonnegyedik helyet foglalja el.

Finnország, U18 SM-sarja

A legjobb 12 csapat között szereplő SaiPa/Ketteränél játszik a DVTK Erste Liga csapatától Finnországba visszaköltöző Farkas Olivér. A termetes hátvéd jó szériával kezdte az idényt, a Pelicans ellen duplázott, sőt, a 4-3-ra végződő hosszabbítást is ő döntötte el. Farkas 6 találkozót követően 5 pontos.

A 16 éves Fehér Kolos ? aki már az előző szezonban is a TPS kötelékébe tartozott ? az idei szezonban az ifjúsági bajnokságban bizonyíthat. A legjobb ificsapatok ellen már kapott két mérkőzést, de minden bizonnyal a szezon nagy részét a másodvonalban szereplő TPS II-nél játszhatja majd.

A szintén 16 éves Lencsés Dávid az élvonal alsó csoportjában szerepel a Jokerit JoVi-val. A fiatal hátvéd eddig 6 mérkőzésen lépett jégre, pontja még nincsen.

Az alsó csoportos TUTO csapata négy magyar játékost is foglalkoztat: az 5 mérkőzésen 92%-kal védő Pásztor Viktort, a JoVi ellen gólt ütő Zimányi Dánielt, a 6 találkozó alatt 1 gólpasszt jegyző Aleksandar Antonijevicot, illetve az 5 meccs után egy assziszttal álló Schwartz Gergőt.

Egyesült Államok, USPHL Premier

A Kaibás Kornélt is foglalkoztató Carolina Jr. Hurricaneshez igazolt a MAC utánpótlásában 3 évet eltöltő, 19 éves Chmelik Levente. A fiatal hálóőr 96,3%-os teljesítménnyel védte a Hurricanes kapuját a Hampton Roads Whalers ellen 4-1-re megnyert bajnokin, Kaibás két mérkőzést játszott, pontot még nem szerzett.

Egyesült Államok, NAHL

A 2021/22-es szezonban NAHL Robertson Cup-ot nyerő Keresztes Levente maradt csapatánál, a New Jersey Titansnél. Az új idényben csapata hat bajnokijából ötön ott volt, az Odessa Jackalopes (Orosz Gergely új csapata) ellen gólpasszos volt. A New Jersey egyelőre nyeretlenül áll a keleti divízió utolsó helyén.

Németország, DNL U20

A német junior első osztályban szereplő Köln kapuját védheti az újpesti nevelésű Csala Patrik. A 2005-ös születésű portás tavaly a Bietigheim U17-es csapatában fejlődhetett, idén már az eggyel magasabb korosztálynál játszik. A Köln mind a hat mérkőzését végigvédte ezidáig, 6 győztes meccs van a háta mögött, háromszor zárt shutouttal, átlagban 95,1%-kal dolgozik.

A szintén 17 esztendős Hiezl Balázs tavaly szezon közben igazolt a Vasastól a Düsseldorfba, idén már a nyugat-német csapat junioregyüttesében fejlődhet tovább. Hiezl 4 mérkőzés után 6 pontos, a Regensburg ellen 6-2-re megnyert mérkőzésen duplázott valamint kiosztott 3 asszisztot is.

Az említett Regensburgnál játszik Kiss-Molnár Gellért, aki az előző idényt még a Kaufbeurennél töltötte. Az ex-óbudai csatár három mérkőzést követően még pont nélkül áll a Regensburgnál.

Az Ingolstadt főleg U17-es csapatában számol a felső-ausztriai akadémiáról Németországba igazoló Szongoth Dömével, aki egy mérkőzés erejéig már a juniorok között is szóhoz jutott, a Landshut ellen hosszabbításban elbukott mérkőzésen nevezték a negyedik sorba.

Svédország után Németországra váltott Rokaly Boldizsár Richárd, aki a Kaufbeurenhez igazolt. A 18 éves csatár 4 mérkőzést követően 3+1 ponttal áll, az Augsburg ellen előbb duplázott, majd másnap újból betalált. A DNL A csoportjának negyedik helyén áll az Ingolstadt, míg a B hatosban a Köln a listavezető, a Düsseldorf a második, a Kaufbeuren a harmadik, míg a Regensburg az ötödik.

Svájc, U20-Elit

Noha Falus Ádám az idei szezonban még nem mutatkozott be a felnőtt másodosztályban, a GCK Lions junioregyüttesét két mérkőzésen kisegítette már, gólpasszos volt a Langnau, illetve a Davos ellen sikeresen megvívott mérkőzéseken.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum