Magasra tettük a lécet, de ezeket a sikereket mindig megismételni a legnehezebb

   

Péntek este a Hydro Fehérvár AV19 bajnoki küzdelmei is elrajtolnak az osztrák bázisú ICEHL-ben. A csapat általános igazgatójával, Szélig Viktorral készítettünk BL-értékelésbe oltott idénybeharangozót tapasztalatokról, kihívásokról, célokról és az újabb külső bizonytalansági tényezőkről.

Aligha kell emlékeztetni bárkit is, milyen parádés szezonon van túl a Volán: a történelmi ezüstérem megkoronázásaként a klub fennállása során először a Bajnokok Ligájában is elindulhatott, itt pedig már tényleg az európai elithoki fellegváraiba tehetett ?tanulmányi? kirándulást. Arról, hogy mit jelentett a Fehérvárnak a CHL-szereplés, a GM egyértelműen fogalmaz: sokat ? méghozzá minden szempontból sokat.

?Az biztos, hogy mint klub, a BL révén létrejött kapcsolatok felbecsülhetetlen értékűek. Az olyan csapatoknál látottak-tapasztaltak, mint a Rögle, vagy a Zürich, elsősorban lenyűgözőek ? nagyon jó látni, hogy hova lehet eljutni szervezetként ?, másrészről picit lelombozó, hogy látszik, ez a cél mennyire messze van. Ezektől az elitkluboktól tényleg csak tanulni lehet, és mi tanultunk is rengeteget: nagyon sok olyan dolog van például, amely nem feltétlenül csak pénzkérdés, mégis sokat javítana az adott szervezet működésén, hatékonyságán. Sok mindennek kell még leülepednie, de annyi bizonyos, hogy megtisztelő volt ilyen csapatok társaságában szerepelni, ilyen színvonalon. Ez a játékosoknak is nagyon értékes tapasztalat, hiszen nálunk a többségük válogatott vagy válogatottközeli hokis, akik ugyan hétről hétre nemzetközi szinten teljesítenek, most testközelből kóstolhattak bele, milyen a legmagasabb szintű csapatok ellen játszani ? mert ez már valóban az európai hoki krémje, szerintem konkrétan a kontinens két legerősebb ligájának két legerősebb csapata. Ebből a szempontból is nagyon hasznosak az ilyen nemzetközi megméretések, annak pedig külön örülök, hogy ilyen klubokkal kerültünk össze, elvégre ki tudja, mikor lesz lehetőségünk legközelebb hasonló tapasztalatszerzésre. És ne feledjük, még a lengyel bajnok Katowicével is lesz két meccsünk, ami megint más miatt lesz érdekes és izgalmas, rájuk is nagyon kíváncsiak vagyunk. Összességében remek kis kirándulás volt ez az európai hokikultúrába!?

szelig abbott

fotó: Balika Bence

Azzal együtt, hogy egy ilyen hosszú szezon előtt jóslatokba bocsátkozni nyilván felesleges és értelmetlen, az előszezonból fontos tanulságokat lehet és kell levonni ? még ha ezek nem is feltétlenül mérvadóak a klubszezonra nézvést.

?Nagyon érdekes előszezonon vagyunk túl, beleértve a BL-meccseket is. Igyekeztünk minden mérkőzést komolyan venni és tétmeccsekként felfogni, de a lényegi rész, a bajnokság valójában csak most kezdődik, ez a következő, fő etap. Noha a játékoskeretünkben nem volt nagy jövés-menés, mégiscsak van öt új játékos, és ami miatt különösen nehéz látni, hogy ez a mostani csapatunk mire lehet képes, az leginkább az, hogy a hat előszezonmeccsünkből négyszer is sokkal erősebb ellenfél ellen mérkőztünk, amikor viszonylag keveset volt nálunk a korong, inkább a védekezésre kellett koncentrálnunk, és sokkal többet voltunk hátrányban, mint előnyben, vagy akár egyenlő létszámban. Szerintem sok olyan dolog nem tudott kijönni, ami, remélem, szezon közben ki tud majd, azokon a bajnokikon, amikor nekünk lesz lehetőségünk a játékot irányítani, a korongot birtokolni, fórban játszani. Arra jók ezek a szezon előtti meccsek, hogy a fő kiküszöbölendő hibák kijöjjenek, de ahhoz legalább egy bajnoki fordulónak el kell telnie, hogy legalább körülbelül lássuk, mire lehet képes ez a társaság hosszabb távon.?

avsvsv_20220326

Az azonban biztos, hogy miként az már csak lenni szokott, a történelmi ICEHL-ezüstérem után kimondva-kimondatlanul is megnövekedtek az elvárások a Hydro Fehérvár AV19-cel szemben ? az is egy tanulási folyamat része, hogy ezt a nyomást megtanulja kezelni a csapat és a játékosok.

?Kétségtelen, a tavalyi szezonnal a csapat nagyon magasra tette a lécet, azután szinte már elvárás az újabb jó szereplés. De ami jó, hogy nemcsak a szurkolók, vagy a hokit követők részéről, hanem maguk a játékosok részéről is, hiszen végre saját szemükkel látták, nem szükségszerűen a playoff első köre kell, hogy a végállomást jelentse, hanem igenis tudunk, tudnak tovább menetelni. Kicsit nagyobb reflektorfénybe is kerültünk, az osztrák tévé a végén már kénytelen volt minket adni, hiszen más opció nemigen volt? Ám ezzel együtt nagy igazság, hogy ezeket a dolgokat mindig megismételni a legnehezebb. Most is az lesz az egyik legnagyobb kihívás, hogy tudatosítsuk, attól függetlenül, hogy tavaly jól voltunk, egyáltalán nem automatizmus, hogy idén is azok leszünk, és minden jól sül majd el magától. Ki merem jelenteni, még a tavalyinál is több munkára és erőfeszítésre lesz szükség, egyrészt mert legutóbb is láttuk, milyen közel vannak egymáshoz a csapatok, másrészt most már mindenki kiemelt figyelemmel fog kezelni minket. Ez persze a másik aspektusból nézve megtisztelő is, nagyon jó látni, hogy az osztrák szezonbeharangozók nagy része az esélyesebbek közt számol velünk ? egyszóval ez is egy újabb szintlépés, amikor már elvárásoknak is meg kell felelned.?

Arról nem beszélve, hogy idén a vírusjárvány után sajnos újabb, egészen más jellegű kihívásokkal kell megküzdenie a világnak, így a sportegyesületeknek is. Mi is foglalkoztunk már a témával, a háború miatt elszálló energiaárak okozta problémákkal, s azzal, hogy nemrég éppen Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András lengette be, hogy egyes sportlétesítmények a téli időszakra adott esetben le is állhatnak a brutálisan megnövekedő költségek miatt.

?Tény, az egyik bizonytalansági faktor után most a másikba estünk, és csakúgy, mint legutóbb a Covid esetében, ezúttal sem nagyon tudjuk, pontosan mire készüljünk. Ez persze nemcsak nálunk probléma, hanem a ligán belül és kívül is mindenki másnak ? elég visszagondolni arra, amit Chris Abbott Rögle-GM mesélt, hogy az energiaárak miatt náluk is súlyos koronamilliókkal kerül majd többe csak a csarnoknak a működtetése. Ezeket a felmerülő többletköltségeket tehát mindenkinek magának kell majd megoldania. Mi a sportági sajátosságok miatt annyival vagyunk valamivel nehezebb helyzetben, hogy egyszerűen muszáj télen működnünk, nem nagyon tehetjük meg azt, ami más sportágaknál esetleg szóba jöhet, hogy a téli hónapokra picit bezárunk, aztán utána folytatjuk. Ráadásul a Raktár utcai csarnok korszerűséggel nyilván nehezen volna vádolható, így viszonylag kevés a mozgásterünk a látványos takarékoskodásra energiaszempontból. Az persze nem baj, ha egy jégcsarnokban nincs feltétlenül 22-25 fok, de még így is ott van a villany, a fűtés, meleg víz kérdése, ezek pedig folyamatos fejtörést és óriási kihívást okoznak az ismert helyzetben. Én azt tudom megígérni, hogy nálunk egyrészt mindenki oda fog figyelni az energiaspórolásra, másrészt minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy ezek a problémák ne okozzanak olyan nagyon látványos fennakadást, hiszen közös érdek, hogy együtt kihúzzuk a szezon végéig!?

A Hydro Fehérvár AV19 idegenbeli túrával indítja meg 2022/23-as ICEHL-idényét, nyitómérkőzésére péntek este 19:45-től a Val Pusteria otthonában kerül sor. Televíziós közvetítés híján a szezon összes mérkőzése, így a pénteki szezonrajt is a https://live.ice.hockey weboldalon követhető élőben.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum