Rotter és a Capitals ismét egymásra talált

   

Sorozatunk első részében az ICEHL észak-olaszországi csapataival foglalkoztunk, majd a nyugat-osztrák klubokat elemeztük, később a két karintiai együttesről és a Ljubljanáról írtunk, most a címvédő Salzburgot, a mindig kemény Vienna Capitalst, valamint a szokásos nyári átalakulásán áteső Grazot mutatjuk be.

A bajnoki címvédő Red Bull Salzburg megőrizte első számú kapusát, a finn Tolvanent, aki a tavalyi rájátszásban halmozta az egyéni elismeréseket: a legjobb védési hatékonyság (95,2%) mellett a legkevesebb kapottgól-átlag (1,16) is az ő nevéhez fűződött, így jogosan nyerte el a playoff-MVP címét is. Váltótársa a Bécsből érkező válogatott portás David Kickert lesz, a tavalyi cserekapus, Jean-Philippe Lamoureux Villachba távozott. A védelemben maradt a Dominique Heinrich vezette hazai mag, melléjük érkezett a Kanadával olimpiai bronzérmet nyerő Chad Genoway az SHL-ből, az előző idényben a Boston Bruins-nál két meccsen jégre lépő Tyler Lewington az AHL-ből, a két Red Bull Münchenes szezon után a testvérgárdához átigazoló MacWilliam, valamint Csehországból a Bolzanóban korábban már megforduló Dennis Robertson. A jelenleg ismert 15 fős csatár-kontingensből tizennégyen tavaly is a Sóvárosban játszottak, egyedül a kanadai Troy Bourke-ot igazolták le a finn Kärpättól. Az előző szezon alapszakasza során öten jutottak 30 pont fölé ? az MVP Peter Schneider egymaga 52-t gyűjtött ?, közülük csak a svájci első osztályba továbblépő amerikai T. J. Brennan hagyta el a klubot. Matt McIlvane vezetőedző idén is nagyon erős kerettel dolgozhat, ha a védelem új igazolásait sikerül hamar hozzáépítenie az egybemaradt csatársorhoz, akkor a Salzburg jó eséllyel indulhat a címvédésért.

A 2017-es győztes Vienna Capitals megtartotta Starkbaum kapust, cseréjeként ? a Salzburghoz távozó David Kickert helyett ? az előző idényben még az Alpesi ligás farmcsapatban védő svéd Stefan Stéennel számolnak. A védelemben maradtak a fiatal hazai játékosok a veterán csapatkapitány Mario Fischerrel egyetemben, melléjük hozták a Villachban 11 ICEHL (EBEL)-szezont lehúzó Nico Brunnert, a 2016-os NHL draft második körében kiválasztott, de csak AHL-ig jutó Chad Kryst, valamint a 23 évesen a Klagenfurttal kétszeres bajnok Niklas Würschlt. A Bécs legponterősebb támadói Sheppard kivételével mind eligazoltak, a helyükre összesen 6 új csatár érkezett. A felsorolást mindenképpen a fehérvári ?közönségkedvenccel?, Rafael Rotterrel illik kezdeni, a kiállításperceket szívesen gyűjtögető veterán csatár egyéves linzi kitérőt követően öltheti ismét magára a Capitals sárga mezét. Max Zimmer és Jeremy Grégoire az ECHL-t hagyta ott az osztrák fővárosért, a cseh Prokes az ICEHL-től visszalépő Orli Znojmoból, Pilloni a Villachból, míg az előző idényben legjobb szezonját futó Lukas Kainz a Graz 99erstől érkezik. Érdekesség, a kőkemény fizikai játékáról ismert Vienna Capitals az idei szezonban a legkönnyebb együttese lehet a ligának, Rotterék átlagban mindössze 81,9 kilót nyomnak. Az elmúlt két évadban a legjobb négy közé jutó Capitalsnek idén alaposan fel kell kötnie a nadrágot, ha szeretne ismét elődöntőt játszani, az előzetes esélyek nem szólnak amellett, hogy idén tudják megismételni 2017-es bajnoki címüket.

Rotter VIC

Csapatbemutatónkat a Graz 99ers csapatával zárjuk. Az általában tömérdek légióst felsorakoztató stájerországi klub idén sem fukarkodik az importjátékosokkal, feltöltötték a maximális 10 helyet. Kezdőkapusnak megtartották az anno fehérvári mezben emlékezetes öngólt ütő Engstrandot, cseréjeként az elmúlt években jobbára az Alpesi ligában védő Wieserrel számolnak. A bekkek közül maradt a veterán Altmann illetve a szintén exfehérvári Boivin, a svéd Bouramman hazája másodosztályából, a finn Salonen a Liigából érkezett. A csatároknál nagy volt a jövés-menés: a svéd világbajnok Hjalmarsson eligazolt Finnországba, Gordon visszavonult, Grafenthin a Villachot választotta. Az ő ponterős játékukat kellene pótolnia a megszűnő Dornbirnból érkező Antonitschnak, a két norvég válogatott szerzeménynek, Granholmnak és Fladebynek, az egyéves svájci másodosztályú kitérőt követően hazaigazoló Daniel Wogernek, a Poprádon 40 pontot termelő Livingstonnak, valamint a 30 éves korában először légiósnak álló cseh Kolouchnak. A 99ers a 2018/19-es elődöntője óta nem jutott rájátszásba, az SHL-ből frissen érkező Johan Pennerborn edzőnek első számú feladata lehet eme akadály megugrása.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum