Hiszek a magyar női válogatottban

 

Delaney Collins az A csoportos világbajnokság előtt csatlakozott a magyar női válogatott szakmai stábjához. A játékosként világbajnok, korábban a kanadai U18-as válogatott mellett is dolgozó szakember gyorsan megtalálta a közös hangot a csapattal. A vb-n elért nyolcadik hely után összegezte tapasztalatait.

Ismerte korábbról Pat Cortinát?

Nem ismertem személyesen a világbajnokság előtt, de természetesen a nevét hallottam. Gyorsan kialakult a kémia, jól tudtunk együtt dolgozni, hiszen ugyanazt gondoljuk a játékról.

És mennyit tudott a magyar női válogatottról?

A korábbi szövetségi kapitány, Lisa Haley ellátott információkkal, beszámolt a tapasztalatairól, míg a csapatvezetés az egész női programot ismertette meg velem. Voltak tehát információim, de a részleteket nem tudtam, úgy csatlakoztam a csapathoz Németországban, hogy ezeket a saját szememmel, némileg más szemszögből figyelhessem meg. Nem néztem utána alaposan a játékosoknak, de amikor elkezdtük a munkát, mégis úgy éreztem, hogy már régóta dolgozunk együtt.

Milyenek voltak az első benyomásai a füsseni edzőtáborban?

Az láttam, hogy ez egy olyan társaság, amely tudja, hogyan kell végig keményen, intenzíven dolgozni. Azt éreztem, hogy a gólszerzésben és a lövések minőségében javulni lehet, de a játékosok technikásak, többen remek játékkapcsolatot alakítottak ki az évek során.

És mit gondol most, a három hétnyi közös munka és az összesen nyolc mérkőzés tapasztalata után?

Azt, hogy ez a csapat képes lehet kijutni a következő téli olimpiára. Tudom, hogy az Egyesült Államok elleni második harmadban kilenc gólt kaptunk, de ha ezt félretesszük, és azt nézzük, hogy az elsőben és a harmadikban mennyire helytálltunk, hogy hosszabbításra késztettük a finneket és a svédeket, hogy mennyire domináltuk a dánok elleni találkozón, akkor erre mind lehet építeni a jövőben. Most már a lányok feladata, hogy magasabb szinten eddzenek, és a következő két évet felhasználják arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzák magukból. Hiszek a magyar női válogatottban, izgalmas látni, hogy mi mindenre képesek a lányok.

Melyek ennek a csapatnak az erősségei?

Az állhatatosság, a munkamorál, és az, hogy mennyire jól lehet edzeni őket. Amikor arról beszéltünk, hogy például emberhátrányban vagy a védekező zónában milyen rendszert kövessenek, azt azonnal megtanulták, használták és alkalmazkodtak hozzá.

És miben kell még fejlődni?

A gólszerzésben, de ezen a mentalitással is lehet javítani, azzal, hogy az edzéseken nagyobb koncentrációval fejezik be a lövéseket. Emellett némileg mélyebb keretre lenne szükség, hogy nagyobb legyen a verseny az első két sorba kerülésért.

Főleg az emberhátrányos játékkal foglalkozott, és ez jól is ment, a 78,95 százalék az ötödik legjobb a mezőnyben. Ebben rövid idő alatt, kis részletek megváltoztatásával is lehet javulást elérni?

Számomra izgalmas terület az emberhátrányos védekezés, a kanadai válogatottnál is foglalkoztam ezzel. Néztem más csapatokat, például, hogy Kanada miket alkalmaz az USA ellen, és kis módosításokat hajtottunk végre. A mentalitásban is voltak kis változtatások, például hogyan lehet megzavarni a lövőket, hogyan lehet egy rossz passzsávot felkínálni, hogyan lehet megtéveszteni az ellenfelet, hogy azt higgyék, nagy játékuk következik, ehelyett visszakerülnek a semleges harmadba. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a lányok figyeltek, tanultak, és megvolt bennük a hajlandóság a változtatásra. Több szép emberhátrányos védekezésünk is volt a tornán. Ez a terület az egyik erősségünknek bizonyult, és ezt vihetik tovább a jövőben is.

delaney_collins01

Milyen tanácsai vannak a fiatal játékosoknak: maradjanak itthon, ahol esetleg többet játszanak, de alacsonyabb a színvonal, vagy vágjanak neki Észak-Amerikának, keressenek akadémiákat, középiskolákat?

Válasszák azt, ami a legjobb nekik a mentális és fizikális jóllétük szempontjából. Lehet ugyanis, hogy valakinek az segít, ha otthon marad. Fiatal korban sokat számít a technikai fejlesztés, hogy milyen instrukciókat kapnak, és fontos az erőnlét, az edzettség is. Azt keressék, ahol minőségi edzéseket biztosítanak számukra, hiszen csak így fejlődhetnek.

Mi marad a legszebb emléke a vb-ről?

Az Egyesült Államok elleni negyeddöntő első harmada, mert remekül védekeztünk. Sikerült kivédekezni egy emberhátrányt is, ami nagy szó az amerikaiak ellen ? higgyék el, tudom, hogy mennyire hatékonyak. Az, hogy nem kaptunk gólt abban a két percben, óriási dolog volt, az egész emberhátrányos védekezés dicsérete. Otthonról sem kaptam negatív véleményeket. Most már átélték a lányok, milyen egy az egyben játszani olyan sztárok ellen, mint Hilary Knight vagy Kendall Coyne, ez egy viszonyítási pont marad a számukra. Büszke voltam a csapatra a finnek elleni helyosztón is, nagyot küzdöttek egy jó ellenféllel szemben.

Voltak meglepetések is, hogy tetszett a torna egészében?

Kiváló világbajnokságot láthattunk. A csehek előreléptek, a finnek szenvedtek, de ez a játékban látható mozgás, változás. A magyar mellett a svéd, a svájci és a japán csapat is javult magához képest. Globálisan látható, hogy mennyire fejlődik a női hoki, a következő szint felé tartunk, ami a sebességet, az iramot illeti, élmény volt nézni a meccseket.

Az Egyesült Államok és Kanada tehát továbbra is kiemelkedik, de legalább a mögöttük lévő mezőny szélesedik?

A két észak-amerikai válogatott mindig sok energiát fektet abba, hogy fejlődjön és a programjuk még sikeresebbé váljon. Sokkal nagyobb a bázis, Kanada akár egy második csapatot is küldhetne a világbajnokságra, amely eséllyel indulhatna, míg máshol nincs meg ez a mélység. Ezzel együtt hiszem, hogy folytatnunk kell a munkát, és a különbség csökkenthető.

Hogy alakul a folytatás, láthatjuk még a magyar kispadon?

Nem tudom, de nyitott vagyok a folytatásra. Azt tudni kell, hogy kisgyermekem van, Nashville-ben élünk, egyengetem a férjem zenei karrierjét, és képességfejlesztő edzéseket is tartok. Ezzel együtt nem látom okát, hogy miért ne folytathatnám valahogy, legalább segíteni a csapatot, miután átéltem, hogy milyen jó ezekkel a lányokkal dolgozni és mennyi mindent megtesznek, hogy jobbá váljanak.

delaney_collins02

Fotók: MJSZ / Vörös Dávid

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum