Kedd este elrajtol végre a junior vb

 

Az elkövetkező 12 napban pótolják be a december végén koronavírus miatt törölt tornát.

2021 év végén a kanadai Edmontonban bár 2 fordulót megrendeztek az U20-as A csoportos világbajnokság küzdelmeiből, a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt az IIHF félbeszakította, majd törölte a tornát. Az eseményt rendhagyó módon augusztus 9-20. között pótolják be, szintén Edmontonban. A 2022-es NHL draft már lezajlott, a játékosok és a csapatok már az új idényre készülnek, így lesznek neves hiányzói a tornának. Ugyanakkor az előszezonban megrendezett esemény nagyobb figyelmet kaphat a jégkorongra kiéhezett szurkolók körében, és jó néhány 2023-as draftra készülő fiatal mutathatja meg tudását.

A torna legnagyobb esélyese kétségkívül a házigazda Kanada. A juharlevesek legutóbb 2020 januárjában, Csehországban értek fel a csúcsra, legutóbb az USA ellen maradtak alul a döntőben. A kanadai keret legnagyobb neve a 2023-as börze első helyeire várt 17 éves Connor Bedard, aki már a decemberi félbeszakadt vb-n is négy góllal terhelte meg Ausztria hálóját. Mellette ott lesz a csapatban az idei draft harmadik helyén kiválasztott Mason McTavish, valamint az ötödik Kent Johnson is.

bedard kanada ausztria junior vb

fotó: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images

Kanada legnagyobb kihívója a címvédő Egyesült Államok lehet, noha az amerikai keret talán nem olyan erős, mint a korábbiakban. Kapusaik számára például kihívás lehet az előző vb-n remekül teljesítő, azóta már a Florida Panthersben védő Spencer Knight pótlása. Ugyanakkor a védelmük mély, gyors és jól lép fel a támadáshoz: Brock Faber ott volt már a tokiói olimpián is, míg Luke Hughes a finnországi A csoportos vb-n képviselte hazáját. Ahhoz, hogy a jenkik felvegyék a harcot a kanadai fiatalokkal, remek teljesítmény kell az első körös csatáraiktól, Logan Cooleytól és Matt Coronatotól.

Az érmes harcokba beleszólhat a 2019-es világbajnok Finnország, aki legutóbb a bronzéremig jutott. Talán nincsenek akkora tehetségek a mostani csapatban, mint évekkel ezelőtt, de az első körös csatáraik ? a finn-kanadai kettős állampolgár Brad Lambert, illetve Joakim Kemell ? segítségével akár a döntőbe is bejuthatnak a finnek. A svédek ezúttal is a dobogóért szállnak harcba, de idén halvány remény mutatkozik csak arra, hogy 2012 után újra arannyal térjenek haza. Sok múlhat a 2021-es draft 6. helyén kiválasztott Simon Edvinsson játékán, a tehetséges védő az idei évet már a Detroit Red Wingsnél kezdi. A svéd csapat tartását a tavalyi játékosbörze 20. helyén elkelő Jesper Wallstedt kapus adhatja meg, aki az idei évben már az AHL-ben védhet.

A svájci juniorok 1998 óta várnak a következő világbajnoki érmükre, Csehország pedig ugyan 2000-ben és 2001-ben is megnyerte az U20-as vb-t, 2005 óta nem nyert érmet, az elmúlt 16 évben mindössze egyszer jutott be az elődöntőbe. Noha a szlovák hoki az elmúlt években kezdi visszaszerezni megkopott renoméját ? az NHL draft első két helyét elvitte Slafkovksy és Nemec, valamint bronzérmesek lettek az olimpián ?, a junior világbajnokságokon rendre a nyolcadik helyen végeztek. Németország keretében most nincs akkora tehetség, mint az előző vb-n Stützle vagy Elias, így nehezen tűnik megismételhetőnek az előző tornán elért hatodik hely.

A kelet-európai katonai konfliktus következtében az idei világbajnokságról sincs kieső, így az előző vb-n nagy vereségeket szenvedő Ausztria, valamint a fehéroroszok kizárása miatt a divízió 1/A második helyéről is feljutó Lettország is nyugodt szívvel gyakorolhat. Az osztrák keretről korábbi anyagunkban értekeztünk.

A világbajnokság kedd este 20:00 órakor Csehország-Szlovákia mérkőzéssel kezdődik, a nyitónapon még Lettország-Finnország, valamint Egyesült Államok-Németország csoportmérkőzéseket rendeznek.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum