Mit csinál két válogatott jégkorongozó a Csepel-szigeten?

 

Új jégkorongos központ születőben a tököli Jégdómban.

A Szigeti Jégakadémia SE 2014 végén alakult Szigetszentmiklóson, létszáma az elmúlt években megduplázódott, az igazolt játékosok száma meghaladja a 130 főt. A Jégakadémia két szakosztállyal működik, a jégkorongozók Jégoroszlánok, a műkorcsolyázók Jégtündérek néven versenyeznek. A klub 2017 év elején építette meg saját 30×30 méteres jégpályáját Halásztelken, korábban különböző helyszíneken tartották az edzéseket játékosaik számára. A klubalapítás háttéréről Szél-Molnár Gábort, a klub elnökét kérdeztük: ?Gyerekkoromban a KSI-ben játszottam, majd hollandiai egyetemi tanulmányaim alatt az ottani másodosztályban hokiztam, akkoriban a sportág előrébb tartott Hollandiában, mint itthon, hál?istennek ez azóta változott. A klubalapítás igazi indíttatását az az állandó rossz érzet váltotta ki, hogy a klubok sosem a gyerekekkel foglalkoztak, hanem mindig az eredményt tekintették meghatározónak. Az alapfelütést az a meggyőződés adta, hogy lehet ezt a gyerekekre odafigyelve, rájuk vigyázva is csinálni, hiszen ez előbb-utóbb az eredményt is meghozza. Kicsit olyan, mint a faültetés, a gyümölcsfa csak sok év múlva terem. Az akkori klubok viszont állandóan csak a gyümölcsszüretre koncentráltak. Úgy érzem, bevált a filozófiánk, sokan itt maradnak és egyre többen jönnek. A gyerekek emberi fejlődését helyezzük előtérbe?.

A halásztelki pálya nagy lökést adott a Jégoroszlánoknak, ám nagypályás meccset nem lehetett rajta rendezni, így hamar a további fejlesztések mellett döntöttek. 2021 decemberében elkészült a szabványméretű, 30×60 méteres sátras pályájuk a Tököli Repülőtér mellett, ami a Jégdóm nevet kapta. Az építés során többször is példátlan szülői összefogást tapasztalt a klub, nélkülük nem jöhetett volna létre mindez. Az infrastruktúra fejlődése nem állt le, jelenleg konditerem, füvesített futó és focipálya kerül kialakításra a gyerekek szárazedzése és kikapcsolódása céljából.

?Nagyon jó, speciális sátrunk van, vastag betonalappal és háromrétegű tetőszigeteléssel, május végéig tökéletes jeget tudunk készíteni. A pálya szeptembertől május végéig üzemel. Az utánpótlásmeccsek már január óta zajlanak, elégedettek vagyunk a körülményekkel. A tanév végéig, tehát június közepéig foglalkozunk a gyerekekkel, aztán elengedjük őket, csináljanak bármit: ússzanak, biciklizzenek, csak ne hokizzanak. Ha egész nyáron edzőtáboroztatjuk őket, akkor mennyi energiájuk lesz a télen? Augusztus elején indulunk újra, 15-étől megyünk jégre Szekszárdon. Jövőre lesz  U18-as korosztályunk, akkor már lehet hamarabb kell kezdenünk.? ? mondta Szél-Molnár Gábor.

sziget

fotó: Szigeti Jégakadémia SE

A Jégoroszlánok U8-as, U10-es, U12-es, U14-es és U16-os korosztályban indítanak csapatot, idén először neveznek a női U25-ös bajnokságba, illetve a felnőtt OB IV-ben is játszanak: ?Mi a természetes fejlődés hívei vagyunk, jövőre 10-14 játékosunk öregszik fel ifjúsági korosztályba. Ezért U18-at is szeretnénk indítani,  és nem zárható ki egy U21-es csapat sem a közeljövőben? ? ismertette elképzeléseit a klub elnöke. A létszámnövekedést segíti a nagy pálya birtokba vétele is, délelőttönként óvodás és iskolás csoportok ismerkedhetnek a jégkorong rejtelmeivel. Hétvégente közönségkorcsolyával népszerűsítik a jégpályát.

A Jégoroszlánoknál jelenleg hét edző dolgozik. A klub filozófiája szerint kiemelten fontos, hogy ne csak játékosként fejlődjenek a sportolók, hanem emberként is, ebben pedig jelentős szerepet játszik, hogy edzőik a korosztályokat végigviszik az utánpótláséveikben. A két vezetőedző Oleg Vaszjunyin és Molnár Márkó. Az U12-vel és U14-gyel foglalkozó Oleg ? aki a szapporói hős Vaszjunyin Artyom édesapja ? korábban tíz évet játszott a Szokol Kijev színeiben a szovjet első osztályban, majd a Jászberénnyel és a Fehérvárral is magyar bajnok lett. Az U16-ot vezető Molnár Márkó MAC- és Fehérvár-nevelés, jelenleg Erste Liga-játékvezetőként is tevékenykedik. De nem ő az egyedüli Erste ligás a klubnál, Tóth Richárd, a Budapest Jégkorong Akadémia HC (korábbi nevén MAC HKB) magyar válogatott támadója skills- és U16-os másodedzőként már egy éve segíti a Szigeti Jégakadémiát.

?Régebb óta érlelődött bennem a gondolat, hogy elkezdjek gyerekek mellett edzősködni, átadni nekik abból, amit én kaptam a jégkorongtól. A Jégoroszlánoknál az edzői stáb nem volt ismeretlen a számomra, és tetszett a csapatnál, hogy az elmúlt időszakban nagy léptékű fejlődés volt tapasztalható, akár a saját pálya megépülésében, akár a sportolók létszámának növekedésében. Elsődleges célom a fejlődni vágyó gyerekek képzése, megtalálni, melyik gyereket mi motiválja, és ezt a motivációt fenntartani bennük, hogy kihozzák magukból a maximumot? ? válaszolta Tóth Richárd arra a kérdésünkre, miként jött az edzői feladat a profi karrierje mellé.

?A saját edzéseim jellemzően délelőtt vannak, így a gyerekek délutáni edzésein gyakran részt tudok venni. Természetesen amikor meccsem van, olyankor nem tudok menni, de a Jégoroszlánok csapata rugalmasságával támogatja a munkámat. Megismerve a gyerekeket, a közösség szuper és összetartó, így minden alkalommal örömmel jövök hozzájuk. Próbálok olyan kötelességtudóan teljesíteni a Jégoroszlánoknál, mint a klubcsapatomnál vagy a válogatottnál, és ezzel, remélem, ösztönözni tudom a jövőbeli jégkorongozókat a hoki szeretetére és a kitartó munkára? ? árulta el a magyar válogatottal Ljubljanában A csoportba jutó csatár.

05-tothrichard

fotó: PZHL

Tóth Richárdhoz hasonlóan csapattársa, Farkas Roland is felvette az edzői kesztyűt a Jégoroszlánoknál. A Budapest Jégkorong Akadémia fiatal portása kapusedzőként segíti a különböző korosztályokat. Halász Szabolcs a szezon végéig a Vasas U21-es hálóőre volt, de az edzősködni már a télen elkezdett a klubnál. A Jégdóm csapata az elmúlt napokban bejelentette a MAC Budapest EWHL-es együttesének és Magyarország női válogatottjának csapatkapitányát, Garát-Gasparics Fannit, aki az újonnan indított női csapatuk edzői pozícióját tölti be. A klub vezetői remélik, hogy eredményeivel és személyiségével olyan példát tud mutatni a lányoknak, amiből hosszú évekig motivációt tudnak gyűjteni.

?Izgalmasnak és teljesen új kihívásnak tekintem ezt a lehetőséget? ? válaszolta megkeresésünkre Garát-Gasparics. ?Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, segíteni, tudást átadni. Az elfoglaltságaim eddigiekben is a délelőtti-kora délutáni órákat töltötték ki főképp, így azt gondolom, a délutánjaimba teljes mértékben bele fognak férni az edzések. Mindig is több dolgot csináltam egyszerre, véleményem szerint sikeresen menedzseltem, úgyhogy bízom benne, ez a továbbiakban is így lesz? ? tette hozzá az MJSZ által 2022 legjobb női csatárának választott jégkorongozó.

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

fotó: Mudra László/MJSZ

A klub célcsoportja a Csepel-sziget és Budafok vonzáskörzete, a dél-pesti régió települései, Szigetszentmiklós, Halásztelek, Érd, Tököl, Ráckeve, Szigethalom, Taksony, Dunaharaszti, Dunavarsány és a további, kisebb települések gyerekei. A területen több tízezer iskoláskorú gyerek él, őket igyekeznek megtalálni és lehetőséget biztosítani a jégkorong megismerésére, megszeretésére: ?Nagyon sok tervünk van. Nem titok, a jelenlegi sátras pályát edzőpályának szánjuk, a jövőben szeretnénk egy 1500 fő befogadására alkalmas csarnokot építeni. Már úgy kerestük a helyszínt a jelenlegi pályának, hogy később egy aréna építése is megvalósulhasson mellette. A tervek előre haladott állapotban vannak, dolgozunk a megvalósításban. Azért van létjogosultsága egy ilyen elképzelésnek, mert a térség földrajzi elhelyezkedése erre tökéletesen alkalmas. Az itt lakó 160-170 ezer embert az M0-s elzárja Budapesttől, a városba körülményes a bejutás. Ráadásul a Csepel-szigeten és környékén egy demográfiai szempontból fiatal népesség él rengeteg gyerekkel. Reméljük az itteni településeknek létre tudunk hozni egy professzionális sportközpontot, és akár egy komoly szurkolótábort is kialakítani? ? zárta gondolatait Szél-Molnár Gábor.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum