Malkin elhagyja Pittsburghöt?

 

Július 13-án nyit az NHL játékospiaca, ennek apropóján szétnéztünk, kik azok a kulcsjátékosok, akik klubot válthatnak.

A sort kezdjük a címben említett Jevgenyij Malkinnal, aki 35 éves kora ellenére valószínűleg a piac egyik legkeresettebb játékosa lesz. A Pittsburgh Penguins GM-je, Ron Hextall néhány napja már megegyezett Kris Letanggal, a csapat legjobb védőjével, ugyanezt viszont nem tudta elérni az orosz centernél, így Malkin karrierje során először tesztelheti az ajánlatokat. Nem lehet azt mondani, hogy a Pens nem tett meg mindent Malkin megtartásáért: a csapat kapitánya, Sidney Crosby még a floridai otthonában is meglátogatta társát, de az erőfeszítések egyelőre nem hoztak sikert. Malkin nem írt alá új szerződést, így szerdától bármelyik csapat ajánlatát elfogadhatja, s noha ez még természetesen nem zárja ki azt, hogy visszatérjen Pittsburghbe, ehhez az is kellene, hogy csökkentse a fizetési igényeit. A Penguins valamivel több mint 10 millióból gazdálkodhat, ennek igen nagy részét elvinné az orosz, miközben még a Pens 6 játékosa vár szerződésre.

Pittsburghből ugorjunk át New Yorkba, a fekete-sárgák egyik legnagyobb riválisához, a Rangershöz, ahol a Frank Vatrano, Andrew Copp, Ryan Strome hármas jövője kérdéses. Strome az elmúlt három évet Panarin centereként játszotta végig, míg a Copp, Vatrano páros a trade deadline előtt érkezett és elévülhetetlen érdemeik voltak abban, hogy a Rangers egészen a konferenciadöntőig menetelt. A trió mindhárom tagjának lejár a szerződése és egészen biztos, hogy mindhármukat nem tudja megtartani a klub. Chris Drurynek, a csapat GM-jének égető szüksége van egy jó jobbszélsőre és egy második soros centerre, így több forgatókönyv is létezik a fejében. A legvalószínűbb, hogy Vatrano távozik és a Copp, Strome párosból az egyik marad, ennek tükrében próbálnak meg centert vagy szélsőt szerezni a piacról, vagy csere útján.

Az idei szezon egyik kellemes meglepetése az alapszakaszban a Calgary, és azon belül is Johnny Gaudreau és Matthew Tkachuk szereplése volt. Mindkét játékos a Flames ékköve, de egyelőre nem tudni, hogy hol folytatják. Brad Trelivingnek, a csapat GM-jének Gaudreau-val nehezebb a helyzete, mert a 28 éves játékos korlátlan szabadügynök (UFA) lesz és Malkinhoz hasonlóan bárhová aláírhat. A tavalyi szezont 115 ponttal befejező csatár akár évi 9-10 milliós ajánlatot is kaphat, amit egyelőre vonakodik megadni neki a Calgary. Gaudreau ezt az összeget könnyedén megkaphatja egy másik csapattól, s ha ez bekövetkezik, a népharag valószínűleg elsöpörné Trelivinget a pozíciójából. Tkachukkal már kicsit könnyebb dolga van a Calgarynak. A 24 éves csatár korlátozott szabadügynök (RFA) lesz csak, ami azt jelentené, hogy ha valaki ajánlatot tesz neki, akkor a Flamesnek van lehetősége meccselni az ajánlatot. Amennyiben így történik, Tkachuk marad, ha viszont nem tartják az ajánlatot, akkor besöpörhetik az érte járó kompenzációt.

johnny gaudreau

Az elmúlt három szezonban döntőt játszó és abból kettőt megnyerő Tampa Bay is bajban van. A tavalyi holtszezonban elvesztették Tyler Johnsotnt és Barclay Goodrow-t, idén pedig valószínűleg azt az Ondrej Palátot fogják, aki a klub történetében a legtöbb győztes gólt lőtte a rájátszásban. Az évente több mint 5 milliót kereső csatár szerződése lejárt, ráadásul a Tampa már most több mint egymillióval van a bérkeret felett, így a megtartáshoz nagyon komoly áldozatokat kellene hoznia a Lightningnek. A Tampa triplázását megakadályozó Colorado is komoly veszteséggel számolhat, amennyiben Nazem Kadri elhagyja a csapatot. A center nem újította meg lejáró szerződését, ami eddig évi 4,5 millió dollárt garantált a számára. A piacon Kadri akár ennek a dupláját is megkaphatja, amit gond nélkül meg is adhatna a Colorado, de ebben az esetben 8 játékosra maradna kb. 6 milliója, miközben olyan játékosokat kellene még megtartania, mint Andre Burakovsky és Artturi Lehkonen.

A már nevesített csapatok mellett feltétlen említést érdemel a Chicago, ahol egészen speciális helyzet állt elő. Az elmúlt évtizedet uraló Blackhawksnál a csapatvezetés nem mondta ki ugyan, de egyfajta rebuild kezdődött. A Hawks a napokban olyan kitűnő fiataloktól vált meg, mint Alex DeBrincat vagy Kirby Dach, és emellett kijelentették, hogy nem tartanak igényt a két RFA-státuszú játékosukra, a Dominik Kubalík, Dylan Strome kettősre sem. Ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a csapat két arca, Jonathan Toews és Patrick Kane sem sem akar a csapatnál maradni, akkor bátran kijelenthető, hogy a Chicago valóban teljesen új csapatot épít. A két veterán csatár szerződésének az utolsó évébe lép, és most még kaphat értük olyan ellenértéket a klub (draftjog, fiatal játékos), amit kamatoztatni tud egy újjáépítés során. Toews jövőjéről keveset tudni, de Kane kapcsán nagyon erős a pletyka, hogy a Coloradóban vagy a Rangersben folytathatja. Mindkét esetben mindkét klubnak mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, de a hírek szerint az üzlet érdekében a Chicago még arra is hajlandó, hogy Kane fizetésének a felét átvállalja.

A felsorolt veteránok mellett olyan játékosok kerülhetnek új állomáshelyre, mint a Flyers volt kapitánya, Claude Giroux, aki a cserestop előtt került a Floridához, és aki valószínűleg nem tér vissza a délkeleti gárdához. Nincs könnyű helyzetben a Boston sem, ahol lejárt a szerződése és egyelőre nem írt alá Patrice Bergeron. A Bruins tavaly elvesztette David Krejcít, idén elvesztheti a kapitányát, és belengette a távozását David Pastrnák is, mert nem találja a hangot Don Sweeneyvel, a Bruins GM-jével. A Columbusnak Patrik Laine elvesztése fájhat, a Dallasnak Alekszandr Radulov, a Carolinának pedig Nino Niederreiter és Vincent Trochek.

A cikkünkben a felsorolás természetesen nem teljes, de ha az UFA- és RFA-játékosok listáját végignéznék, akkor erre a linkre kattintsanak.

patrick kane

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum