12 ország 39 bajnokságából draftoltak az NHL-be

 

Összesen 225 hokis játékjogát foglalták le a csapatok.

A 2022-es NHL-draft első napja után megtartották a másodikat is, ahol hat körben több mint hat óra leforgása alatt közel 200 játékost választottak ki a csapatok. A hagyományoknak megfelelően a második nap csendesebben telik, ritkán történnek olyan “blockbuster” üzletek, amire felkapják a hokivilág szereplői a fejüket. Jellemzően kisebb cserék köttetnek és a legnagyobb izgalmat az okozza, amikor a csapatok kiegészítő játékosokért későbbi draftjogokat szereznek vagy felcserélnek egy-egy reményteljesnek tűnő fiatal miatt. Idén sem volt ez másként.

Akárcsak az első nap, a második is a Montreal választásával indult. A Canadiens a csatár Owen Beck játékjogát foglalta le, amely már a harmadik draftolt játékosa volt a rekordbajnoknak. A második kör második legizgalmasabb eseménye akkor következett be, amikor a Dallas Stars Christian Kyrout választotta. Az NHL-t ismerőknek jól csenghet a név, hiszen az OHL-es Erie Ottersből érkező hátvéd a St. Louisban játszó Jordan öccse. A kiváló csatárt a Blues még a 2016-os draft összesített 35. helyén szerezte meg, amivel óriási fogást csinált, hiszen Kyrou azóta a St. Louis húzóembere lett, és idén 74 meccsen szerzett 75 ponttal segítette a csapatát. A Kyrou-testvéreknél maradva meg kell jegyezni, hogy az NHL-draftok második napjának gyakori velejárója, hogy nagyon sok olyan játékost választanak ilyenkor, aki valamilyen rokoni szállal kapcsolódik az NHL-hez, akár testvérként, vagy pedig egy egykori kiemelkedő klasszis fiaként vagy unokájaként. Kyrou mellett természetesen idén sem volt hiány ilyenekben. Idén összesen 28 draftolt játékosnak van rokoni kötődése az NHL-hez, és ebből a csoportból ötöt (Cutter Gauthier, Matthew Savoie, Conor Geekie, Jimmy Snuggerud, Brad Lambert) választottak ki az első körben. A 28-as kontingens legjelentősebb rokoni kapcsolatát Rieger Lorenz és David Spacek (Minnesota), valamint Zam Plante (Pittsburgh) tudja felmutatni. Lorenz a Bostonnal két Stanley Kupát nyerő Garnet “Ace” Bailey unokaöccse, Spacek a háromszoros világbajnok és olimpiai aranyérmes Jaroslav Spacek fia, míg Plante a Dallasszal 1999-ben bajnoki címet szerző Derek Plante csemetéje.

A családi kötelékek mellett feltétlenül meg kell említeni még kétjátékost. Az egyikük a 3/80-as helyen kiválasztott Elias Pettersson, akinek a neve teljesen megegyezik a 2019-es Calder-trófea győztesével, és akit ugyanúgy a Vancouver draftolt, mint a névrokonát. A másik az utolsó, a 225. helyen választott Ivan Zsigalov, akinek a játékjogát a Colorado foglalta le. A QJMHL-ben szereplő Sherbrooke 19 éves fehérorosz kapusa a kiválasztása után a legboldogabb ember volt az egész Bell Centerben, és érzelmeit nem is rejtette el az első interjújában: “Majdnem elsírtam magam, annyira meghatódtam” ? mondta Zsigalov. “Nagyon boldog és büszke vagyok arra, hogy a Colorado kiválasztott, hogy ez a szervezet draftolt. Gyermekkori álmom volt, hogy bekerüljek az NHL-be. Nagyon hálás vagyok az edzőimnek és a családomnak, hogy idáig jutottam. Élni fogok a lehetőséggel.”

elias pettersson

A 2021-es draft 7 körében összesen 225 játékost választottak ki 12 ország 39 különböző bajnokságából. A legtöbb játékost nemzetiség szerint ezúttal is Kanada adta, összesen 89-et, ami közel kétszer annyi, mint a második helyen végzett Egyesült Államok (48). A bajnokságok versenyét nagy fölénnyel az OHL nyerte 35 játékossal, megelőzve a WHL-t (28) és az USHL-t (25). Érdekesség, hogy az ontariói juniorligából tavaly csak 22 játékost darftoltak, ami az ideihez óriási növekedés. Figyelemre méltó a svéd J20-as bajnokság előretörése is, ahonnan tavaly csak 10, idén viszont 22 játékost választottak ki a drafton.

Egy nappal a draft után természetesen máris megjöttek az első rangsorok a 2023-as válogatóra, amit egy később kijelölendő helyszínen tartanak majd meg. Az idei börzével ellentétben a jövő évinek más most van abszolút favoritja, mégpedig Connor Bedard. A WHL-ben szereplő Regina játékosa már 16 évesen halomra döntögette a rekordokat és sokak szerint a következő Sidney Crosbyt tisztelhetjük benne, ám ennek kérdésnek a megválaszolására jó két évtizedet várnunk kell.

A 2022-es draft teljes játékoslistájáért és a részletes statisztikákért ide vagy ide kattintsanak.

2022 draft stat

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
Partnerünk
Archívum