Sikerül-e a triplázás a Tampának?

 

Ehhez már csak azon a Coloradón kell túljutnia, amely az alapszakaszban is a Nyugati Konferencia legjobbjának bizonyult.

A Tampa Bay olyan bravúrra készül, amit közel négy évtizede nem látott az NHL. A New York Islanders 1980 és 1983 között zsinórban négyszer jutott a csúcsra és ezt a sorozatot azóta egyetlen csapat sem megközelíteni. Azóta többek között duplázni a tudott Wayne Gretzky, Mark Messier duóval fémjelzett Edmonton, a Mario Lemieux, Jaromír Jágr kettőssel felálló Pittsburgh, vagy a Steve Yzerman, Nicklas Lidström párosra épített Detroit is, de a triplázástól mindhárman messze jártak, hiszen fináléba sem jutottak.

Az alapszakaszban a felek mindkét mérkőzését a Colorado nyerte és a párharc első két mérkőzését is a denveri klub arénájában rendezik majd. Elviekben ez jó ómen lehet az Avalanche számára, de intő jel is egyben. A Tampával az előző körben összefutó New York Rangers is megnyerte mindhárom meccsét a bajnok ellen a reguláris szakasz során, majd még kettőt a playoffban, hogy aztán zsinórban négyet bukjon a bajnok ellen. Mit tehet ez ellen a Colorado, hogy ne essen ugyanebbe a hibába? Elsősorban a kapusposzton kellene felvennie a versenyt, hiszen ebben az összevetésben Darcy Kuemper és Pavel Francouz is fényévekre van talán a világ legjobbjától, Andrej Vasziljevszkijtől. Az Avs mindkét hálóőre megmutatta a rájátszás során, hogy képes kiugró teljesítményre, de közel sem tudja olyan stabilan hozni a klasszis formát, mint az orosz. Nem véletlen, hogy amíg a Tampában a playoff minden percében Vasziljevszkij védett, addig a Coloradóban tízszer lépett jégre Kuemper és hatszor Francouz. Emiatt és Kuemper apró sérülése miatt egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ki lesz a kezdő a Ball Arenában. Jared Bednar, a hazaiak edzője a hírek szerint csak közvetlenül a kezdés előtt nevezi meg a kapusát és ha jól választ, az X-faktor lehet az egész párharcot tekintve.

Óriási ütközetnek ígérkezik a hátvédsorok csatája, ahol a két Norris-trófeára jelölt bekk, Victor Hedman és Cale Makar is jégre lép. A Colorado hátvédje sokkal offenzívebben játszik, mint kollégája, ugyanis három mérkőzéssel játszott kevesebbet, mégis nyolc ponttal többje van. A svéd ellenben sokkal jobban mozog a saját harmadában: több a blokkja és a az ütközése, ami a sokkal jobb fizikális felépítéséből adódik. A két vezér játéka egyébként maximálisan rányomja a bélyegét a többiekére is. Az Avs hátvédjei sokkal termékenyebbek a pontokat tekintve, a bajnokcsapat bekkjei viszont lényegesen többet ütköznek és hatékonyabban blokkolnak, mint a kollégáik.

tampa colorado stanley final 2022

A csatársorban mindkét oldalon találunk egy-egy lyukat. A bajnokcsapatnál reménykednek abban, hogy végre bevethető lesz az a Brayden Point, aki legutóbb éppen egy hónapja játszott utoljára, még a Toronto elleni hetedik mérkőzésen. Point hiánya a Florida ellen még nem volt érezhető, a Rangers ellen viszont nagyon kiütközött. Nem volt véletlen, hogy Cooper az első két simán elvesztett mérkőzés után egymás mellé rakta az addig külön sorban játszó Kucserovot és Stamkost. Ezzel a lépéssel megbomlott ugyan a balansz az első két sor között a Tampában, viszont olyan erős lett az első trió, hogy képes volt megfordítani a párharcot. Point helyzete hasonló, mint Kuemperé, az ő játékáról is csak mérkőzés előtt születik döntés. Hasonló a helyzet az Avalanche csatársorában is, ahol a szurkolók Nazem Kadri és Andrew Cogliano játékában reménykednek. Mindkét játékos komoly sérülést szedett össze az előző körben, de a kilenc napos pihenő és rehabilitáció talán elég lesz ahhoz, hogy újra bevethetők legyenek.

Csapatszinten a Colorado felé billen a mérleg nyelve. A speciális egységeket tekintve a hátrányok kivédekezése közel azonos, a létszámfölényes játék viszont döntő lehet az egész szériát tekintve. Az Avalanche ugyanis egyrészről 10%-kal jobban értékesíti a fórokat, másrészről a Tampa Bay átlagosan több mint öt perccel több büntetést kapott mérkőzésenként. Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy az Avs a playoff teljes mezőnyéből egyedüliként továbbra is hibátlan mérleggel áll vendégként.

Mindent összevetve egy gólgazdag, szórakoztató szériára lehet számítani, ahol a Colorado-offense és Tampa-defense fogja játszani a főszerepet. Nem lenne meglepetés, hogy ha hetedik mérkőzésig húznák a felek, ott azonban a Colorado pontot tesz a Tampa Bay sikerszériájának a végére.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum