Jacától Tallinnig, avagy a magyar játékvezetők ismét bizonyítottak

   

Összesen tizenegy játékvezető vett részt a tavaszi IIHF-világbajnokságokon, fontos feladatokat kapva. Pálkövi Zsombor ? második magyarként a sportág történelmében ? A csoportos világbajnokságon bizonyíthatott Németországban, remekül teljesített. Az alábbi összeállításban rajta kívül többen is megszólalnak.

A németországi Landshutban és Kaufbeurenben rendezték meg az A csoportos férfi U18-as világbajnokságot április 23. és május 1. között, ezen Pálkövi Zsombor képviselte a magyar játékvezetői kart. Gebei Péter után ő a második magyar spori, aki A csoportos vb-n szerepelhet vezetőbíróként. Jól sikerült a torna számára.

?Hosszú volt a torna, sokáig tartott, de mégis hamar elillant, talán azért, mert euforikus volt számomra az egész. Nem gyakran megy Magyarországról A-csoportos világbajnokságra játékvezető, egészen hihetetlen érzés volt kint lenni és ilyen komoly tornán részt venni. Elég nagy volt azért a nyomás is? ? fogalmazott Pálkövi Zsombor, akinek a ?szezonban? ez volt a második vb-je, hiszen decemberben ott volt Dániában is, a divízió 1/A-s U20-as világbajnokságon.

Kérdés, elbírta-e a nyomást.

?Úgy érzem, igen, jól teljesítettem, jó visszajelzéseket kaptam a játékvezetőktől, az edzőktől, a mentoroktól, akár civilként kint lévő kollégáktól is.?

Vajon min lehetett leginkább érezni, hogy ez egy más szint, más kategória, más volumen.

?Leginkább abban, hogy például az első nap elmondták, végig telt ház lesz a tornán, aztán több mint 300 NHL-scout jegyet adtak el, emellett a megszokottól eltérően négy supervisor dolgozott velünk, és az IIHF-től is sokan kint voltak, nagy nevek, sok fontos ?arc? vett részt a vb-n.?

palkovi_2

Pálkövi Zsombor három mérkőzést, az Egyesült Államok-Csehország (rögtön kezdésként nem piskóta), a Kanada-Csehország csoportmérkőzést, valamint a Németország-Svédország negyeddöntőt vezette.

?A legkomolyabb mérkőzés a Kanada-Csehország találkozó volt, nagyon szorosan alakult, hosszabbításban nyertek a csehek, a másik két meccs egyértelműbb volt. A legnagyobb élménynek ezzel együtt az első mérkőzést mondanám, abból fakadóan, hogy az volt az első, ráadásul itt történt az első kiállításom is. Egyébként mindenki fegyelmezett volt a tornán, nem kellett külön figyelmeztetni senki sem, egyetlen végleges kiállítást kellett hátulról lökésért adnom, ezen kívül nem volt nehezebb szituációm. Jó csapatok versenyeztek a tornán, a dániai U20-as vb-hez képest technikásabbak és gyorsabbak voltak, és bár ők három évvel fiatalabbak, pariban lennének azokkal a csapatokkal. Az amerikai válogatott például három éve együtt dolgozik, minden tekintetben csapatként működnek és helyi bajnokságban indulnak.?

Pálkövi Zsombor azt mondja, természetesen sokat tanult a vb-n, ami új lehetőségeket is nyithat számára.

?Három nappal az első mérkőzés előtt mentünk ki, a második és a harmadik nap is volt három-három meetingünk, ahol átbeszéltük a szabályokat. Mindenki máshonnan érkezik, máshogy tanul, ezeknek a találkozóknak az volt a célja, hogy egy szintre hozza fel a játékvezetőket. Közvetlenül a meccsek előtt is voltak értekezletek, a meccsek után pedig saját magunkat is analizáltuk, és az ellenőrök is elemeztek minket, de kaptunk írásos visszajelzéseket is, a klipeket pedig online megkaptuk. Sokat lehetett tanulni a világbajnokság alatt, pozitívnak értékelem a történteket a karrierem szempontjából? ? mondta az A-csoportos vb-n debütáló fiatal játékvezető.

palkovi_1

Nézzük, kik vettek részt még világbajnokságokon és hogyan értékelik teljesítményüket, élményeiket.

Kis-Király Barna (Férfi divízió 1/A-s világbajnokság, Ljubljana)

?A játékvezetést 2010-ben kezdtem, ekkor még nem is sejtettem, hogy 12 évvel később azon a világbajnokságon vehetek részt én is játékvezetőként, ahol válogatottunk harmadjára vívja ki az A csoportba való feljutást. Hihetetlen nagy megtiszteltetés ért ezzel engem is, illetve nagy örömömre szolgált, hogy a magyar bíráskodást, és egészében véve nemzetünk jégkorongját képviselhettem, olyan neves ligákból érkező kollégák körében, mint az SHL, a DEL vagy a tengerentúli profi ligák. Köztünk is van ilyen helyzetben bizonyos értelemben vett verseny, de emellett barátságok köttetnek és kapcsolatok alakulnak, amik van, hogy egy életre szólnak egy-egy ilyen esemény után. Úgy vélem, részünkről jól sikerült a torna, egyúttal szeretnék gratulálni a válogatottnak is!?

Rencz Dániel (Férfi divízió 1/B-s világbajnokság, Tychy)

?Nagy örömmel fogadtam el a felkérést a divízió 1/B-s világbajnokságon történő közreműködésre. Jó torna volt, kiegyensúlyozott csapatokkal, így kiemelten fontos volt a professzionális játékvezetés. Óriási megtiszteltetésnek éltem meg, hogy a lengyel-japán telt házas döntő vezetését rám bízták.?

rencz_2

Fényi Barnabás (Férfi divízió 2/A-s világbajnokság, Zágráb)

?A második IIHF-eseményemre, de az első világbajnokságomra tartva repülővel, nagyjából tisztában voltam az ilyen tornák hangulatával és atmoszférájával és azzal is, hogy mire számíthatok, de a természetes izgulás is bennem volt azért. A tornán egyedüli magyarként vettem részt, de a horvát, szlovák, szlovén, lengyel, dán és litván kollégákból álló társaság hamar összeállt és összekovácsolódott. Ami a mérkőzéseket illeti, általánosságban egy gyengébb színvonalú Erste Liga-mérkőzéshez tudnám hasonlítani őket, de a kollégákkal nagyon jól és könnyedén lehetett összedolgozni, így problémánk nem is igazán adódott. Szabadidőnkben többször is közös kávézásra és sétára indultunk Zágráb városába, valamint a két egymeccses napon nagyobb volumenű kirándulásban is részünk lehetett a helyi vonalbíróknak köszönhetően. Ezek alkalmával egyszer részletesebben is bemutatták nekünk a várost, az óvárosba is betekintést nyerhettünk, de voltunk túrázni egy másik napon a közeli hegyekbe is. Összességében egyértelműen kijelenthetem, hogy első világbajnokságnak jobbat nem is kívánhattam volna, egy felejthetetlen élmény volt! És nem utolsó sorban, az ilyen eseményeken a nemzetközi kapcsolatok és barátságok mellett sem szabad szó nélkül elmenni, melyek ezúttal sem maradtak el, sok emberrel azóta is tartom a kapcsolatot, akikkel a világbajnokságon ismerkedtem meg.?

Soós Dániel (Férfi U18-as divízió 2/A-s világbajnokság, Tallinn)

?Az idei volt az első szezonom vezetőbíróként a Nemzetközi Jégkorong Szövetségnél. Korábban 10 évig vonalbíróként delegáltak a tornákra, most meghívást kaptam Észtországba. Elég kompetitív torna volt, ahol sikerült kiharcolnom, hogy az összes fontos fő meccset nekem adja az ellenőrünk. Ezekkel a lehetőségekkel igyekeztem élni, amit a torna végi értékelés is megmutatott. Megtiszteltetés volt részt venni ezen a világbajnokságon, arról nem is beszélve, hogy ezt egy másik magyar kollégával, Váczi Dáviddal együtt tehettem meg, aki vonalbíróként végzett kiváló munkát. Remélem, hogy sikerül jövőre feljebb lépkedni ezen a ranglétrán is.?

Gottlibet Zóra (Női felnőtt divízió 1/A-s világbajnokság, Angers, Franciaország)

?Nagyon élveztem a világbajnokság minden percét, nagyon jó volt a hangulat az öltözőben, a jégen, zengett a csarnok a nézőktől, a hazai meccseken több mint 2000-en voltak. Kiélezett volt mindegyik mérkőzés, az utolsó napig még az öt csapatból négynek volt esélye, hogy aranyérmet szerezzen. Így elég nagy nyomás volt rajtunk, játékvezetőkön, hogy hibátlanul fújjunk, mert a legkisebb hiba is egy csapat feljutásába kerülhetett. Azt gondolom, sikerült megugrani ezt az akadályt, sokat biztattak minket a supervisorok, és mi is egymást.?

Holzer Bernadett (Női felnőtt divízió 2/A-s világbajnokság, Jaca, Spanyolország)

?Mivel nekem ez volt az első világbajnokságom, hatalmas megtiszteltetés volt jégre lépni. Nagyon izgultam az első meccsen, de a többi játékvezetőnek és a supervisornak köszönhetően elég hamar túlestem ezen is. Nem voltak egyszerűek a mérkőzések, hisz mindegyiken történt valami izgalom. Gondolok itt hosszabbításra, sérülésre, utolsó pillanatos gólokra, kisebb cicaharcokra. Nagyon jó hangulat alakult ki a játékvezetők között a tornán, így összességében nagyon élveztem, és nagyon örülök, hogy részt vehettem egy ilyen eseményen.?

Gérnyi Katalin (Női U18-as divízió 1/A-s világbajnokság, Győr)

“Az utolsó világbajnokságom volt, amelyen játékvezetőként szerepeltem IIHF-tornán. 20 év nagyon sok idő, sok tapasztalatot szereztem. Nagyon klassz csapattal futottam neki az eseménynek és csodálatos emlékkel fejezem be a karrieremet. Azt gondolom, az elmúlt 10 évben sokat változott a női jégkorong helyzete nemzetközi szinten is, így talán a fiatalabb kollégáimnak sokkal több lehetősége lesz a magasabb szintet megugrani. Nagyon szurkolok nekik, és amiben csak tudok, segíteni fogom őket.”

Muzsik Norbert (Férfi U18-as divízió 1/A-s világbajnokság, Pöstyén)

Váczi Dávid (Férfi U18-as divízió 2/A-s világbajnokság, Tallinn)

Paulheim Adrienn (Női U18-as divízió 1/A-s világbajnokság, Győr)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum