Bálizs Bence: Most jött el az idő, hogy kipróbáljam magam külföldön

 

Lengyelországba, a JKH GKS Jastrzebie csapatához igazolt Bálizs Bence ? adta hírül a MAC HKB Újbuda csapata a napokban. A 32. születésnapját május 30-án ünneplő, az újbudai csapatban hét évet lehúzó Brunyát a döntés hátteréről és részleteiről kérdeztük.

Mikor keresett meg a lengyel csapat az ajánlattal?

Még az edzőtábor alatt kaptam ajánlatot, talán húsvét előtt, majd az ünnepek után tudtam hazajönni átbeszélni a dolgot a párommal. Igazából akkor úgy 80 százalékban eldöntöttük, hogy elfogadom a szerződést, de meg akartam várni, hogy a MAC-cal is átbeszéljük a dolgot, azért hét év után egyébként is így illendő. Miután ők is megerősítettek, hogy ? bár nem örülnek ?, de támogatnak, végleg döntést hoztam. Nem volt azért könnyű, a páromnak itthon van cége, van egy tizennyolc hónapos kislányunk, nem hasraütés-szerű volt tehát az elhatározás. De végiggondoltuk, mindent átbeszéltünk a családommal, a munkahelyekkel, úgy tűnik, gond nélkül tudunk menni.

Összességében mondhatjuk, hogy amolyan ?nem lehetett kihagyni? érzés lengi körül a szerződést?

Ki lehetett volna hagyni, korábban is hagytam már ki ajánlatot, de mindig is szerettem volna légiósnak állni. Saját magam miatt vagyok kíváncsi arra, hogy én, mint Bálizs Bence, az Erste Ligára vagyok kalibrálva és limitálva, vagy képes vagyok magasabb szinten is jól teljesíteni. Most jött el az ideje, hogy igenis kipróbáljam magam egy jobb ligában. Első lépésnek ez tökéletes lehet, majd fény derül arra, hogy meg tudok-e ragadni vagy még előrébb lépni külföldön.

Mit tudsz a csapatról?

Tavalyelőtt megnyerték a bajnokságot, a kupát, idén harmadikak lettek. Szeretnének újra bajnokok lenni, ambiciózus csapat, szimpatikus volt a menedzser, akivel tárgyaltam. Vannak céljaik, jó a struktúra, a lengyel válogatott szlovák szövetségi kapitánya a vezetőedző. Elég defenzív játékot játszanak, a cél az, hogy minél kevesebb gólt kapjanak, azt hiszem, ez számomra egy szerencsés helyzet. Az edzővel egyébként nem beszéltem még, lehet, nem is nagyon fogok, mert egyrészt nem tud angolul, anélkül is megérti magát a helyiekkel a nyelvi hasonlóságok miatt, másrészt abszolút megoszlanak a feladatok, annak ellenére, hogy fiatalon ő is kapus volt, nem szól bele egyáltalán a kapusedző dolgába. Én vele fogok alapvetően együtt dolgozni.

Mikortól? Mikorra kell kint lenned?

Kicsit régimódi a gyakorlat a csapatnál, ugyanis már július 18-ára ki kell utaznom, nem ehhez vagyok hozzászokva az elmúlt évekből, a környékünkön sem kezdenek ilyen korán. De annyira nem szívhasogató a történet, ott leszek, amikor kell.

Azt lehet tudni, hogy első számú kapusnak érkezel-e a csapathoz?

Igen, így számítanak rám, egy fiatal lengyel ?kollégám? lesz, ha jók az értesüléseim. Számolnak velem, ez jó érzés, és ez persze kölcsönös.

Mit az, amit leginkább köszönhetsz a MAC-nak?

Elsősorban azt, hogy mióta MAC-os vagyok, első számú kapusnak mondhatom magam, az én karrieremben ezt nem tudtam mindig elmondani magamról. Ez nagyon jó érzés. Az első Erste Liga-szezonokban, a szlovák szereplésig mindent megnyertünk a három év alatt, amit Magyarországon meg lehetett nyerni, erre borzasztóan büszke vagyok. Mert ahhoz képest, ahogy indult a projekt, amilyen későn, hirtelen összekapkodva a csapatot, ez igazi bravúr volt. Nagyon sikeres projektet tettünk le az asztalra abban a három évben. Ezen kívül az a családias légkör, ami kialakult a felnőttcsapatnál, a klubnál, akár az utánpótlás rendezvényeken, az edzőkkel, a tulajdonosokkal, tényleg egyedülálló, sehol nem találkoztam hasonló közeggel Magyarországon. Ebben a tekintetben tényleg a MAC viszi a prímet. Nagyon szerettem ott lenni, mindegyik évben, a hullámvölgyek ellenére, mert az a hangulat, ami körülöttünk uralkodott, mindig segített a mindennapokban.

Mi a helyzet a válogatottal, mit gondolsz, segíthet a mostani átigazolás abban, hogy visszakerülj a csapatba?

Maga az átigazolás biztosan nem segít. Az, hogy hogyan teljesítek, az már segíthet. A kapusoknál mindig kritikus kérdés a válogatottság, hiszen általában három kapust hívnak be egy tornára vagy összetartásra, de nyilván nem a harmadik helyre pályáznék. Nehéz év lesz ebből a szempontból, de nagyon várom, nagyon motivált vagyok, vannak céljaim, bízom benne, hogy tudom hozni azt a teljesítményt, amit elvárok magamtól. Nagyon hiányzik a válogatott, mert már jó ideje nem voltam a csapatnál.

Kangyal Balázzsal egyébként egyeztettél a döntésedről? Mit szólt a hírhez?

Magáról a döntésről nem kértem ki senki véleményét, de Balázs is abszolút korrekt módon állt a kérdésben, a vezetőkhöz hasonlóan pontosan tudja, mi a célom, tisztában vannak vele, hogy szeretnék visszakerülni a válogatottba, támogatták a döntésemet. Nagyon köszönöm a MAC-nak, hogy így álltak az egészhez, megkönnyítették a dolgomat, hiszen így mondhatni, nyugodt szívvel, lelkiismeret-furdalás nélkül tudok eligazolni. A légióskodás mindig rejt magában egy kis kockázatot, pikantériát, de mivel a családommal megyek, azt hiszem, így könnyebb lesz átvészelni a nehezebb pillanatokat. Összességében tehát nagyon várom a következő szezont.

balizs

fotó: MJSZ

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum