Pontrendszer lép életbe az Erste Ligában

   

Módosul a versenyszabályzat, a légiós szabály helyett új rendszert vezetnek be a következő szezontól.

Közel kilenchónapos előkészítő munka után az MJSZ elnöksége elfogadta az Erste Liga versenyszabályzatának módosítását. A munka során a liga összes klubja, a Szakmai Bizottság és az MJSZ sportszakmai vezetői is véleményt nyilvánítottak több körben is ? olvasható a szövetség oldalán.

Eddig hat légióst lehetett benevezni a meccskeretbe, ez a következő idénytől változik: megszűnik a korlátozás, helyette pontrendszert vezetnek be. Minden játékosnak lesz egy pontértéke, amelyet befolyásol többek között az életkora, teljesítménye és a tapasztalata. Egy csapatnál összeadódnak a mérkőzésre benevezett jégkorongozók pontértékei, az alsó határ 18, a felső pedig 56 lesz. A 23 évnél fiatalabb játékosok 0 pontot érnek. Az U20 válogatott kerettagság 0,5 pontot, a felnőtt válogatott kerettagság 1 pontot jelent. A 23 évnél idősebb hazai játékos pontértékét az határozza meg, hogy az előző három évben milyen erősségű ligában szerepelt ? az NHL 4 pontot ér, a BeNeLiga 0,9-et ?, mennyi idős és milyen teljesítményt nyújt. Utóbbit csatárok esetében a pont / meccs, hátvédeknél a +/- mutató, kapusoknál a védési hatékonyság befolyásolja.

Egy légiós minimum 3 pontot ér majd, de a 3 pontnál erősebb légiósok alapból plusz 0,5 pontot kapnak, hogy a magyar játékos elsőbbséget élvezzen. A pontszámítást részletesen a liga új versenyszabályzatában lehet elolvasni.

Légiósnak a klub székhelyéül szolgáló ország állampolgárságával nem rendelkező játékos számít, de kivételt képez ez alól ?hokibelföldiként? történő elismerés. Nem számít légiósnak az, aki az adott ország állampolgárságát megszerezte, és meghatározott évet a csapat székhelyéül szolgáló ország utánpótlás vagy felnőtt csapatában szerepelt.

Egy meccsre maximum 17 olyan játékost lehet nevezni, akinek pontszáma meghaladja az 1-et, így a várakozás szerint minden klub rákényszerül majd arra, hogy ennél kevesebb ponttal bíró fiatalokat is alkalmazzon. Feltehetően minden csapat négy sorral fog kiállni, ezért az eredményesség érdekében a csapatok a fennmaradó helyekre a fiatalokat fejleszthetik és versenyeztethetik.

A rendszert a tapasztalatok alapján folyamatosan felülvizsgálják, és szükség esetén módosítják.

20220323_DEAC-Csíkszereda-3

Fotó: DEAC

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum