Játékvezetés: sporttörténelmi A csoportos vb-jelölések!

 

A 2022-es szezon előttünk álló világbajnokságai során a női és a férfi top divízióban is szerepet kaphat magyar játékvezető, amire korábban még nem volt példa. A két érintettet, Paulheim Adriennt és Pálkövi Zsombort, valamint a magyar játékvezetői kar első emberét, Gebei Pétert kérdeztük a jelölésekről. Lesznek további szerepvállalások is a tavaszi nagyüzemben.

A női U18-as A csoportos világbajnokságon vonalbíróként mutatkozhat be Paulheim Adrienn, június 6. és 13. között, méghozzá az Egyesült Államokban. (Madisonban és Middletonban rendezik a későbbre halasztott vb-t.) ?Nagyon meglepődtem, meg is döbbentem igazából, nagy meglepetés volt számomra a jelölés. Korábban, 2020-ban a felnőtt divízió 1/A-s vb-re jelöltek, de a Covid miatt az a világbajnokság elmaradt, 2021-ben pedig nem rendeztek semmit. Most arra számítottam, hogy ismét a felnőtt divízió 1/A jöhet számításba, így tényleg meglepetés volt a meghívás. Nagyon örülök, nagy mérföldkő lesz a számomra, hiszen sok minden múlhat azon az egy héten a jövőmmel kapcsolatban? ? mondta kérdésünkre a hat éve bíráskodó játékvezető, aki ezt megelőzően hazai környezetben, a divízió 1/A-s győri világbajnokságon is közreműködik majd, április 3. és 9. között. ?Az lesz a bemelegítés, tényleg hasznos lehet egy rangos vb-n ráhangolódni a még nagyobb feladatra.? Nem ismeretlen számára a ?hazai pálya?, hiszen a női felnőttválogatott A-csoportba jutását eredményező káposztásmegyeri vb-n is bíráskodott már, 2019 áprilisában.

paulheim_adrienn

Szintén a legjobb válogatottak tornájára hívták meg Pálkövi Zsombort, aki ráadásul vezetőbíróként vesz részt az U18-as A-csoportos férfi világbajnokságon, Németországban. Neki is a szezonbéli második csúcstornája lesz ez, hiszen ott volt decemberben Horsholmban, a divízió 1/A-s junior vb-n is. ?Hétfőn kaptam a meghívást, azóta aludtam rá egyet, de még csipkedem magam, hogy ez a valóság-e, nagy megtiszteltetés ez a feladat. Úgy érzem, nagyot tud lendíteni egy játékvezető pályafutásán egy ilyen esemény, izgatottan várom? ? fogalmazott Zsombor, aki Gebei Péter után a második magyar játékvezető, akire A-csoportos világbajnokságon vezetőbíróként számítanak. (Korábban Schell László és Gebora Zita tevékenykedett még vonalbíróként az A-csoportban.) ?Jól éreztem magam az elmúlt hónapokban a bőrömben, fújtam az Erste Ligában, utánpótlás-bajnokságokban. Kiemelném a Magyar Kupa-döntőt Fehérvárról, illetve a liga alapszakaszának utolsó mérkőzését, a Ferencváros?Gyergyó találkozót, ami egy parázs, sokgólos mérkőzés volt. Legközelebb a DEAC?Csíkszereda mérkőzésen közreműködöm, és várom, hogy az elődöntőkben és a későbbiekben kapok-e szerepet.?

palkovi_zsombor

A vb-t április 23. és május 1. között rendezik meg a németországi Landshutban és Kaufbeurenben. Utoljára Gebei Péter járt játékvezetőként az (U18-as) A-csoportban, nem is kérdés, hogy a játékvezető-képzés irányítója örül, hogy most ketten is utolérték. ?Egy ilyen siker mindig a teljes játékvezető kar és a kollégák közös sikere is, hiszen, ha nem dolgoznának mellettük a megfelelő társak, nem tudnánk kinevelni őket ezekre a nagyobb nemzetközi feladatokra. Bebizonyosodott, hogy a kemény munka és az alázat meghozza az eredményt, nagyon örülök, hogy az a munka, amit három éve elkezdtünk kollégámmal, a szlovákiai, nemzetközi szaktekintélynek számító Peter Országgal, már most eljutott ehhez a  mérföldkőhöz. Amit ígértünk, az megvalósult, ráadásul egyszerre a férfi és női mezőnyben is, ilyenre még tényleg nem volt példa. Ez a mostani eredmény az elmúlt évek alatt elvégzett munkának, és a Nemzetközi Jégkorong- szövetségben is jól működő kapcsolatrendszerünknek köszönhető? ? fogalmazott Gebei Péter, aki ellenőrként több világeseményen is ott lesz, így a ljubljanai divízió 1/A-s vb-n, az U18-as divízió 1/A-s, illetve az U20-as divízió 2/A-s és a mexikói U20-as divízió 3-as tornán (decemberben pedig ott volt az U20-as divízió 2/A-s vb-n, Brassóban).

?A szövetség minden segítséget megad ahhoz, hogy a játékvezetők fejlődjenek, tényleg köszönjük főtitkár úrnak, elnök úrnak és az egész szervezetnek, hogy időben felismerték, jó jégkorong nincs jó játékvezetők nélkül. A munkánkat az edzőtáborok mellett nagyban segítik a jégcsarnokokban felállított kamerák, amikkel követni tudjuk a kollégák mozgását, helyezkedését, pozicionálását. Minden technika rendelkezésre áll tehát, így folyamatosan tudunk egyénre szabott iránymutatást adni a kollégáknak, hogy miben és hogyan kell fejlődniük. Szintén örömteli, hogy mióta én foglalkozom a játékvezetőkkel, senki nem szól bele a munkámba, hagynak dolgozni és bíznak abban, hogy amit képviselek, az eredményre vezet. Már emiatt is örülök, hogy sikerült meghálálni ezt a bizalmat, és jelezni, jó az irány, jó úton haladunk. De nem szeretnénk itt megállni, még nagyobb kihívást jelent majd, hogy ennél is nagyobb elismeréseket zsebelhessünk be? – mondta Gebei Péter, aki szerint a következő lépcsőfok és egyre inkább reálisabbnak tűnő mérföldkő az lenne, ha a 2026-os milánói téli olimpián is szerepelne magyar játékvezető.

Gebei CANBLR 3

Az A-csoportos szerepvállalások mellett további magyar érdekeltségek is lesznek a közelgő világeseményeken. Női játékvezetőink közül Gottlibet Zóra a franciaországi felnőtt divízió 1/A-s vb-n, Holzer Bernadett a spanyolországi divízió 2/A-s világbajnokságon lesz vonalbíró, míg Majzik-Gérnyi Kata szintén a győri vb-n kap szerepet, vezetőbíróként. A férfimezőnyben Fényi Barnabás a divízió 2/B-s vb-n, Muzsik Norbert az U18-as divízió 1/A-ban, míg Váczi Dávid az U18-as divízió 2/A-s világbajnokságon bizonyíthat. Rencz Dániel a divízió 1/B-s vb-n, Kókai Márk az U20-as divízió 2/A-s vb-n dolgozott decemberben, míg Soós Dániel az U18-as divízió 2/A csoportban fújhatja a sípot vezetőbíróként, míg Nagy Attila az U18-as divízió 1/A-s világbajnokságra kapott jelölést.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum