FTC–Gyergyóval rajtol az Erste Liga elődöntője

   

Szerda este a magyar bázisú bajnokságban is bedobják a korongot: a Brassót kisöprő gyergyószentmiklósiak a Tüskecsarnokban vendégeskednek.

Roppant izgalmas párharcnak ígérkezik az FTC-Telekom és a Gyergyói HK elődöntős szériája, megjósolhatatlan végkimenetellel. Az alapszakaszban a ferencvárosiak végeztek előrébb, így övék a pályaelőny, ám az erdélyi csapat a playoff első körében tükörsima söpréssel búcsúztatta a tavalyi ezüstérmes Brassót. A zöld-fehérek ezzel szemben megizzadtak a szezon második felére alaposan megerősített DVTK ellen, továbbjutásuk ugyanakkor nem forgott veszélyben. Ilyenkor mindig nagy kérdés, ki járt jobban: a jóformán erőlködés nélkül továbbjutó Gyergyó, amely így „tartalékolhatott” és rápihenhetett a következő körre, avagy a szívós miskolciak ellen a playoffritmust már teljesen felvevő ferencvárosiak. A Gyergyó 10% fölötti (10.42%) helyzetkihasználása a legjobb volt a negyeddöntő nyolcas mezőnyéből, a félelmetes Bodó, Orbán duó mellé Császár tudott felnőni: a rájátszás első körét mindhárman 6 pont/4 meccses mutatóval zárták. Emellett Rinne kapus a 4 mérkőzésen kapott 4 góljával viszonylag könnyedén kiszámítható 1.00-s kapottgól-átlaggal zárt mindössze, 97.22%-os védési hatékonyság mellett, talán mondani sem kell, mindkettő toronymagasan a legjobb statisztika a kapusok között. Az FTC persze nyilván más kávéház, mint az idei Brassó, ám nem kérdés, a fővárosiaknak a Gyergyó elleni szériára alaposan fel kell javulniuk a hatékonyságot tekintve (7.02%-os helyzetkihasználásuknál csak két kiesett csapaté volt gyengébb: az Újpesté és a minden téren gyengén muzsikáló brassóiaké). A speciális egységek közül a ferencvárosiaké teljesített jobban, különösen emberelőnyben, ebben mindenféleképpen bizakodhatnak a zöld-fehérek, miként a Kulmala, Nagy, Tamminen alkotta első támadósorukban, s a hozzájuk eredményességben (a negyeddöntő öt meccse alatt 5 gól + 1 gólpassz) felnövő Kógerben is. Mögöttük Arany is megbízhatóan teljesített, 93% fölötti védési hatékonysága a harmadik a kapusrangsorban, így valószínűleg nem a kapusokon fog múlni a párharc kimenetele.

Az első találkozó szerdán 17.15-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

ftcgye_20220219PGY_6323

fotó: FTC-Telekom

FTC-Telekom–Gyergyói HK 0-1

   

Az elődöntő első mérkőzésének rendes játékideje nem hozott gólt, a hosszabbításból pedig 12 másodperc elteltével a vendégek jöttek ki jobban, így elvették a zöld-fehérek pályaelőnyét.

Már a 2. percben repültek a kesztyűk: DiDiomete rossz néven vette Nagy Gergő ütközését, ezért összeverekedtek. A meccs elején Rinnének akadt több dolga Aranyhoz képest, aztán Imre ülhetett ki a büntetőpadra, miután letérdelte Roczanovot, aki segítséggel hagyta el a jeget. Az FTC-Telekom nem élt az első emberelőnnyel, viszont nem sokra rá Pavuk kapuvasat lőtt. Négy perccel a nyitó harmad vége előtt kettős fórba került a GYHK, ugyanis Imre baját ketten is ellátták, a zöld-fehérek Arany vezérletével hősiesen védekeztek.

A középső játékrész elején Bohunicky ütközte le túl keményen Haaranent, a gyergyóiak az előnyben nem tudták megszerezni a vezetést. Ezt követően kevésbé volt paprikás játék a jégen, a csapatok óvatosabbá váltak. A felvonás közepe táján Hajós kapott remek korongot, de csak kapuvasat talált a szólója végén. A második ferencvárosi emberelőny akkor jött el, amikor túl sok gyergyói volt a jégen, aztán a kiegészülés után kimaradt egy GYHK-ziccer Imre és Bodo összejátékát követően.

A harmadik húsz perc fegyelmezett jégkorongot hozott, valamint Arany és Rinne továbbra is hibátlanul védett. Hosszabbításra került sor, ahol a 12. másodpercben Bodo lövését hiába védte Arany, a korong Császárról a kapuba került.

A GYHK túlórában 1-0-ra nyert, a két csapat csütörtökön 18 órától újra összecsap a Tüskecsarnokban.

ftcgye_20220316PGY_8052

fotó: FTC-Telekom

Az első mérkőzésnek nagyon nagy értéke van

   

Így látták az edzők az elődöntő első meccsét.

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC-Telekom: „Készülünk a másodikra. Ezt magunk mögött kell hagyni, a csütörtöki meccsre kell készen állni. Kevesebb mint 24 óránk van, hogy javítsunk és erre kell fókuszálni. Azt gondolom, hogy gólra játsszák a jégkorongot, egy gól döntött a mostani meccsen és azt a Gyergyó lőtte. Ezt el kell felejteni, a következő napra koncentrálni, és csütörtökön a maximumot nyújtani.”

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyói HK: „Az első mérkőzésnek nagyon nagy értéke van. Egyszerű matematika, ha mi tovább szeretnénk jutni, a pályaelőny hiánya végett egyet mindenképpen kell innen vinni. De ettől függetlenül egy van nekünk, semmi extra. Nagy birkózás után sikerült bevinni a találatot, nagyon örülünk neki. Most pihenünk és készülünk csütörtökre.”

Erste Liga, 2022. márc. 16., szerda.
Arany: 96,3% (Nagy K.)
K
Rinne: 100% (Demeter)
Hegyi, McFadden, Nagy G., Kulmala, Tamminen
1
Kozma, Haaranen, Császár, Orban, Bodó
Karmeniemi, Seregély, Pavuk, Fowlie, Tóth A.
2
Saari, Fejes, Sárpátki, Vincze P., Tranca
Bohunicky, Boros, Kóger, Hajós, Somogyi
3
Imre, Ferencz Csibi, Silló, Vincze G., Szigeti
Bán, Sarcia, Farkas, Roczanov, Tóth G.
4
Györfy, DiDiomete, Benedek, Péter, Szabó
Fodor Szabolcs, Hennelly Yul
E
Szilassy Zoltán, Góga Attila
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 60:12 GYE Császár Bodó Orban
42 Kapura lövések száma 27
11 Kiállításpercek 9

Császár jókor volt jó helyen

 

A szerdai FTC-Telekom–Gyergyói HK mérkőzés videó-összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum