Kókai Márk jó élményekkel tért haza Brassóból

   

A brassói divízió 2/A-s junior-világbajnokságon is képviselte magát a magyar játékvezetői kar: Gebei Péter ellenőrként tevékenykedett, míg Kókai Márk első világbajnokságán volt vezetőbíró.

„Jobb volt a színvonala a tornának, mint amire előzetesen számítottam. A hazai csapatban nagyon sok székely srác játszott, de végül az utolsó fordulóban elszenvedett vereség miatt Románia kiesett a csoportból. Az olaszok veretlenül nyerték a tornát, a többi csapat közel volt egymáshoz, Dél-Korea volt meglepően erős. Hárombírós rendszerben zajlott a torna, így vezetőbíróként inkább fizikálisan volt megterhelő, semmint mentálisan” – tekintett vissza a vb-re Kókai Márk, aki először fújt világbajnokságon, korábban két jelölését a koronavírus-járvány miatt nem tudta érvényesíteni
élesben.

Most is szerencséje volt, ahogyan az U20-as divízió 1/A-s vb-n tevékenykedő Pálkövi Zsombornak is, hiszen a decemberi tornákat még megrendezhették, viszont a nemzetközi szövetség a januári tornákat – így a győri női U18-as vb-t – már törölte. „Tizenegyen dolgoztunk Brassóban, velem együtt négy vezetőbíró és hét vonalbíró. Minden játéknapon egy-egy vezető- és vonalbíró pihent. Jómagam a Románia–Dél-Korea, a Dél-Korea–Spanyolország, a Spanyolország–Olaszország és az Olaszország–Nagy-Britannia meccset vezettem. Talán az első volt a legnehezebb, a hazaiak nyitómeccse, nehezen találtam meg a megfelelő szintet, mindenki felfokozott érzelmi állapotban volt. Utána minden rendben ment, Gebei Péter szerint jó teljesítményt nyújtottam, így bízom benne, hogy kapok még hasonló feladatot a jövőben” – mondta Kókai Márk, aki nyolc éve játékvezető, három éve ott lehetett Rigában a Kontinentális Kupa második fordulójában.

kokai1

Szerinte egy ilyen esemény nemcsak a szűkebb értelemben vett feladatokról szól. „Ezek a tornák a közösségépítésről is szólnak, a játékvezetők a világ minden tájáról érkeznek egy adott eseményre, építhetik a kapcsolataikat. A brassói tornára érkeztek lengyel, litván, belga, szlovák és helyi srácok, legtöbbünknek ez volt az első világbajnoksága. Nagyon jó élmény egy ilyen közösség tagjának lenni” – fogalmazott. A felvetésünkre, miszerint a sportág gyakorló játékvezetői egyre fiatalabbak, így válaszol: „Igen, ez egy viszonylag új tendencia, szerintem az elmúlt tíz évben jellemző inkább. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy a játékvezetői pályára lép, nemzetközi szinten is törekvés, hogy a fiatalok nagyobb szerepet kapjanak, de azért a felnőttmezőnyben, mondjuk Szlovákiában 30 év alatt nem nagyon kap feladatot egy bíró.”

A nemzetközi szövetség egyébként nemrégiben új szabálykönyvet fogadott el, kérdés, mennyire volt ezt könnyű lekövetni. „A nehézség az volt, hogy nagyon későn jelent meg ez a szabálykönyv, ráadásul jó pár vitatott pont miatt kellett visszaküldeni, hogy pontosítsák, kiegészítsék. Sok minden változott, így a lesszabály, a különböző játékszituációk utáni történések megítélése vagy épp a büntetések mértéke. Vannak szabályok, amik ritkán kerülnek előtérbe, vannak, amik a felnőttben érvényesek, az utánpótlásban nem. Sokat kell kommunikálni az edzőkkel, tanítani kell őket az új szabályokra, foglalkozni kell a részletekkel” – mondta Kókai Márk, aki az aktív jégkorongozás abbahagyása után tért a játékvezetői pályára, és nem bánta meg, hogy civil élete mellett szenvedélyének, a hokinak ilyen formában hódol. „Minden meccsen, ahogy játékosként is, a legjobbamat próbálom nyújtani. Sajnos ez nem mindig sikerül, amivel tisztában vagyok, de a hibáinkból tanulunk a legtöbbet. A szurkolók a mérkőzés részei, talán a legfontosabbak. Játékvezetőként fontos, hogy bírjuk a kritikát, és ha jogosak, szembe is nézzünk vele. A legtöbb szurkolónál kritikusabb vagyok saját teljesítményemmel kapcsolatban, ez hosszú távon előny, de rövid távon sokszor hátrány, megnehezíti a továbblépést egy esetleges rossz döntést követően. Sok élmény ért már játékvezetőként, és a szurkolóknak köszönhetem az egyik legszebbet, Pozsonyban 10 ezer ember előtt fújhattam Slovan–Nitra meccset épp két éve, ezekből az élményekből táplálkozik igazán egy játékvezető” – tette hozzá Kókai Márk, aki legközelebb Miskolcon vezet Erste Liga-bajnokit.

kokai2

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 13., péntek
VB 15:20 FRASVK 2-4VÉGE
VB 15:20 USALAT 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINNOR 5-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 GERCAN 3-5VÉGE
május 14., szombat
VB 11:20 DENKAZ 9-1VÉGE
VB 11:20 SWEAUT 3-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 CZEGBR 5-1VÉGE
VB 15:20 SUIITA 5-2VÉGE
VB 19:20 LATFIN 1-2VÉGE
VB 19:20 SVKGER 1-2VÉGE
május 15., vasárnap
VB 11:20 ITACAN 1-6VÉGE
VB 11:20 NORGBR 4-3 BVÉGE
VB 15:20 AUTUSA 2-3 HVÉGE
VB 15:20 FRAKAZ 2-1VÉGE
VB 19:20 CZESWE 3-5VÉGE
  • SPORT 2 (23.00)
VB 19:20 DENSUI 0-6VÉGE
május 16., hétfő
VB 15:20 LATNOR 3-2VÉGE
VB 15:20 SVKCAN 1-5VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINUSA ÉLŐ
  • SPORT 2
VB 19:20 FRAGER ÉLŐ
május 17., kedd
VB 15:20 CZEAUT 
VB 15:20 ITADEN 
VB 19:20 SUIKAZ 
VB 19:20 SWEGBR 
május 18., szerda
VB 15:20 FRAITA 
VB 15:20 NORAUT 
VB 19:20 FINSWE 
  • SPORT 2
VB 19:20 SUISVK 
Partnerünk
Archívum