Egerszegi Erste Liga Matiné egerszegi góllal

   

Először rendeztek felnőtt profi bajnoki jégkorong-mérkőzést Zalaegerszegen szombaton, ahol a város szülötte, Parragi Dániel lőtte az első gólt.

A magyar bázisú első osztályú bajnokság új kezdeményezése, az Erste Liga Matiné keretében a székesfehérvári Titánok és az UNI Győri ETO HC csapott össze a zalai jégcsarnokban, a sors pedig úgy hozta, hogy a találkozó első gólját egy zalaegerszegi születésű fiatalember szerezte. Több száz zalaegerszegi és környékbeli fiatalt (és idősebbet) mozgatott meg az Erste Liga, az Egerszegi Titánok és a Magyar Jégkorong Szövetség közös programja. A különböző játékos aktivitások, kiegészítő programok után a nap fő attrakciója természetesen a Titánok-UNI Győri ETO HC Erste Liga-bajnoki mérkőzés volt, amely rögtön a 7. percben katartikus pillanattal ajándékozta meg a főszereplőt és azokat, akik élőben nézték a mérkőzést a helyszínen vagy az M4 Sport+ közvetítése során.

A fehérvári Ambrus Csongor tette kapura a korongot, Tóth Balázs nagyot védett, a kipattanót viszont Parragi Dániel a kapuba lőtte. A 20 éves játékos Zalaegerszegen kezdett el jégkorongozni, öt éve hagyta el a várost, előbb egyébként éppen Győrbe került, onnan hívta Nagy András Székesfehérvárra. Most tehát öt év után tért haza a zalai jégre – góllal! „Akkor realizáltam, mennyire fontos is volt ez a gól és ez a pillanat, amikor leültem a cserepadra. Nagyon boldog voltam, jó érzés volt a pályán lenni, most játszottam először felnőttmeccset Zalaegerszegen. A közönség is sokat hozzátett, és hát a családom, több ismerősöm, volt edzőim is ott voltak a lelátón” – fogalmazott Parragi Dániel, aki egyébként három hónapja nem járt otthon. – Ez lesz az ötödik év, hogy nem itthon élek, már természetes, hogy két-három havonta járok csak haza. A felkészülés a szezonra július közepén kezdődött, akkor eljöttem, most tudtam hazajönni.” A Titánok fiatalja ovis kori foglakozáson járt először a jégen, majd addig nyaggatta a szüleit, hogy kipróbálhassa a jégkorongot, hogy ők végül rábólintottak, Dani pedig a zalaegerszegi utánpótlás-nevelést 2005-ben elkezdő Kercsó Árpádnál és stábjánál pallérozódott. „Legbelül már az elején éreztem, hogy előbb-utóbb belekóstolhatok a magasabb szintű jégkorongba is, lépésről lépésre haladtam, amit éppen kellett, azt megcsináltam és haladtam előre. Ez a világ legpörgősebb játéka, tele adrenalinnal, nem is volt kérdés, hogy megragadjak a sportág mellett. Bízom benne, hogy még többen elkezdenek majd jégkorongozni Egerszegen is, talán ez a mostani meccs is segített ebben” – tette hozzá Parragi Dániel, aki mellett három olyan játékos is szerepel az Erste Ligában, akik Zalaegerszegen születtek és kezdték pályafutásukat.

parragi_KAT5736

Például Rétfalvi Kristóf, aki ezt a szezont már az osztrák bajnokságban szereplő Hydro Fehérvár AV19 csapatában tölti. „Nagyon örültem Dani góljának, bevallom, sejtettem, hogy így lesz, éreztem, hogy gólt fog lőni. Sortársak voltunk korábban, tavalyelőtt csapattársak az U20-ban, idén a Titánokban, napi kapcsolatban vagyunk egymással” – mondta a fehérváriak 20 éves játékosa, aki 14 éve indult el azon az úton, amin azóta is töretlenül halad. „2007-ben kezdtem Zalaegerszegen, az ovis csoportommal mentünk el egy koriedzésre, Kercsó Árpád és Láday András szóltak, kipróbálhatnám a jégkorongot. Még azon a héten elmentünk és ottragadtam, később Csata Csaba kezei alatt fejlődhettem tovább és nyolc évet játszottam Egerszegen. Kercsó Árpádék később Fehérvárra kerültek és ők kerestek meg egy elvesztett kvalifikációs meccs után, amikor nem kerültünk az a A-csoportba, lenne-e kedvem kipróbálni magam náluk és adott esetben ott maradni. Végül ez sikerült, bár nem volt egyszerű, mert eleinte hátvédet kellett játszanom, U16-tól vagyok a csatársorban.” Rétfalvi Kristóf azt mondja, sokat jelentenek számára a zalaegerszegi utánpótlásévek: „Nagyon jó hangulatban játszhattuk a meccseinket, mindenki ismert mindenkit, a szülők jöttek velünk a minitornákra egy idő után, az edzőknek pedig sokat köszönhetünk. Nagyon jó volt ez a kezdeményezés, hogy eljutott a profi hoki Zalaegerszegre, remélem, egyszer lesz a városnak élvonalbeli felnőttcsapata.”

retfalvi

„Belenéztem a meccsbe, nagyon jó érzéssel töltött el, és bevallom, én is szívesen játszottam volna ott mérkőzést a Fehérvárral vagy már a Debrecennel” – ezt már Mazzag Dániel, a DEAC játékosa mondta, aki 9 évesen kezdte a jégkorongot Zalaegerszegen. „Az unokatestvérem, Gáspár Máté miatt kezdtem hokizni, az ő édesapja a sportág nagy szerelmese volt, Máté pedig az EBEL-ben is bemutatkozott, Linzbe került – már abbahagyta egyébként a játékot. Én is Kercsó Árpád és Láday András kezei alatt fejlődhettem, nagyon szerettem Zalaegerszegen játszani. 13-14 évesen hívott a Fehérvár, de előtte még Ausztriában és Újpesten is voltam, most pedig három éve már a Debrecen színeiben játszom, ahol nagyon jól érzem magam.” Mazzag Dániel hozzátette, sokat számított a zalaegerszegi években, hogy Kercsó Árpád odacsábított még pár játékost, így két nagyszerű sorral futott az éppen legidősebb utánpótlás korosztály a bajnokságban. Való igaz, megfordult Zalaegerszegen Galló Vilmos, Láday Tamás, Vokla Roland, Szabó Pál Krisztián és Vértes Nátán is, de egyikük sem a város szülötte.

mazzag_MI_2192

Kiss Patrik, az UTE játékos viszont igen, egészen pontosan Zalaszentivánon született – de szintén az Egerszegi Titánok műhelyéből indult karrierje. „Érdekes volt figyelni a szombati meccset. Szerintem tíz éve nem jártam a pályán, azóta sokat változott, kicserélték például a palánkrendszert ahogy láttam, az öltözők is máshol voltak. Szóval jobban néz ki az aréna, mint amikor ott játszottam, szívesen jégre lépnék én is egy meccsen, ha lenne rá lehetőségünk. Én 2005-ben kezdtem a jégkorongot, közönségkorira mentünk a pályára, és ott kezdtek játékosokat toborozni, az első pillanattól megfogott a játék, így maradtam” – mondta az UTE 23 éves játékosa, aki szintén a Kercsó-Láday páros edzéseit látogatta, 2010-től már – a szakember hívására – Székesfehérváron. Kiss Patrik szerint, ha valakinek komolyabb szándékai vannak a sportággal (és például a korosztályos válogatottba meghívást kap), előbb-utóbb döntéshelyzetbe kerül egy vidéki, felnőttcsapat nélküli műhelyből: vagy a tanulást választja vagy a profi karrier felé haladva elfogadja egy nagyobb klub hívását.

kisspatrik_MI_2571

„Nyugodtan mondhatom, hogy amíg eljön ennek a döntésnek az ideje, Zalaegerszegen nagyon jó kezekben vannak a fiatalok” – ezt Kecskeméti Áron, a DEAC másodedzője mondta, aki edzői karrierjét Egerszegen kezdte. – Nagyon jó közegben dolgozhattam Csata Csabával, Ladislav Borossal, családias, élvezhető közösség volt. Megmaradt a kapcsolat a Zalaegerszegről elkerült játékosok között, Mazzag Danival gyakran feldobjuk például egymást egy-egy zalai hírrel vagy a csapat mostani eredményeivel, szóval örülünk, hogy a város hokiélete része a magyar jégkorongnak. Reméljük, egyszer felnőtt profi csapat is működhet a városban.”

S akkor jöjjenek Csata Csaba gondolatai, a szakember 2011 óta dolgozik a zalaegerszegi utánpótlásban, akkor az U12-es csapatot vette át, soraiban Parragi Dániellel és Rétfalvi Kristóffal. „Nagyon örülök, hogy végre igazi profi jégkorong-mérkőzést láthattunk a csarnokban. Korábban volt OB II-es csapatunk, most az OB III-ban szerepelnek a felnőttek, az azért teljesen más szint. Külön öröm számomra, hogy Parragi Danit a Titánokban láthattuk, gólt is szerzett, és nagyon örülök, Rétfalvi Kristóf pályafutásának is, mindketten 5-6-7 évet nálam játszottak. Büszke vagyok rájuk, de minden játékosomra, akik akár az OB II-ben is játszanak vagy a jégkorong mellett maradtak. Amikor Kristóf először került a Volán EBEL-keretébe, az édesapja sms-t írt, köszönetet mondott. Csak annyit válaszoltam, nem nekem kell köszönetet mondani, hanem a fiának, aki nemcsak tehetséges, hanem – Danihoz hasonlóan – a szerénység és az alázat is megvan benne. Enélkül nem jutottak volna el erre a szintre. Egy edző számára egy ilyen kisvárosban az a büszkeség, ha a játékosok 18 éves koruk után is a jégkorong mellett maradnak, akár profi, akár amatőr szinten. Örülök, hogy sokan kitartanak a sportág mellett” – fogalmazott Csata Csaba.

Az Erste Liga Matiné további állomásai:

2021. október 24., vasárnap, 14:15:
DVTK Jegesmedvék–Titánok (Miskolci Jégcsarnok)

2021. november 7., vasárnap, 14:15:
FTC Telekom–MAC HKB Újbuda (Tüskecsarnok, Budapest)

2021. november 21., vasárnap, 14:15:
DEAC–DVTK Jegesmedvék (Debreceni Jégcsarnok)

2021. december 4., szombat, 14:15:
Dunaújvárosi Acélbikák–MAC HKB Újbuda (Ajkai Jégcsarnok)

2021. december 5., vasárnap, 14:15:
UNI Győri ETO HC–Brassó (Győri NEMAK Jégcsarnok)

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
november 30., kedd
MK 18:00 MISMAC 1-2VÉGE
MK 18:30 FTCUTE TÖRÖLVE
december 2., csütörtök
EL 17:00 TITGYE 2-5VÉGE
EL 18:00 UTESCC 3-2VÉGE
EL 18:30 FTCBRA 5-1VÉGE
december 3., péntek
EL 17:00 MACBRA 5-1VÉGE
EL 18:30 DEBTIT 7-0VÉGE
EL 19:00 ETOSCC 3-6VÉGE
ICEHL 19:15 AVSZNO 5-1VÉGE
    • DIGI SPORT 2
december 4., szombat
EL 14:15 DABMAC 
EL 17:00 MISGYE 
EL 18:30 UTEFTC 
december 5., vasárnap
EL 14:15 ETOBRA 
ICEHL 17:30 LNZAVS 
EL 18:00 DABSCC 
december 6., hétfő
KHL 17:30 DMOCSZ 
    • SPORT 2
EL 18:00 DEBGYE 
EL 18:00 UTEBRA 
EL 18:30 FTCSCC 
december 7., kedd
ICEHL 19:15 VICAVS 
Partnerünk
Archívum