Ki lesz a legjobb nyugaton? ? indul az NHL-szezon

 

A liga történetében először 32 csapat harcolhat a Stanley Kupáért. Két részben latolgatjuk az esélyeket, Kelettel kezdtünk, Nyugattal folytatjuk.

Magyar idő szerint szerda hajnalban bedobják a pakkot a világ legerősebb bajnokságában, ahol két csonka idényt követően ismét 82 mérkőzéses alapszakaszt rendeznek. Nemcsak a meccsek száma és a lebonyolítási forma áll vissza a hagyományos kerékvágásba, hanem a divíziók és a konferenciák is. Egy apró eltéréssel. A Seattle Krakennek ez lesz a bemutatkozó éve, így a liga történetében először 32 csapat száll harcba az ezüstserlegért. A Krakent a Pacific-csoportba sorolták be, onnan az Arizona került át a Centralba, így mostantól minden divízióban nyolc klub verseng.

Ha már megemlítettük a liga legfiatalabb csapatát, kezdjük vele és a Pacific divízió csapataival a sort. A Seattle-től sokan olyan csodát várnak, mint négy éve a Vegastól, amely debütálásakor rögtön döntőig menetelt. Ilyenre azonban aligha számíthatunk, az újonctól már az is elismerésre méltó lenne, ha a rájátszást elérné. Ez egyébként nem lehetetlen, hiszen a Kraken az előszezonban hat mérkőzéséből négyet behúzott. A felhozó meccsek alapján természetesen nem lehet egy teljes szezonra jósolni, az azonban biztos, hogy minden csapatnak gondot fog okozni a Jordan Eberle, Mark Giordano, Yanni Gourde, Calle Järnkrok, Jaden Schwartz, Vince Dunn és Philipp Grubauer köré épített gárda legyőzése.

A Vegas az ötödik szezonjának is úgy vág neki, hogy esélyes a végső győzelemre. Ez akkor is elmondható a nevadai gárdáról, ha elvesztették a Vezina-győztes Marc-Andre Fleuryt, hiszen Robin Lehner bizonyította, hogy képes pótolni a háromszoros bajnokot. A mezőnyjátékosok között nagy várakozás előzi meg a 2017-ben 1/2-es Nolan Patrick klubváltását. A csatár a Flyersben csődöt mondott, és ha ugyanez történik vele a Knightsban is, akkor a játékosbörzék utóbbi egy-két évtizedének egyik legnagyobb melléfogásává válik.

Edmontonban már nagyon bíznak abban, hogy nemcsak az alapszakaszban, hanem a rájátszásban is robbant a gárda. A McDavid, Draisaitl páros tavaly is a hátára vette a csapatot, de a playoffra elfáradtak, így a tehermentesítésükre és a mélység növelésére érkezett Zach Hyman és Derek Ryan. A védelemben komoly veszteséget jelentett az Adam Larsson, Ethan Bear páros távozása, akiket a Duncan Keith, Cody Ceci deuóval helyettesítenek. Keith már túlvan ugyan a karrierje csúcsán, ám háromszoros bajnokként épp azt a pluszt adhatja meg a rájátszásban a gárdának, ami eddig hiányzott.

Az előző évet meglepetésre nagyon eltolta a Vancouver, ebben óriási súllyal esett a latba Elias Pettersson sérülése. A Calder-győztes viszont már teljesen egészséges, ráadásul megkapta maga mellé Conor Garlandot, akivel életveszélyes párost alkothatnak. A Canucks két minőségi cserét is végrehajtott nyáron: a védelemben Alexander Edlert Oliver Ekman-Larsson, a kapuban Braden Holtbyt a veterán Jaroslav Halak váltotta. Papíron a Vancouveré az egyik legjobb garnitúra az NHL-ben, így a nyolcba kerülés alapelvárás. Ha nem sikerül, akkor fejek fognak a porba hullani.

connor mcdavid

Los Angelesben nem volt nagy mozgás, így meglepetés lenne, ha a Kings tényezőnek minősülne az alapszakasz zárásakor. A már említett Edler, illetve Viktor Arvidsson tette át ide a székhelyét, valamint az a Phillip Danault, akit alaposan túlfizettek a 33 milliós szerződésével. A Los Angeles legnagyobb problémája, hogy Anze Kopitar mögött hatalmas űr tátong. A szlovén még a csonka szezonban is 19 pontot vert rá a második legjobb csatárra, ami szemléletesen mutatja, hogy a Los Angeles miért nem lesz ott a végelszámolásánál.

Calgaryban mindenki a csodát várta a két évvel ezelőtti 107 pontos alapszakasz után a Johnny Gaudreau, Matthew Tkachuk, Sean Monahan hármastól. A Flames azonban már az első fordulóban elhasalt, egy évvel később szintén, tavaly meg már a rájátszásba sem jutott be. Ezek után az is elképzelhető, hogy a triónak ez az utolsó nagy esélye, hogy hozzanak valamilyen érdemi eredményt. Monahan elcserélése hónapok óta téma, Gaudreau és Tkachuk szerződése lejár a szezon végén, a hírek szerint épp emiatt a játékosok képtelenek voltak a hokira koncentrálni. A Calgary helyzetét nehezíti, hogy az expanziós drafton elvesztették a kapitányukat, Mark Giordanót, az ő helyettesét még nem találták meg. A Flames mellett szól a minden rutinnal rendelkező Blake Coleman megszerzése, valamint Andrew Mangiapane fejlődése. A 25 éves játékos az egész pályát bejátssza, a szakértők szerint ő a Selke-trófea egyik titkos esélyese.

Mi lehet a probléma San Joséban, ahol olyan játékosok vannak, mint Logan Couture, Tomas Hertl, Timo Meier, Erik Karlsson, Brent Burns és Kevin Labanc? A csapat három éve még konferenciadöntőt játszott, azóta a rájátszásba sem jutott be. A válasz talán csak egy név: Evander Kane. A fantasztikus képességekkel megáldott szélső botrányaitól évek óta zeng a klubház és a sajtó, az öltözőben megy a közösségbomlasztás, sok társa nem akar vele játszani. Kane-t most kivonták a forgalomból, nincs benne a keretben, ám ez nem jelenti azt, hogy ne maradna bőven probléma a Sharksnál. Ilyen a kapusposzt, amely évek óta a klub Achilles-ina. Idén az Adin Hill, James Reimer párossal vágnak neki az idények, ami nem sok jóval kecsegtet. Gondot jelent a három veterán védő, Erik Karlsson, Brent Burns és Marc-Edouard Vlasic is. Fényévekre vannak a csúcsformájuktól, miközben éves bérük együttesen 26,5 millió dollár, ami megnehezíti, hogy egy esetleges cserével javítsanak a helyzeten.

Anaheimben Ryan Miller visszavonulását jelképesnek is lehet venni, azaz egy új generációváltás kezdetének. A Ducks új csapatot épít, amelynek alapja Trevor Zegras, Maxime Comtois, Isac Lundeström, Max Jones és Sam Steel lehet. Az ő feladatuk, hogy tanuljanak, rutint és tapasztalatot szerezzenek, és két-három év múlva biztos plyaoffossá emeljék az Anaheimet.

A Central divízióra rátérve: ha van csapat, amelyet párhuzamba lehet állítani az Edmontonnal, akkor az a Colorado. Az Oilersé a liga legjobb kettőse, a denverieké pedig az egész NHL legütősebb hármasa, ám a Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen trió mögött itt sincs senki. Legalábbis képletesen szólva. Ráadásul ez az üres tér tovább nőtt Brandon Saad és Pierre-Edouard Bellemare elvesztése után, így a Nazem Kadri, Andre Burakovsky kettősnek sokkal többet kell nyújtania, mint korábban. A hátvédsorban nem lesz gond, a Cale Makar vezettte védelemből biztosan jön a támogatás. A vasak között Philip Grubauert Darcy Kuemperre cserélték, ez is előrelépés, így nyugodtan kijelenthető: ha az Avs első sorához valamennyire képes felnőni a több csatár, akkor a Colorado szép tavasz elé nézhet.

A Winnipeg támadópotenciáljával eddig sem volt probléma, hiszen olyan játékosok tartják rettegésben az ellenfél kapusait, mint Kyle Connor, Nikolaj Ehlers, Blake Wheeler, Mark Scheifele és Pierre-Luc Dubois, aki az első teljes idényére készül a kanadai klubban. Ilyen szekció mellett nem véletlen, hogy a hátsó alakzatot erősítették meg Nate Schmidttel és Brenden Dillonnal. Mindkét bekk kőkemény, Schmidt ráadásul támadásokban sem elveszett ember, így nagy hasznára tudnak lenni a csapatnak. A Jets gond nélkül veszi majd az alapszakaszt, a playoffban pedig bármire képes lehet.

Avalanche Golden Knights Hockey

A Dallas a két szezonnal ezelőtti finálé után tavaly megfáradt társaság benyomását keltette, amelyeket a sérülések sem kerültek el. Jamie Benn, Tyler Seguin, Roope Hintz és Alekszandr Radulov képtelen volt tartósan felpörögni, aminek egyenes következménye lett a playoff elmulasztása. Az egyedüli pozitívumot Jason Robertson jelentette, ő végig harcban volt a Calder-trófeáért. Ha ezeket a játékosokat formahanyatlás vagy ismételt sérülés nem hátráltatja, elvileg simán meglehet a playoff. A csapat körüli nagy kérdőjelet a kapusposzt mellé tehetjük. Ben Bishop hosszabb időre kidőlt, ám így is ott van Anton Hudobin és Jake Oettinger, mégis leigazolták az évek óta süllyedő mutatókat produkáló Brayden Holtbyt. Az első számú hálóőr posztjáért így óriási harc várható, pedig a jó szerepléshez stabil kapus kellene.

Minnesotában mindenki fellélegzett, amikor Kirill Kaprizov aláírta a szerződését. Az orosz szélső Zuccarellóval, Fialával és Eriksson Ekkel simán beviheti a playoffba a Wildot, ám ehhez kell a bekkek segítsége is. Ryan Suter személyében ugyanis elvesztette a védelem a vezérét, az ő pótlása nem lesz egyszerű feladat a frissen érkezett Jordie Benn, Alex Goligoski párosnak.

A Chicago lehet a konferencia meglepetéscsapata. Az előző évtized legsikeresebb csapata a legutóbbi 4 évben csak egyszer jutott be a playoffba, de most minden esélye megvan, hogy visszatérjen a legjobbak közé. Egy év után ismét egészséges a kapitány, Jonathan Toews, miközben olyan játékosokat sikerült megszerezniük nyáron, mint Seth Jones, a Vezina-győztes Marc-Andre Fleury, valamint az elmúlt két szezonban bajnoki címet szerző Tyler Johnson. Ha ehhez hozzátesszük Kirby Dach és a Alex DeBrincat játékát, akkor tényleg semmi sem mentheti meg a Blackhawkst egy kiváló idénytől.

St. Louisban hónapok óta Vlagyimir Taraszenko elvágyódása a téma. Az orosz szélső hiába volt sokat sérült az elmúlt két évben, egészségesen még mindig a szűk elitbe tartozik. Taraszenko a szezont biztosan elkezdi a Bluesban, de lehetséges, hogy nem ott fejezi be, amire ráerősíthet, hogy Doug Armstrong talán nem véletlenül szerezte meg a holtszezonban Brandon Saadot és Pavel Bucsnyevicset. Ha a csere megtörténik, akkor valószínűleg a gólerősebb honfitársa foglalhatja el a klasszis helyét az első sorban.

Akárcsak Anaheimben, Nashville-ben is lezárult egy fejezet Pekka Rinne visszavonulásával és Ryan Ellis elcserélésével. A veszteséglistán ott szerepel még a mindkét szélen bevethető Viktor Arvidsson, valamint az Erik Haula, Brad Richardson, Erik Gudbranson hármas. A helyükre nem érkezett minőségi pótlás, így ha a csapat tavasszal messzire kerül a playofftól, további játékosok erősíthetik a távozók listáját. Ez lehet akár Matt Duchene vagy Ryan Johansen is, de leginkább Filip Forsberg, akinek lejár a szerződése jövő nyáron, ezért egy Stanley Kupára hajtó csapatnak tökéletes megoldás lenne megszerezni őt.

Nem volt még egy olyan csapat, ahol akkora játékosmozgás lett volna, mint az Arizonánál. Nyolc új arc tíz távozóval szemben ? de a franchise-nál mégsem ez jelenti a legnagyobb problémát, hanem az, hogy a csapatot kiköltöztették a Gila River Arenából, és új helyet kell keresnie. A Coyotes szurkolóinak az a legjobb, ha ezt az évet az összes negatív tényezővel együtt elengedik, és a jövőben bíznak, amit olyan játékosok garantálhatnak, mint Jakob Chychrun, Clayton Keller és Barrett Hayton.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum