Indul a szezon, a KMH első győzelme meg is van

   

A 2021/22-es szezonban már három magyar klub vesz részt a régió legrangosabb női megméretésein, a KMH pénteken 6-3-ra nyert.

Sok pihenőt nem kaptak a magyar női válogatott tagjai Calgaryból hazaérve, hiszen szinte azonnal elkezdődött a munka a klubokban. Feladat lesz bőven, hiszen a KMH Budapest és a MAC Budapest is játszik az előző idényben eltörölt EWHL Supercupban és az EWHL-ben is, míg utóbbi sorozatba a fiatalokra építő Budapest Jégkorong Akadémia is nevezett.

Elsőként a KMH Budapest kezdte meg szereplését, az újbudaiak Ingolstadtba utaztak, ahol péntektől vasárnapig a Supercup csoportkörében játszanak. Az első ellenfél az SKP Bratislava volt pénteken 20:15-kor – a magyar csapat a mesterhármast szerző új légiós, Carly Bullock vezetésével 6-3-ra nyert –, aztán szombaton délelőtt 10:45-kor már a házigazda németek következnek, végül vasárnap 13:15-kor az újonc spanyol Majadahonda lesz az ellenfél. A Supercupban három csoportot alakítottak ki, az elsők mellett a legjobb második vehet részt a végén a négyes döntőben.

A KMH a kulcsemberei nagy részével hosszabbított. Nem maradt a kapus Maude Levesque-Ryan, valamint Grkovic Jelena és Váradi Orsolya, utóbbiak a MAC-nál folytatják. Tóth Zsófia az első számú kapus, mögé Szigeti Ágnest szerződtették. A légiósok közül továbbra is a csapatot erősíti a francia válogatott Lara Escudero és Sara Confidenti, valamint a már a magyar nemzeti csapatban is bemutatkozott Hayley Williams. Érkezett a kanadai hátvéd, Whitney Dove, aki legutóbb az NWHL-es Buffalóban szerepelt, míg a csatár Rhyen McGill és Carly Bullock az előző idényt a svéd Linköpingben teljesítette, előbbi 19 pontot szerzett, utóbbi 35 mérkőzésen 20+18 egységgel házi pontkirály lett.

„A korábbi egy hónappal szemben most másfél hetünk volt felkészülni a teljes kerettel, ami nem ideális, de ez van, ez egy új kihívás. Nem volt sok időnk megismerkedni az újakkal, de amit eddig láttam tőlük, az alapján jó játékosok és nagy segítségünkre lesznek” – mondta Mika Väärälä vezetőedző. A KMH sorozatban harmadszor nyerte meg az EWHL-t, és az új idényben is a címvédés a célja. „Mindenki tisztában van az elvárásokkal. Csak az arany megszerzése érdekel minket. A liga évről évre erősebb, így nem lesz könnyű dolgunk, de a győzelem vezérel bennünket. Jobban kell figyelnünk az egyéni igényekre, egyeseknek több pihenőjük volt nyáron, másoknak jóval kevesebb, így nagy a különbség. De nem számít, milyen volt a nyár, készen kell állni a 110 százalékra, különben nem leszünk sikeresek” – emelte ki a finn tréner, aki egy év kihagyással 2016 óta dolgozik a klubnál.

A magyar bajnok – az EWHL-ben az előző idényben negyedik – MAC Budapest kerete sokban nem változott. Svédországba szerződött Horváth Imola, visszavonult, és a DEBL-csapat edzőjeként folytatja Kiss Andrea. A többi magyar válogatott játékos, köztük a honosítás előtt álló Taylor Baker is maradt, valamint érkezett a KMH-tól Grkovic. Három új légióst jelentett be a klub: a szlovák válogatott Iveta Klimasova jól ismeri az EWHL-t, míg az előző két szezont Buffalóban töltötte. Szintén a tengerentúli ligából érkezett az amerikai Nicola Guagliardo, míg a kanadai Kathryn Kennedy a legutóbbi két szezonban a svéd bajnokságban játszott.

„Arra próbáltuk felhasználni ezt a két hetet, hogy összerakjuk a csapatot, a sorokat, megtaláljuk mindenkinek a helyét. Átvettük a taktikát, a sémákat, hogy az újak is megismerjék a játékunkat, de a többieknek is hasznos volt mindezt felfrissíteni. A terv az, hogy a fiatalok is több lehetőséget kapjanak az EWHL-ben, így a rendszert nekik is meg kell ismerniük, el kell sajátítaniuk” – mondta Kis András vezetőedző. A szakvezető szerint látszik, hogy a vb-n szereplő játékosok fáradtabbak, kevés volt a pihenő, de az edzéseken így is mindenki próbálja a maximumot nyújtani, és túltenni magát azon, hogy nem volt igazán nyara. A csapat az SKP Bratislavával játszott már egy felkészülési meccset, amelyre 12 emberrel tudott utazni, és bár első találkozónak nem volt rossz, a végére a kevés változtatási lehetőség miatt elfáradtak és kikaptak.

A légiósokról azt mondta a vezetőedző, hogy át kell állniuk az új rendszerre, de tehetséges játékosokról van szó. Ha állóképességben utolérik magukat, nagy hasznára lesznek a MAC-nak. A klubnál az elsődleges cél a tavalyi eredmény felülmúlása. A két nemzetközi sorozatban érmet szerezne az együttes, a magyar bajnokságban pedig megvédené címét. A MAC Budapest szombaton délután a Kisstadionban a német Planegg ellen kezdi szereplését a Supercupban. A csoportban még a Poprad és a Sabres szerepel, velük októberben játszik a magyar alakulat.

Az EWHL-ben 11 együttes szerepel ebben a szezonban: a KMH és a MAC mellett ott van a Vienna Sabres, a Salzburg Eagles, a Bolzano, a Kärnten Lakers, az Almati, az SKP Bratislava, a Katowice, valamint újoncként a Neuberg Highlanders és a Budapest Jégkorong Akadémia. A fiatalokból álló magyar együttes augusztus elején kezdte a felkészülést, és öt meccsel gyakorolt a szezonra, megmérkőzve többek között a Neuberggel, a Vienna Sabresszel és KMH Budapesttel.

„Elégedett vagyok. Sokat fejlődtek a lányok, megtörtént az a szintlépés, ami az EWHL-hez kell. Az volt a feladat, hogy erre a tempóra felhozzuk őket, és jó meccset tudjunk mindenki ellen játszani. Munkával és alázattal ellensúlyozzuk a rutintalanságot. Keményen és fegyelmezetten dolgozunk, erre épül a filozófiánk” – mondta Fodor Zoltán vezetőedző. Az együttesnél nem fogalmaztak meg konkrét célt, az a fontos, hogy a játékosok fejlődjenek az idény során, és aztán majd profivá váljanak – akár valamelyik itthoni együttesnél, akár külföldön. „Erős csapatok alkotják a ligát, de mi mindenkivel fel akarjuk venni a kesztyűt. Örülnék, ha minél több meccset megnyernénk. A cél az, hogy jó és színvonalas meccseket játsszunk, és a lehető leginkább megnehezítsük az ellenfelek dolgát.”

A keret nagy részét olyanok alkotják, akik az U18-as válogatottnak is tagjai, így a győri divízió 1/A csoportos vb-re készülő korosztályos együttes is sokat profitálhat abból, hogy a játékosok magas intenzitású edzéseken és színvonalas meccseken pallérozódnak, és folyamatosan kihívás elé lesznek állítva – tette hozzá Fodor Zoltán. Az együttes heti 4-5 jeges, valamint ugyanennyi szárazedzéssel készül a Tüskesátorban, a debütálás jövő hét végén lesz Salzburgban.

mackmh-nemetha_TSH3281

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
október 16., szombat
MK 14:00 WORZEM 7-1VÉGE
EL 14:15 TITETO 1-5VÉGE
    • M4 SPORT
MK 17:15 DABÚJA 8-2VÉGE
ICEHL 19:45 HCBAVS 4-3VÉGE
október 17., vasárnap
EL 16:30 BRAFTC 0-4VÉGE
EL 17:30 GYEMIS 2-1VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 6-3VÉGE
EL 18:30 UTEMAC 2-1 HVÉGE
október 18., hétfő
KHL 18:30 CSZSZP 
    • SPORT 2
október 20., szerda
MK 18:40 TITMIK 9-0VÉGE
október 22., péntek
KK 16:00 FTCTAR 
EL 18:30 DEBTIT 
EL 19:00 ETOMIS 
ICEHL 19:15 AVSEHL 
    • DIGI SPORT 2
KK 19:30 OLRKIJ 
október 23., szombat
KK 16:00 FTCKIJ 
KK 19:30 OLRTAR 
október 24., vasárnap
EL 14:15 MISTIT 
KK 15:00 OLRFTC 
EL 17:30 DABMAC 
ICEHL 17:30 AVSKAC 
EL 18:30 DEBETO 
KK 18:30 KIJTAR 
Partnerünk
Archívum