Reisz Áron: Most jöhetnek a legjobb éveim

 

A Csíkszeredai Sportklub 11 év után hazaköltöző csatára a magyar válogatottba is szeretne visszatérni a következő szezonban.

Reisz Áron az előző évadban a Hydro Fehérvár AV19 csapatát közel egy évtized után elhagyva légiósnak állt. Az odaadó, megalkuvást nem tűrő stílusáról ismert center az első öt ICEHL-meccs után a DEL2-es Heilbronner Falkenhez szerződött, majd a német másodvonalban 42 alapszakasz-mérkőzésen 3 gólt és 10 gólpasszt ért el. Elsőként az akkori fordulatról kérdeztük a székely jégkorongozót. ?A jövő dönti el, hogy jó döntést hoztam-e. Az már nem derülhet ki, hogy mire lettem volna képes a 2020/21-es idényben Fehérváron, ha maradok. Úgy éreztem, több van bennem, mint amit mutathatok ? de ez senkinek sem volt a hibája. Ilyen a csapatfilozófia, mindenkinek megvan a szerepe, a lapok nagy része le van osztva. Nekem ez annyira nem tetszett, váltásra volt szükségem. Kényelmesebb lett volna, ha maradok, de egy rossz szavam nem lehet a Fehérvárra. Az ICEHL-alapszakasz harmadik helyén végeztek, remek csapatuk volt, nem hiányoztam én onnan.?

A 14 csapatos DEL2-ben a Falken nagy csatában érte el a 8. helyet, így éppen becsúszott a rájátszásba, ahol az alapszakaszgyőztes Kassel Huskieszal találkozott, és bár két meccsen is meg tudta szorongatni esélyesebb ellenfelét, végül söpréssel ért véget a párharc. ?Szerencsém volt, a Heilbronn edzője, a svájci Michel Zeiter alaposan utánam nézett, úgy gondolta, fontos része lehetek a csapatának. Nagy lehetőség volt ez számomra. Sajnos az edzőt 12-13 meccset követően menesztették, ami nem járt túl sok pozitívummal rám nézvést. Kanadai edzőt hoztak, neki nem lettem kedvence. Elég komoly menetelésünk volt felfelé, a sérülések és a koronavírus-járvány miatti hiányzások miatt több szerepben is megfordultam, öt-hat meccs erejéig hátvédet játszottam. A svájci edző kezei alatt fent voltam emberelőnyben, utána ez elmaradt, de az új edző is megtalálta a szerepeket, amelyekben fontosnak éreztem magam. Sikerült elérnünk a 8. helyet, ezzel koronáztuk meg ezt a furcsa szezont. A rájátszás három összecsapásából kettő ki-ki meccs volt, de végül mégiscsak 0-3-mal búcsúztunk.?

Reisz Áron a playoffban 1+1-et ért el, megkérdeztük tőle, légióséve alatt miben fejlődött a legtöbbet. ?Leginkább abban, hogy hogyan tekintek a jégkorongra. Nem akarom a játékosok szerepét degradálni, de ha nem vagy benne az első két sorban, nem te kapod a jégidő érdemi részét, a felelősség is kisebb. Mindenki a légiósoktól és a húzónevektől várja a megoldást, övék volt a dicsőség a közönség szemében, de nyilván a kudarc nagyobb része is. Talán vannak játékosok, akik nem akarnak feltétlenül kitűnni, jól érzik magukat ezekben a szerepekben, ha jól meg is vannak fizetve, akkor ez egy viszonylag kényelmes szituáció tud lenni. Én nem éreztem jól magam benne, és, ahogy elindult a szezon, úgy tűnt, hogy nem számíthatok túl sok változásra. Heilbronnban viszont én voltam a négy légiós egyike, rajtam volt a plusz felelősség, ég és föld volt a különbség.?

Bár a támadó produktívnak mondható évet zárt a német másodvonalban, mégsem maradt. ?A vezetőség szerette a játékomat, augusztus végig úgy nézett ki, hogy maradok, de aztán az első osztályra ácsingózó Löwen Frankfurt elvitte a legjobb hazai játékosunkat, Dylan Wruckot. A pótlását csak importjátékossal tudták megoldani, és mivel maximum 4 légiós játszhat a DEL2-ben, így a történtek áldozatául estem.?

A jégkorongozó 11 év után tért vissza szülővárosába, Csíkszeredába, hiszen még 2010-ben érkezett Magyarországra, amikor az FTC és a DAB közös U18-as csapatához igazolt. ?Viszonylag evidens volt, hogy hazatérek. Szerettem volna itthon is játszani, abban a klubban, amely nevelt, és az előtt a közönség előtt, amelyet gyerekkoromban csodálva figyeltem. Mindenesetre a legfontosabb az edző személye volt: beszéltem vele néhányszor nyáron, tetszett, amit felvázolt.?

Reisznek egy egyszerű klubváltásnál nehezebb a dolga, ugyanis az Erste Liga-címvédőhöz érkezik, ahol hatalmasak az elvárások ?Bajnokcsapathoz érkezem, amely szeretné megvédeni a címét, nem is lehet más a célkitűzése. A Sportklub minden sorozatot meg akar nyerni, ahol elindul. Nyilván nagyobb a nyomás egy frissen érkező számára a bajnokcsapatnál, mint bárhol másutt. A címvédő mindig kiemelt felelősséggel játszik a következő szezonban, hozni kell egy bizonyos minőséget, ha bajnokhoz igazolsz. A beilleszkedéssel nincs gond, olyan játékosok vannak itt a légiósokat leszámítva, akikkel felnőttem. A korosztályom mellett a 3-4 évvel idősebb hokisokkal is játszottam együtt.?

Az idei lesz a hetedik felnőtt idénye a 26 éves Reisz Áronnak, aki rengeteg rutinja ellenére a Csíkszereda keretének fiatalabb részéhez tartozik, mivel olyan idősebb volt NHL- és KHL sztárok is feltűntek a csapatban, mint Szkacskov, Kosztyicin vagy a hosszabbító Kuljas. ?Nem lesz ezzel probléma, hogy még mindig a fiatalabbak közé tartozom, noha már nem vagyok annyira az. A fiataljaink is rendelkeznek jó néhány év Erste Liga-, Extraliga -vagy ICEHL-tapasztalattal. Az edző felelőssége, hogy megfelelően gyúrja össze ezt a keretet, rajta múlik, kinek milyen lapot oszt. Most léptem abba a korba, amikor a legjobb éveim jöhetnek. Szerintem az feltétlenül pozitív hatású lehet, hogy ilyen előkelő múlttal rendelkező játékosok jöttek Csíkszeredába.?

Bár a támadó több alkalommal behívót kapott a magyar válogatottba, tétmérkőzéseken még nem szerepelt, és utoljára a 2019. novemberi gdanski EIHC-tornán húzhatta magára a címeres mezt. ?Mindenféleképpen az egyik idei célom, hogy visszakerüljek a válogatottba. Ha olyan szinten játszom, hogy a szövetségi kapitány a keretében szeretne tudni, akkor ennek működnie kell Erdélyből is.?

A Csíkszeredai Sportklub szeptember 17-én a Titánok ellen kezdi a 2021/22-es Erste Liga-szezont a Vákár Lajos Műjégpályán.

reisz-SAE_6706

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum