10 éve történt a Lokomotiv-repülőkatasztrófa

   

A jaroszlavli KHL-együttes először játszik a tragédia óta ezen a napon: a Dinamo Minszkkel, amelynek otthonába készültek 2011-ben.

Szeptember 7-én van a Lokomotiv tragédiájának 10. évfordulója. Tíz évvel ezelőtt mindenki a KHL szezonnyitójára figyelt, amikor a Szalavat Julajev?Atlant mérkőzésen az akkori ligaelnök, Alekszandr Medvegyev a jégen bejelentette: lezuhant a Lokomotiv Jaroszlavl Minszkbe tartó repülőgépe. A tragédiában 37 sportember és a személyzet 7 tagja vesztette életét. A keretnek tagja volt többek között három világbajnok cseh játékos, Jan MarekKarel Rachunek és Josef Vasicek, ekkor tért haza Európába 13 évnyi NHL után a lett Karlis Skrastins, Szlovákia elvesztette ikonját, Pavol Demitrát, de Fehéroroszországnak is nemzeti hőst kellett gyászolnia a tengerentúlról 16 év után visszatérő Ruszlan Szalej személyében. Stefan Liv olimpiai és világbajnokként várta, hogy a jaroszlavliak kapujában debütálhasson, az orosz játékosok közül Ivan Tkacsenko vb-ezüstérmes volt, Alekszandr KaljanyinAlekszandr Galimov és Gennagyij Csurilov tagja volt a 2011-es orosz válogatott bő vb-keretének.

Arról, hogy hogyan telt a szerencsétlenség utáni első év, itt írtunk részletesen. Az újjáépített csapat 2012-ben visszatért a KHL-be, a Nyugati főcsoport 4. helyén végzett, aztán a rájátszás első körében 4-2-es összesítéssel kiesett a Szeversztallal szemben. A 2013/14-es szezonban bár csak a konferencia 8. helyét csípték el a jaroszlavliak, a főcsoport-negyeddöntőben búcsúztatták az 1. kiemelt Dinamo Moszkvát, aztán a SZKA-t is, végül a két pozitív meglepetést egy negatív követte: 4-1-re alulmaradtak a Gagarin Kupa-döntőbe jutásért a Lev Prahával szemben. Ezt a kiugró teljesítményt egyszer tudták megismételni: az alapszakaszban a Nyugati főcsoport harmadik-hatodik helyén szoktak zárni, míg a playoffban csak 2017-ben tudtak újra főcsoportdöntőt vívni, akkor a későbbi bajnok SZKA söpörte ki őket. Ezzel együtt a jaroszlavli jégkorong kiemelkedően fontos bázisa az orosz hokinak azóta is, ami a KHL szintje mellett az utánpótlás-nevelésre ugyancsak igaz.

A tragédiát követően sokáig egyáltalán nem rendeztek mérkőzéseket szeptember 7-én a KHL-ben, csak 2018 óta nincs szünnap ilyenkor, ám a Lokomotiv eddig sosem lépett jégre az évfordulón. Az idei lesz az első alkalom: a Dinamo Minszket fogadják.

lokomotiv

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum