Az ukrán bajnokságból draftoltak ukránt az NHL-be

   

40 különböző ligából 14 ország 224 játékosa kelt el a hét végi tehetségbörzén.

Az NHL-draft első napjának árnyékában ? amelyről itt írtunk ? beindult a játékospiac is, rengeteg fontos csere köttetett a csapatok között, emellett több megegyezés született lejáró szerződésű hokisok ügyében. A második nap közel sem volt ennyire mozgalmas, a GM-ek a több mint 7 órás esemény alatt visszafogottan üzleteltek egymás között, néha-néha felcseréltek egy-egy draftjogot, hogy megszerezék valamelyik reményteljesnek vélt fiatalt. Az esemény összességében csendben telt, ezzel együtt felfedezhetőek érdekességek a listákon, amelyek tanulságokkal bírnak.

A második kört a Buffalo indította az orosz Prohor Poltapov megszerzésével, majd a fordulónak további két izgalmas pontja volt. Az első a széria közepén jött az Islanders jóvoltából, amely Aatu Rätyt jelölte meg az 52. helyen. A Kärpât tinédzser hokisa egy évvel ezelőtt még az első helyen állt a megfigyelők által vezetett európai ranglistákon, és sokak szerint az 1/1-es pickre is esélyes volt, de mindenképpen top 3-ba várták. Ehhez képest félszáz helyet csúszott vissza, ami minden idők egyik legnagyobb zuhanása. A 18 éves támadó már tavaly is játszott a felnőttek között, gólokat és pontokat szerzett, ám idén csak 3+3 egységig jutott a finn Liigában. A második kör végén a Chicago az összesített 62. helyen Colton Dach mellett tette le a voksát, ő a 2019-es 1/3-as Kirby fivére, akit ugyancsak a Blackhawks vitt el két éve.

A folytatásban egy-egy játékos felé akkor fordult nagyobb figyelem, ha valamilyen rokoni szállal kapcsolódott az NHL-hez testvérként vagy egykori kiemelkedő klasszis fiaként. Az első körös Luke Hughes után ilyen volt Chase Stillman, Josh Doan, Jackson Blake, Red Savage, Shane Lachance és Taylor Makar. Erről a listáról Josh Doan a legnagyobb név, akinek játékjogát az Arizona Coyotes rendelte magához. A 19 éves jobbszélsőnek Shane Doan az édesapja, aki több mint 1500 meccset játszott a klub színeiben, 14 évig volt az együttes kapitánya, és pályafutása során két egyéni díjat is begyűjött az NHL-ben.

A 2021-es draft 7 körében összesen 224 játékost választottak ki 40 különböző ligából. Tavaly mindössze 31 bajnokság adott hokist a draftra. Szembetűnő a finn U20-as bajnokság előretörése, ahonnan összesen 12 játékost emeltek ki. A következő szezontól az ifik között rendkívül ponterős magyar tehetséget, Horváth Bencét is foglalkoztató liga a 7. helyen végzett, maga mögé utasítva a svéd top juniorbajnokságot, valamint az orosz (KHL), a svéd (SHL) és a finn (Liiga) felnőtt ligát. A bajnokságok különversenyét a WHL nyerte 31 játékossal, a QMJHL (24), az OHL (22) és a USHL (20) előtt. A nemzetenkénti rangsorban toronymagas első lett Kanada 89-cel, megelőzve az Egyesült Államokat (45) és Oroszországot (29).

Magyar jégkorongozót ezúttal sem választott senki, igaz, a két előző alkalommal ellentétben ilyesmire nem is számíthattunk. Ami a középkategóriás hokinemzeteket illeti, villantottak a fehéroroszok 3 játékossal ? a junior-vb-n 6 góljával feltűnt Danyila Klimovics 2/41-es lett a Vancouver jóvoltából ?, míg a szlovákoknak ezúttal csak egyetlen árva pick jutott. Pontosan annyi, mint az ukránoknak: Artur Csolacs, a jól megtermett 18 éves bekk játékjogát példátlan módon a hazája bajnokságában szereplő Szokil Kijevből vitte el a 6/190-es helyen a Vegas Golden Knights. Igaz, a nagyválogatottban is bemutatkozott jégkorongozó Oroszországban és a tengerentúlon is játszott már korábban.

A 2021-es draft teljes játékoslistájáért és a részletes statisztikákért ide vagy ide kattintsanak.

2021 draft all

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum