Választ a Seattle, máris itt a bővítési draft

 

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a folyamatról, és írról is írunk, hogy milyen döntésekre van lehetőség.

Az NHL-ben 1967-ig csak a hat alapító vett részt, a Montreal Canadiens, a Toronto Maple Leafs, a Boston Bruins, a Chicago Blackhawks, a Detroit Red Wings és a New York Rangers. Ez üzletileg szűkre szabta a lehetőségeket, így ekkor megduplázták a létszámot, csatlakozott a California Seals (később beolvadt a Minnesota North Starsba), a Los Angeles Kings, a Minnesota North Stars (1993-tól Dallas Stars), a Philadelphia Flyers, a Pittsburg Penguins és a St. Louis Blues. Az 1970-es évek elején kétévente újabb két csapat érkezett, az évtized végére már 21 klub alkotta a ligát. Az 1990-es évek elején jött a San José Sharks, az Ottawa Senators, a Tampa Bay Lightning, a Florida Panthers és az Anaheim (Mighty) Ducks, ezzel 26 csapatosra duzzadt az NHL. Az ezredfordulóra újabb négy franchise-zal lettek többen, ekkor egy időre meg is álltak, 16 évet kellett várni a 31.-re, a Vegas Golden Knightsra. A páratlan szám miatt sejthető volt, hogy hamarosan folytatódik a bővítési hullám, ami a Seattle csatlakozásával be is következett. A 32. csapat után jó ideig nem számíthatunk változásra, egyszerűen túl jó ez a szám: egyrészt páros, másrészt épp a duplája azoknak, akik bejuthatnak a rájátszásba. Persze a továbbiakat is kizárólag a pénz határozza meg, tehát ha újabb ígéretes lehetőségek nyílnak, nincs kizárva a bővülés, de az észak-csendes-óceáni régió csatlakozásával az USA összes fontosabb piaca le van fedve, a kanadaiak pedig továbbra sem jövedelmezőek annyira, mint a határ másik oldalán levők.

Könnyen lehet tehát, hogy hosszú távra kell berendezkednünk az új felállásra, így fokozottan érdemes nyomon követni, miként történik az új csapat összeállítása. A folyamat első lépésén túl vagyunk, a csapatok megnevezték azokat a játékosokat, akik védettek, vagyis a Seattle nem választhat közülük az úgynevezett expanziós drafton. Egyedül a Vegas kivétel, a hagyományoknak megfelelően egy frissen csatlakozott csapat keretéhez a még újabb csatlakozó nem nyúlhat (az is igaz ugyanakkor, hogy a Vegas nem részesül a Seattle által befizetett 650 milliós csatlakozási díjból, amely így 30-felé oszlik el). A csapatok kétféle stratégiát választhattak a védettség kapcsán: vagy posztonként meghatározott számú játékost védtek le, hét csatárt, három védőt és egy kapust, vagy poszt nélkül 8 mezőnyjátékost és egy kapust. Utóbbi opció azok számára érdekes, akiknél nagyon összeszokott a védelem, amelyet semmiképpen sem akarnak megbontani, ezért inkább kettővel több csatárt tesznek rabolhatóvá. Idén három klub választotta ezt: a Tampa, a Toronto és a Nashville. 2017-ben ez a szám kétszer ekkora volt, az Arizona, a Florida, a Los Angeles, a Nashville, a New Jersey és a bajnok Pittsburgh döntött így.

A Seattle választásai is szabályokhoz kötöttek, erről itt írtunk. Az igazi kérdés, hogy mihez kezd a lehetőséggel a Kraken. A bővítés korábbi fázisaiban az új csapatok hosszú ideig nem voltak versenyképesek, ezért a Vegas csatlakozásakor változtattak a szabályokon. A Golden Knights élt is a lehetőséggel, aminek köszönhetően első évében döntőig menetelt, és azóta is a legjobbak közé tartozik. A léc tehát magasan van, hasonlót várnak a Seattle menedzsmentjétől is. Ennek teljesítése nem lesz egyszerű, aminek legalább két objektív oka van: egyrészt a csapatok sokat tanultak a 2017-es fiaskóból, amikor a GM-ek többsége egyszerűen túlgondolta bizonyos játékosok elveszítésének jelentőségét, így George McPhee, a Vegas GM-je meglehetősen erős tárgyalási pozíciókat tudott elfoglalni. Jellemző, hogy míg akkor a draft előtt szinte meg sem rezdült a játékospiac, idén a kényszerbe szorult csapatok igyekeztek minél több üzletet kötni sebtében.

A másik tényező, ami megnehezíti a Seattle helyzetét, az a pandémia nyomán kialakult pénzügyi válság, amely miatt a fizetési plafont évekre be kellett fagyasztani. Ilyen körülmények között az ellenfeleknek is kevesebb a mozgásterük, ami a Kraken tárgyalási esélyeit gyengíti. A Vegas például anno a játékosokon felül három első körös draftpicket is begyűjtött az alkudozások során, ez aligha fog megismétlődni akkor, amikor a csapatoknak évekre alacsony költségvetéssel, vagyis a belső fejlesztés kényszerével kell szembesülniük.

Ezzel együtt a választható játékosok névsora illusztris, csábító a gondolat, hogy a legjobbakat kiválasztva azonnal versenyképes keretet lehet összeállítani. Ám a Vegas példája mást mutat. A Golden Knights által kiválasztott 30 játékosból 10 egyáltalán nem, további öt 60-nál kevesebb meccsen lépett pályára az elmúlt négy évben. Mindez annak volt köszönhető, hogy a keret használhatatlan feléért olyan megállapodásokat tudtak kötni, amivel hosszabb távra biztosították a sikerességet. A 9 kötelező hátvéd helyett például 13-at hoztak el, akiket jó áron tudtak áruba bocsátani. Elemzők szerint a mostani draft előtt sikeres stratégia lehet kapusokból betárazni, hiszen a szezon előtt sok csapatnak okozhat fejfájást a második számú poszt betöltése. Szintén érdemes gondolni arra, hogy bár a csapatnak jelenleg 81,5 millió elkölthető dollárja van, azonban ha túl magasra állítják be a bérkeret összegét, azzal már rövid távon is lerövidítik a saját mozgásterüket. Ezzel szemben, ha takarékosan bánnak a pénzzel, az évekig nagyon jó tárgyalási pozíciót biztosíthat számukra, hogy sokkal több elkölthető dollárjuk van, mint a többieknek.

Végeredményben 4 tényező fog dönteni arról, kiket is választ a Kraken: a Ron Francis GM és Dave Hakstol edző képviselte menedzsment filozófiája és ügyessége, az elérhető játékosállomány minősége, a draft szabályai és a piac élénksége. Az biztos, hogy a Seattle elkötelezett a statisztikai mélyelemzések módszerei iránt, így nem kizárt, hogy ők is olyan csiszolatlan gyémántokra találnak majd, mint a Vegas Shea Theodore, Jonathan Marchessault, Reilly Smith vagy Alex Tuch személyében.

Az esemény magyar idő szerint csütörtök hajnali 2 órakor kezdődik.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum