Connor McDavid beállította Gretzky rekordját

 

A Hart-trófea szavazásán az Edmonton kapitánya maximális pontszámmal végzett az élen. Megnevezték az év hátvédjét, kapusát és újoncát is.

Nem okozott meglepetést, hogy Connor McDavid kapta a legértékesebb játékosnak járó Hart-trófeát az idén az NHL-ben. A bomba akkor robbant, amikor nyilvánosságra hozták a szavazás végeredményét. Ebből kiderült, hogy az MVP-címet 2017 után másodszor begyűjtő centert minden szavazó az első helyre tette, így maximális 1000 ponttal diadalmaskodott. Erre korábban csak egyszer volt példa a díj 97 éves történetében, mégpedig az 1981/82-es szezont követően, amikor Wayne Gretzky 212 ponttal zárta az alapszakaszt. Az idén a kanadai táblázaton 56 meccsen 105 pontot (33+72) szerző McDavidet nemcsak a szakma, hanem a játékosok is a legjobbnak látták, így a Hart- és az Art Ross-trófea mellet a Ted Lindsay-díjat is beteheti a vitrinbe. McDavid ezt az elismerést harmadszor kapta meg, amire korábban csak a Wayne Gretzky (5), Mario Lemieux (4), Sidney Crosby, Jaromir Jagr, Guy Lafleur, Alekszandr Ovecskin (3) hatos volt képes.

Adam Fox másodévesként kapta meg a legjobb hátvédnek járó James Norris-trófeát, ez egyedül a legendás Bobby Orrnak jött össze a múltban. A New York Rangers játékosa azzal is büszkélkedhet, hogy úgy kapta meg a díjat, hogy csapata nem jutott rájátszásba. Erre is egyszer volt példa az NHL-ben, 1954-ben a detroiti Red Kelly jóvoltából. A Rangers bekkje 55 meccsen 47 (5+42) egységgel zárt, ezek közül 24 született emberelőnyben. Ez mindkét kategóriában a második helyre volt jó az NHL mezőnyében, előbbiben Tyson Barrie, utóbbiban Victor Hedman végzett előtte egy ponttal. Fox neve mellé emellett 102 blokkolás, 38 korongszerzés és +19-es plusz/mínusz került. A Rangers legfoglalkoztatottabb hátvédje közel 25 percet átlagolt az alapszakaszban, ezzel három és fél percet vert az őt követő Jacob Troubára. A 23 éves játékos Brian Leetch, Doug Harvey és Harry Howell után a klub történetének negyedik bekkje, aki hazaviheti a James Norrist.

norris fox

A Minnesota Wild első éves játékosa, Kirill Kaprizov kapta a Calder-trófeát. A KHL-ből az NHL-be költözött szélső bemutatkozását óriási várakozás előzte meg, és az orosz nem is okozott csalódást a Minnesota szurkolóinak, hiszen 27 góllal és 51 ponttal az első helyen végzett az újoncok kanadai táblázatán. Kaprizov 38 egységgel zárt egyenlő létszám mellett, illetve 13-at gyűjtött emberelőnyben, ami a második helyre volt elég. Ami még figyelemre méltóbb, hogy ezekkel a mutatókkal a házi rangsorban is a legjobbnak bizonyult, minden lehetséges újoncrekordot megdöntve a franchise történetében. Érdekes, hogy McDavid mellett Kaprizov is majdnem maximális pontszámmal végzett az élen, mindössze egy szavazó tette őt a dallasi Jason Robertson mögé.

calder kaprizov

Marc-Andre Flury karrierje során először kapta meg a legjobb kapusnak járó George Vezina-trófeát. A Vegas hálóőre Robin Lehnerrel párban már bezsebelte a William M. Jennings-díjat, így elmondhatja magáról, hogy igen sikeres alapszakaszt zárt. A háromszoros bajnok 26-10-es mérleggel fejezte be a reguláris részt, amihez 1,98-es kapottgól-átlag, 92,8%-os védési hatékonyság és 6 shutout párosult. Fleury 36 alkalommal volt kezdő, és huszonötször kapott legfeljebb két gólt vagy annál kevesebbet. A győzelmek tekintetében ebben a szezonban megelőzte Ed Belfourt és Roberto Luongót, így az NHL-örökranglistán feljött a harmadik helyre, és csak nyolc sikerre van a félezres határtól. A másik három szavazással ellentétben itt szoros volt a verseny, Fleury mindössze kilenc ponttal előzte meg a második helyen végzett Andrej Vasziljevszkijt.

vezina fleury

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum