Elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer hazatérek

 

A székely Kánya Tamás DEL-szerződést kapott nemrégiben a Fischtowntól, rövid és hosszú távú terveiről kérdeztük a tehetséges csatárt.

Kánya Tamás az utolsó utánpótlásévét tudta le 2020/21-ben a legmagasabb szintű német juniorbajnokságban, a DNL-ben, és bár a liga küzdelmeit a koronavírus-járvány miatt hamar berekesztették, 9 meccsen szerzett 7 gólja DEL-szerződést jelentett számára. A 20 esztendős székely jégkorongozó még 2013-ban költözött ki a családjával Krefeldbe, ahonnan 5 évvel később Berlinbe ment tovább, augusztustól pedig újabb kaland elé nézhet: a német élvonalbeli Fischtown Pinguins szerződtette a támadót. ?Elég nehéz volt számunkra ez az idény, a német járványügyi korlátozások miatt csak 9 fordulót tudtunk lejátszani, november óta nem volt meccsünk ? kezdte a 2001-es születésű tehetséges jégkorongozó. ? Ezzel együtt jól ment a játék ősszel, fel is figyelt rám néhány csapat. Az utánpótlás-bajnokságok felfüggesztése után hívtak felnőtt együttesekhez, de a tanulmányaim és az érettségi miatt nem akartam elszakadni Berlintől. DEL2-es és oberligás klubok kerestek meg, csakhogy a legközelebbi is három órányira volt onnan, ahol most lakom, így az iskolát lehetetlen lett volna megoldanom. Az érettségi után akartam teljes elánnal belecsapni a felnőtt jégkorongba, ez fontos volt számomnra. Nekünk amúgy még szerencsénk volt sok más klubhoz képest, a sportiskola engedélyezte az edzéseket, így napi kétszer jégen, illetve egyszer szárazon tréningeztünk. Voltak juniorcsapatok, ahol egyáltalán nem edzhettek a játékosok.?

A német utánpótlásban már a 2019/20-as szezon sem ment végig, a Berlin akkor az alapszakasz hatodik helyén zárt, majd a negyeddöntő első mérkőzését követően ütött be a koronavírus, így a szövetség berekesztette a bajnokságot. Kánya Tamás abban a szezonban is remek számokat produkált, 35 mérkőzésen 31 pontot szorgoskodott össze a DNL-ben. ?Leállt akkor minden, a nem berlini játékosok hazamentek egy hónapra. Április végén hívott fel a klub, értesítettek, hogy a nyári felkészülést a felnőttcsapattal kezdhetem. Nagyon sokat segített ez, több kilót felszedtem izomban, rengeteget tanultam. Az erőnléti edzőnk nagyon profi volt ? azóta egy NHL-csapat  szerződtette ?, segített kiküszöbölni a hiányosságaimat, idén is vele edzettem tovább. Szeptember végén aztán elindult az U20-as bajnokság, de nem tartott sokáig, később edzéseken játszottunk egymás ellen, nagyon nem volt könnyű ez az időszak, kezdett elfogyni a motiváció. Jártam egy sportpszichológushoz, ő is sokat segített. Tudtam, hogy nem akarom abbahagyni a hokit, minél tovább kell küzdenem. Volt csapattársaim ? mint az NHL-be berobbant Tim Stützle, vagy a világbajnokságon is látott Lukas Reichel ? teljesítménye végig inspirált.?

A jelenlegi DEL-szabályok szerint a német élvonalban a kluboknak minden mérkőzésre legalább három hazai U23-as játékot kell nevezniük, ennek köszönhetően is csapott le a Fischtown Pinguins Kánya Tamás játékjogára. ?Tavaly nyáron megkaptam a német állampolgárságot, itt játszom 8 éve, sosem szerepeltem egy válogatottban sem, így beleszámítok a kontingensbe. A legtöbb csapat háromnál több U23-as játékost igazol, hogy sérülés vagy egyéb okok esetén is megfeleljenek a szabálynak. A Fischtown velem együtt 4 fiatal csatárral és 1 hátvéddel számol, egyikük szintén Berlinből jön. A német hoki szemlátomást jobb lett, a válogatott a 2018-as olimpián ezüstérmet nyert, az idei vb-n is kimagaslóan szerepelt, remek fiatalok kerülnek ki az utánpótlásból, ez ennek a szabálynak is köszönhető.?

Mint korábban már megírtuk, Kánya a tervek szerint a Pinguins Bajnokok Ligája-csoportmeccsein várhatóan bemutatkozik a DEL-csapatban, ám a bajnoki szezont nagy valószínűséggel a DEL2-es Eispiraten Crimmitscahunál kezdheti. ?Augusztus elején a Fischtownnal kezdek, majd a BL első meccsein is ott játszom, a szlovén, norvég, dán légiósok ugyanis olimpiai selejtezőkön vesznek részt, így lesz hely a keretben. Utána valóban a DEL2-be megyek kölcsönbe, ahol október elején rajtol a bajnokság. Szeretnék minél többet játszani, de a stáb is tudja, november óta nem volt meccsem, így először bele kell lendülnöm a hokiba. Ismerek néhány játékost a Crimmitschau keretéből, akikkel Krefeldben vagy Berlinben együtt mentünk. Ha jól megy majd a hoki, bármikor felhívhatnak a Fischtownhoz. 1+1 éves szerződést kaptam, jól kell teljesítenem a DEL2-ben, akkor maradhatok jövőre is. Életem első felnőtt szerződése kapcsán szeretnék köszönetet mondani Györgypál Tamásnak és Janovits Endrének, akik U12-es korosztályig edzettek, ők tanítottak meg korcsolyázni, sokat tanultam tőlük. A családomnak is rettentően hálás vagyok, az utánpótlásban nem állnak túl sok mindent a klubok, a legtöbbet nekik kellett finanszírozniuk, ott kellett hagyniuk az addigi életüket is Erdélyben, és egy újat kezdeni itt Németországban.?

Kánya Tamásnak megvan a magyar állampolgársága, ám jelenleg nem jogosult arra, hogy a válogatottban szerepeljen, hiszen sosem játszott magyarországi klubcsapatban. Az esélyről azonban nem mondott még le. ?Nagyon szívesen játszanék egyszer a magyar válogatottban. Tudom, hogy ehhez két évet otthon kellene hokiznom, de elképzelhetőnek tartom, hogy egyszer hazatérek annak érdekében, hogy teljesíthessem a válogatottsághoz szükséges feltételeket.?

kanya2

fotó: Christian Baumeier/Hauptstadteishockey

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum