A New Jersey Titansszel kezdem a felkészülést

   

Az NAHL-ben 5 gólig és 17 asszisztig jutó Keresztes Levente úgy érzi, a szezon során a védekező játéka fejlődött a legtöbbet.

A MAC utánpótlásában nevelkedett Keresztes Levente már a második évét töltötte az Egyesült Államokban. A tavalyi NCDC-s szezont követően előbb draftolták USHL-be, majd az NAHL-be is, végül az utóbbiban szereplő New Jersey Titansben játszotta végig az idényt. ?Már a kijutás is körülményes volt a kovidhelyzet miatt, de nagy segítséget nyújtott a Magyar Jégkorong Szövetség. A USHL-es Youngstown Phantomsszal indult a felkészülésem, de mérlegelve a lehetőségeket végül az NAHL-es New Jersey Titansben kezdtem. A New Jersey sok követ megmozgatott értem, szerették volna, ha hozzájuk megyek. A tavalyi jó idényem után felmerült annak a lehetősége is, hogy maradok az előző csapatomnál, az NCDC-s Twin City Thundernél, ám amikor kiderült, hogy az edző továbbáll, én is a váltás mellett döntöttem. Az NCDC-s idényem vége fele kicsit úgy éreztem, hogy kinőttem a ligát, ezért örültem a szintlépésnek és az új kihívásoknak.?

Keresztes tavaly 42 találkozón 42 pontot szerzett, nem csoda, hogy felfigyeltek rá a fent említett klubok, míg idén 39 alapszakasz-mérkőzésen játszott a Titans színeiben, ezeken 5 gólt és 17 gólpasszt ért el. ?Nagyon jól indult a szezonom, pont/meccs feletti volt az átlagom. Decemberben jött egy rövid szünet a bajnokságban, majd vállsérülést szenvedtem, ebből még mindig lábadozok egy kicsit. Visszatértem, sikerült jó teljesítményt nyújtanom, az edzők is elégedettek voltak velem. A szezon második felében a stáb a védekező játékomat helyezte előtérbe, úgy érzem, ebben sokat tudtam fejlődni.?

Az észak-amerikai ligák egy része el sem indult idén, több csapat visszalépett a küzdelmektől, a csapatok a szokotthoz képest is bővebb keretekkel dolgozhattak. ?Minden csapatnál sokkal több a játékos, mint a hely. Minden nap 100 százalékot kell nyújtanod, hogy játéklehetőséghez juss. A mi divíziónknak szerencséje volt a koviddal, az összes meccsünket le tudtuk játszani, a tervezett leállás mellett nem volt hosszabb szünetünk. Az egész ligában több csapatnak is gondja volt a vírussal, voltak, akik többször is karanténba kerültek. Mi szinte semmit sem észleltünk a járványhelyzetből, és márciusban szerencsére a nézők is visszatérhettek a lelátókra.?

keresztes2

A New Jersey Titans hatcsapatos divíziója harmadik helyen végzett, a rájátszás első körében a második Maine Nordiques ellen döntő mérkőzéses párharcot vívott. Bár az ötödik meccsen 2-0-ra is vezettek Keresztesék, a végén az ellenfél örülhetett 5-3-ra. ?Jó szezonunk volt szerintem.  Jelentősen átalakult a játékosállomány a kezdethez képest, sokan visszajöttek a USHL-ből és az NCAA-ból. Talán hatan-heten maradtak a kezdéshez képest, így összességében reálisnak mondható az alapszakasz harmadik helye. A rájátszásban szerintem mi voltunk a jobb csapat, nekünk kellett volna továbbjutnunk, több volt abban a párharcban. A divíziónk a legerősebb az egész NAHL-ben, így csalóka az eredmény. A mindent eldöntő ötödik mérkőzés igazi hullámvasút volt, vezettünk 2-0-ra, egyenlített a Maine, ismét vezettünk 3-2-re, újból egalizáltak emberelőnyből, majd nem sokkal később szereztek egy vitatható találatot. Az utolsó harmadban mindent megpróbáltunk, de ez kevés volt a győzelemhez.?

Bár mind az NCDC, mind az NAHL papíron Tier II-es bajnokság, az NAHL-t előrébb sorolják az USA-ban. ?Az NAHL a gyakorlatban magasabban van. Innen főleg divízió 1-es egyetemre mennek a játékosok, míg az NCDC-ből inkább csak divízió 3-asba. Gyakorlatilag mindenben erősebb az NAHL, sokkal profibbak a körülmények, fizikálisabb, gyorsabb a játék. A legapróbb részletek döntenek, ezt jól szemlélteti, hogy mindkét csoportelődöntő ötödik meccsig ment.?

A 19 éves csatár elmondása szerint az NCDC-s szezonja során gyorsaságban és robbanékonyságban fejlődött többet, a nemrég véget ért NAHL-es év során viszont a játék egy másik aspektusában erősödött. ?A játék minden elemében előrébb tudtam lépni, de a védekezésben és a korong nélküli hokiban fejlődtem a legtöbbet. Nem készültem erre tudatosan, maga a játék alakította. Mivel magasabb a szint, többet kell védekezni, nekem is többet kellett hozzátennem. A rájátszásban a mi csatársorunk játszott a Maine első sora ellen. Ez is egy jele annak, hogy sokat fejlődött a defenzív tudásom. A szezon elején nem játszottam még emberhátrányban, de a végén sokat voltam fent ilyen szituációkban is. Ha jövőre a támadó és a védekező játékom összeérik, nagyon erős szezonom lehet.?

Szezon közben az NCAA-s Long Island University bejelentette, a 2022/23-as évadtól számolnak Keresztes Leventével. ?Nagyon jó ösztöndíj-lehetőséget kaptam, olyan egyetemet szerettem volna választani, ahol magas színvonalú az oktatás, és jó a hokicsapat is. Volt több megkeresés, a Long Island szakmai elképzelése tetszett a legjobban, ügynökeim, Sájevics András és Jessy Morin is támogatták döntésemet. Köszönettel tartozom munkájukért és segítségükért mindkettőjüknek.?

A három utánpótlás-világbajnokságot is megjárt csatár a hónap közepén jön haza Amerikából, és egy hét pihenőt követően erőnléti edző segítségével készül a következő idényre. ?Tavaly nyáron is együtt dolgoztunk, idén is folytatjuk a közös munkát.  A jeges edzéslehetőség még nincs meg, de valahol biztosan tudok majd készülni. Pár napja lett csak vége a bajnokságnak, nem volt sok időm átgondolni a következő szezont. 10 hónapja nem voltam otthon, hosszú, de pozitív éven vagyok túl. Nagyon várom már, hogy találkozzam a családommal és a barátaimmal. Augusztus közepén utazom vissza Amerikába, és a New Jersey Titans csapatával kezdem a felkészülést.?

keresztes1

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum