Végig volt rajtam egy extra nyomás a jövőt illetően

   

Szerződést kapott a svájci másodosztályú GCK Lionstól Falus Ádám, alapos interjút készítettünk vele.

Falus Ádám az ötödik szezonját fejezte be a svájci utánpótlásban, a koronavírus által sújtott idényt az Elite A ötödik helyen zárta a GCK Lionsszal. A 20. születésnapjához közelítő bekk 2016 nyarán igazolt Újpestről Zürichbe, két évet játszott az U17-esek között, majd a következő hármat Európa egyik legjobb juniorbajnokságában, az Elite A-ban töltötte. Teljesítménye felnőttszerződést ért: a klub nemrégiben jelentette be, hogy Falus azok között a fiatalok között van, akikkel számolnak a bivalyerős svájci másodosztályú bajnokságban szereplő csapatukban. A Swiss League nívójának jellemzése kapcsán csak annyit, hogy onnan érkezik a Hydro Fehérvár AV19 új kapusa, Rasmus Tirronen. Magyar játékosok közül tartósan a nagy tehetségnek tartott Hentes Kristóf játszott itt ? történetesen szintén a GCK Lionsban ?, a csatár 4 szezont töltött el az akkor még NLB-nek nevezett ligában, mielőtt felhagyott volna a profi jégkoronggal. Ezután 2018/19-ben Kiss Zsombor jutott lehetőséghez 1 idény erejéig, majd a harmadvonalban ragadt meg a továbbiakban.

Falus Ádám legutóbbi idényére visszatérve: vírusügyi szempontból kedvezően indult az ősz a GCK Lions juniorjai számára. Annak ellenére, hogy a fertőzés több ellenfelüket is utolérte, néhányan hetekre karanténba kerültek, egyes kantonokban pedig huzamosabb ideig eleve nem lehetett mérkőzéseket rendezni. ?Szerencsére a szezon kezdetén minket nem ért el a járvány, bele tudtunk lendülni. A pontok jöttek is sorban, ám az alapszakasz közepe felé kicsit leeresztettünk. Talán elfáradt a csapat, de a vírus is közrejátszott, nem lehettek nézők, az öltözőben is szigorú korlátozások voltak. A bajnokságot rendes pontbesorolással kezdtük, de amint egyre intenzívebb lett a járvány, átálltunk a pont/meccs alapú tabellára. Így azoknak a csapatoknak, amelyek kevesebb meccset játszottak, nem lett annyira nagy a hátrányuk. Mi viszont mind a 44 alapszakasz-mérkőzésünket le tudtuk játszani.?

Az alapszakaszt a 4. helyen abszolválta a GCK Lions, majd a Masterroundnak nevezett középszakaszban egy újabb fordulót rendeztek a csapatok között, ami 11 mérkőzést jelentett mindenki számára. Falusék jól kezdtek, csakhogy náluk ekkor csapott le a vírus. ?A Zug akkora előnyt épített fel az alapszakaszban, hogy fix döntősnek lehetett vélni. Az első kettőbe kellett kerülni a fináléhoz, a harmadik-negyedik bronzcsatát vívott. Szerettünk volna döntőzni, az első fordulóban 4-1-re nyertünk Zugban, mindenki nagyon motivált volt. Aztán szerencsétlenségünkre néhányan pozitívat teszteltünk, sokunk karanténba került. Nekem nem kellett sokat kihagynom, egy hetet töltöttem ágyban, de a felszerelésmenedzserünk például kórházban is volt. Két hétig nem tudtunk kiállni, utána kellett volna felvenni a rájátszás szintű ritmust. Kétnaponta meccset játszottunk azt követően, hogy előtte 2 hetet kihagytunk. A kovid utóhatásait is éreztük, nem kondizhattunk 3 hétig, a nagy erőfeszítéseket kerülnünk kellett. Megpróbáltuk a legjobbunkat hozni, de a Luganótól és az Ortenszky Tamás-féle Bieltől is kikaptunk. A középszakasz vége előre ki volt tűzve, 4 meccset nem játszottunk le, így végül ötödikek lettünk.?

Egy játékos teljesítményét nem feltétlenül a pontok határozzák meg, ez különösen igaz a hátvédekre, a 46 mérkőzésen gyűjtött 4+8 egység alapján nehéz megítélni, milyen volt Falus Ádám utolsó junioréve, de ő maga nem elégedett maradéktalanul. ?Komoly volt az elvárás saját magamtól, magasra tettem a lécet. Változtatni akartam a játékstílusomon, pontokat akartam szerezni, a statisztikai lap akkor néz ki jól. Ez nem igazán jött össze, nem játszottam jól, az edzők is észrevették. Elkezdtem járni egy mentáledzőhöz, hogy el tudjam fogadni a saját szerepemet, a munkámat. Inkább védekező típusú bekk vagyok, aki kevés rizikót vállal, kevés hibával, cserébe lehet rá számítani a védőharmadban. A szezon elején csapatkapitány lettem, ez lehet, hogy túl sok volt, túl sokat akartam tenni a csapatért, kevesebbet figyeltem magamra, ami a jégen is meglátszott. Beszéltünk az edzőkkel, a C betűt A-ra cseréltük. Az idény közepe és vége így jobban sikerült, azt játszottam, amit tudtam.?

Decemberben néhány meccs erejéig hiányzott Falus a GCK Lions összeállításából, akkor könyöksérüléssel bajlódott. ?Bevizesedett a könyököm, kis híján hónapokra kidőltem, szerencsére két hét pihenő elég volt végül, az orvosok leszívták. Simán felépültem, kaptam egy extra könyökvédőt, hogy óvjam magam. Tavaly a bokám sérült meg, le is maradtam miatta az U20-as világbajnokságról.  Erősítettem utána a bokámat, gyógytornára jártam, szerencsére mindkét sérülés a múlté.?

Csakúgy, mint ezt megelőző négy svájci évében, idén is sokat fejlődött a termetes bekk. ?A szezon elején nagyon sokat játszottam, talán ebből is gondoltam azt, hogy gólokat kell szereznem. Ahogy mentem bele a rosszabb játékba, úgy lett kevesebb a jégidőm, ez figyelmeztetés is volt. Az edzői stáb is szólt, hogy szedjem össze magam, sokat beszélgettünk. Ahogy javult a formám, úgy lett ismét több a jégidőm, a Masterroundban sokat voltam fent, főleg hátrányban. A klubnak a testjátékom és a szolid védekező harmadbeli tudásom kellett, ez egyszerű, de sokan nem tudják elfogadni, hogy bizonyos szerepekről le kell mondani. Főleg az emberhátrányra koncentrálok, illetve a plusz/mínusz mutatóra.?

Utolsó éves juniorként végig ott lebegett Falus Ádám szeme előtt a következő szezon. ?Végig volt rajtam egy extra nyomás a jövőt illetően. Ez járt a fejemben, sokáig nem volt tiszta, hol játszom majd. A juniorcsapatból több játékost felvittek a felnőttbe, sok volt a sérült. Valaki csak néhány hetet töltött fent, mások az egész szezont, és csak a Masterroundra tértek vissza. Ha svájcinak számítanék, engem is vihettek volna, ezért is volt nehéz csapatot keresnem. Voltam a felnőtt másodosztályú Thurgaunál próbajátékon, egy másik együtteshez is mehettem volna, akkor jött a könyöksérülésem. A karantén során sokat beszélgettünk a mentáledzőmmel, hogy mit kellene csinálnom, a bajnokság utolsó két hete során pedig ki is tudtam harcolni magamnak a helyet a jövő évi felnőttkeretben. A klub többet várt tőlem, ahogy én is magamtól, de megadják a lehetőséget jövőre. Látták rajtam, hogy nekem nem mindegy, kapok-e szerződést, sokan feladják ilyenkor. A GM egyéves draftszerződést tett elém, ami ugyanolyan, mint a profi szerződés, csak az első évet követően újratárgyaljuk a kondíciókat. Fontos kapu nyílt meg előttem, az egy év alatt bebizonyíthatom, hogy jó vagyok a Swiss League-hez vagy akár a magasabb szintekhez is. Fiatalítják a felnőttcsapatot, összesen 4 junior kapott szerződést, három 2003-as csatár is fent játszhat velünk, igaz, ők NHL-prospectek, ott voltak az ifjúsági világbajnokságon is, lehet, hogy tengerentúli juniorligába szerződnek.?

A svájci jégkorongszövetség módosítja a külföldi játékosok szabályozását, az eddigi szigorú korlátozásokat enyhítik, de megszüntetik a svájci licenc fogalmát. Korábban azok, akik a helyi utánpótlásban legalább 5 évet eltöltöttek, svájcinak számítottak, míg most csak 22 éves korukig tartozhatnak ebbe a körbe, onnantól ők is légióshelyet foglalnak. ?Jövőre és azután még svájcinak számítok, így tudtak szerződtetni a Swiss League-be, mert a másodosztályban továbbra is csak két légiós játszhat. Az új szabályozás rengeteg dolgot felülír, sokaknak nem tetszik, az első osztályban is rengeteg olyan osztrák vagy francia van, akik utánpótláskoruk óta Svájcban játszanak, és most ismét légióshelyet foglalhatnak. Az NL-ben megnövelték a légiósok számát négyről hétre, így jó néhány svájci fiatalt visszaküldenek az SL-be. Elképzelhető, hogy a negatív visszhang miatt még felülbírálják ezt a szabályt. Ha kint akarok maradni, akkor a következő két évben meg kell szereznem az állampolgárságot, ha minden igaz, meg is lesz hozzá a megfelelő itt töltött idő.?

A 2001-es születésű bekk három ifjúsági világbajnokságon képviselte hazánkat, junior-vb-re viszont nem jutott ki, a 2019/2020-as szezonban sérült volt, majd 2020 decemberében elmaradt az esemény. ?Nehéz ez nekem, rossz volt látni, hogy nem vagyok ott Kijevben, ugyanakkor örültem, hogy feljutottak a többiek. Sok barátom van a korosztályos válogatottban, Magyarországon játszani, a magyar mezt felvenni mindig különleges dolog, hatalmas megtiszteltetés. Volt itt nálunk Sean Simpson, megnézte néhány meccsemet, ha jól tudom, tetszett neki, meglátjuk, jövőre oda tudok-e férni egy felnőtt összetartásra, be tudom-e verekedni magam a bő keretbe. Decemberben Simpson hívott volna a lengyelek elleni mérkőzésekre, de sérült voltam. Horváth András is keresett U20-as összetartásokra, sajnos nem tudtam menni, be volt tiltva az utazás, karanténokkal együtt 20 napot kellett volna kihagynom.?

falus

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum