Wilson a hajánál fogva döngölte jégbe Panarint

 

A Washington csatára 5 ezer dollárnyi büntetéssel megúszta az újabb ámokfutását.

Tom Wilson az egyik legérdekesebb játékos az NHL-ben. 43 meccsen 33 pontot szerzett a Washingtonban idén, ami 0,77 pontos átlag, ezzel a top 100-ba tartozik a kanadai táblázaton. Ponterős játéka mellett kiváló fizikai adottságokkal rendelkezik: 193 centis és 98 kilós. Így aztán az elit játékosokhoz képest kimondottan imád és tud verekedni, teszi mindezt kíméletet nem ismerő agresszivitással. Ezzel kapcsolatban nem először foglalkozunk vele, leállni azonban képtelen. A New York Rangers elleni hétfői meccsen a Capitals kapuja környékén kitört tömegjelenet során előbb Pavel Bucsnyevicset, majd Artyemij Panarint döngölte jégbe a rá jellemző brutalitással. Panarin nem is tudta folytatni a játékot, később kiderült, a szezonban sem léphet pályára. Ezek után mindenki tűkön ülve várta a fegyelmi bizottság, a DOPS ítéletét, ami egy nappal később meg is érkezett: Wilson ötezer dolláros pénzbírsággal megúszta az egészet. Washingtonban ünnepeltek, mindenki más arra próbál rájönni, mire gondolhatott a DOPS az enyhe ítélet meghozatalakor. Emlékeztetőül: 2014-ben a rájátszásban Henrik Lundqvist lelocsolta Sidney Crosbyt, amiért pontosan ekkora büntetést kapott, mint most Wilson Bucsnyevicsért, a bizottság ugyanis a Panarin elleni akciót meg sem említette.

Az észak-amerikai sajtóban az alábbi lehetséges érveket találtuk. A legfontosabb, hogy az eset nem a semmiből jött. A meccs első shiftjében Bucsnyevics hátulról szabálytalankodott a sérüléséből visszatért honfitárssal, Alekszandr Ovecskinnel szemben, az eset megtorlatlan maradt, a Capitals klasszisa nem tudta folytatni a játékot. Így amikor a második harmadban a kapu előtti kavarodás során Wilsonnak esélye volt rá, aránytalanul nagy büntetésben részesítette Bucsnyevicset. Ezen Panarin dühödött be annyira, hogy ráugrott Wilson hátára. Nem volt jó döntés, a két játékos között több mint 20 kiló a különbség, Wilson fel tudott állni, innentől Panarinnak esélye sem volt. A fizikai kontaktokra épülő csapatsportoknak része a törlesztés, a tartozások behajtása azonban nem a Panarin-típusú játékosok feladata. Wilsonnak ajándék lehetett az a pillanat, amikor tudatosult benne, hogy az orosz spíler kezdeményezett bunyót vele szemben, ritka az ilyen lehetőség. Másrészről persze a Rangers szurkolói és vezetése különösen szerethetik ezt Panarinban, hiszen olyan elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, ami ritka a legnagyobb sztárok esetében.

Ezzel együtt a hajánál fogva jégbe verni az ellenfél játékosának a fejét életveszélyes és büntetendő. Lenne ? ha a liga nem úgy épülne fel, ahogy. A DOPS ítéletei általában számos olyan körülményt is mérlegre tesznek, amelyeknek semmi közük a konkrét esetekhez, ez pedig magától értetődően vezet inkonzisztenciákhoz. Wilson például márciusban már kapott egy 7 meccses eltiltást, ami azt jelenti, hogy ha most vétkesnek találják, tíznél is több meccsre kellett volna kivenni a játékból visszaesőként. A Caps a liga egyik legnépszerűbb csapata, négy meccse van vissza az alapszakaszból. Wilson ? a csapat ötödik legponterősebb játékosaként ? nyilvánvalóan nem hiányozhatott a rájátszásról, míg a Rangers már biztosan nem jut playoffba idén. Ebben az értelemben tehát a rovott múlt a megfelelő időzítéssel párosítva paradox módon védettséget adott. Az is védte őt, hogy nem eldobható verőember, hanem a csapat egyik pillére. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a DOPS jelenlegi elnöke az a George Parros, aki klasszikus verőemberként ugyan messze nem volt annyira jó játékos, mint Wilson, mégis elég okosnak bizonyult ahhoz, hogy ezer feletti büntetésperce mellett egyszer se tiltsák el.

Szemmel látható, hogy a DOPS ítéleteiben erősen érvényesülnek a liga pénzügyi és marketingszempontjai ? ami akár tragédiához is vezethet. Ha Wilson viszonylag szabad kezet kap az ámokfutásra, akkor előbb-utóbb a csapatok veszik kezelésbe őt, ami senkinek sem lesz jó. Szerda este a Caps ismét a Madison Square Gardenben lép pályára.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum