Az volt a kulcs, hogy együtt maradtunk csapatként

 

A magyar bajnoki aranyéremmel koronázta meg szezonját a MAC Budapest. Gasparics Fanni és Kis András értékelt.

A MAC Budapest az idény elején a legjobb négybe jutást tűzte ki célul a Tippmix EWHL nemzetközi bajnokságban, és ezt teljesített. Az együttes kilenc győzelem és egy ráadásos siker mellett négy sima és két hosszabbításos vereséggel zárta az alapszakaszt, amely a járvány miatt hektikusan alakult. Előfordult, hogy egy hónapig nem játszhatott az együttes, aztán három nap alatt három meccse volt, és többet is kellett utaznia. A Final Fourban a rendlívül izgalmas elődöntő során szétlövésben maradt alul a MAC 3-2-re a későbbi győztes KMH-val szemben, majd a bronzmeccsen 1-0-ra kikapott az SKP Bratislavától is.

„A szezon elején volt néhány meccs, amelyeket kötelező lett volna hoznunk, de könnyelműsködtünk, pontokat vesztettünk, ezért a negyedik helyen végeztünk az alapszakaszban. Így sajnos rögtön a KMH-val találkoztunk, pedig jó lett volna a döntőben találkoznunk. Sajnos a büntetőlövésekből nem mi jöttünk ki jól, és nem jutottunk a fináléba. Aztán a kellemetlen stílusú pozsonyiak védekezését sem sikerült feltörnünk” – mondta a nemzetközi sorozatról Kis András vezetőedző.

Az együttes csapatkapitánya, Gasparics Fanni szerint nagy érzelmi hullámvasút volt az utóbbi néhány hét. “Büszke vagyok a csapatra. Jól játszottunk az EWHL elődöntőjében is, sokat segítettük egymást, felnőttünk a Final Fourhoz, majdnem sikerült döntőbe jutnunk. Nagy szomorúság volt, hogy büntetőkkel kikaptunk. A bronzmeccsen az előző napi csalódás bennünk volt, nem jött be semmi. A negyedik hely után is sok pozitív visszajelzést kaptunk a játékunkról. A bajnoki döntőre a mentális részt kellett összeraknunk, fontos volt, hogy ne törjünk össze. Már mindent annak vetettünk alá, hogy a következő lépés sikerüljön, újra fókuszáltunk, és sikerült is. Felépítettük magunkat, betartottuk a taktikát, és bár voltak hibák, hiszen 1-4-ről kellett felállnunk a sorsdöntő harmadik meccsen, de az volt a kulcs, hogy együtt maradtunk csapatként, egy szívvel küzdöttünk, nem estünk szét” – mondta az EWHL-ben 18, a 3 meccses hazai bajnoki döntőben összesen 6 gólt szerző csatár.

A MAC 2-1-es összesítéssel – két szétlövéses meccset is megnyerve – lett magyar bajnoki aranyérmes a KMH-val szemben, amely hat év után először maradt le itthon az aranyérmekről. A győztes gólt Gasparics Fanni szerezte. „Sok büntetőt lőttem a szezonban, és nem mindegyik ment be. Az EWHL-ben kimaradt, de aztán a legfontosabb pillanatban sikerült betalálnom. Ez lutri is kicsit. Nem szabad előre eldönteni, hogy hova szánom a lövést, meg kell várni a kapus mozgását, hogyan reagál egy cselre. Kell néhány trükknek benne lennie a kézben, ám ha úgy alakul, akkor muszáj rögtönözni.”

mac-noi-nok

fotó: Szűcs Attila/MJSZ

Gasparics Fanni összességében büszke a szezonra, az egész csapat teljesítményére. „Voltak mélypontok, nem sikerült minden, de jó képességű játékosok alkották a csapatot, sokat tudtunk kihozni az idényből. Ennél jobban nem is végződhetett volna. Sokat dolgoztunk az aranyéremért, rengeteget edzettünk szárazon és jégen is, és a végére érett be a munka gyümölcse. Ez egy kétéves program, rengeteg munka van benne, mostanra forrt ki. Fejlődni kellett minden téren, egyre profibbá váltunk, már van külön meeting- és rehabilitációs szobánk, specifikus edzéseket tartanak, rengeteg apró tényező van a háttérben, ami segített. Persze mindig lehet fejlődni, de jól haladunk.”

Saját teljesítményéről azt mondta, igyekezett a jégen kívül is előrelépni, amit a csapatkapitányi feladat is megkövetelt. Ezenkívül a mentális részleteken dolgozott sokat, és úgy érzi, ez fontos lesz az A csoportos vb-n is, hiszen fel kell készülni arra, hogy miközben eddig főleg a magyar válogatott dominált és alakította ki a lehetőségeket egy divízió 1/A-s ellenféllel szemben, Kanadában sokkal inkább védekező és kontrázó hokit kell játszani, ami más megközelítést igényel.

Kis András vezetőedző a mentális és a fizikális felkészültséget emelte ki az OB I-es siker okaként, külön megemlítve, hogy a cserepad folyamatos biztatása is rendkívül fontos volt a reménytelennek látszó helyzetekben. “Az egész idény alatt sokat fejlődött a csapat, leginkább mentálisan, gondolkodásmódban. Összeérett az egész brigád, talán ez volt a kulcsa a bajnoki győzelemnek. A végén a mentális dolgok döntöttek, de fizikálisan is jó állapotban voltunk Gallyas Gabriellának köszönhetően, végig bírták a lányok a harmadik meccset is, ez sokat számított. Amikor a saját játékunkat játszottunk, akkor voltunk a legjobbak, amikor ez nem teljesen valósult meg, akkor csúsztak be hibák, amit egy KMH szintű ellenfél természetesen megbüntetett” – fejtette ki a szakvezető.

A keretben menet közben is történt változás, hiszen Kreisz Emma Kanadába került. Kis András szerint jól illeszkedett be Odnoga Lotti, aki december óta szerepelt a csapatban, miután az amerikai egyetemi bajnokság nem indult el. A hátvéd jó párost alkotott Németh Bernadett-tel, és meccsről meccsre fejlődött. A vezetőedző a légiósokkal is elégedett volt. Idény közben érkezett a hátvéd Eryn Johanson, akivel jól járt a csapat. A nagy lövőerővel bíró Taylor Baker is megfelelően teljesített, míg Christina Rombaut-tól kicsit több pontot várt a stáb, de keményen dolgozott ő is, és jól szolgálta ki a társait.

(A KMH Budapest szezonját értékelő cikkünket ide kattintva olvashatják el.)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 19., vasárnap
EL 16:30 FTCETO 5-4VÉGE
EL 17:00 MISMAC 2-5VÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 20., hétfő
EL 17:30 BRATIT 7-4VÉGE
EL 17:30 GYEUTE 0-3VÉGE
EL 17:30 SCCDAB 8-4VÉGE
KHL 18:30 LOKJOK 
    • SPORT 2
szeptember 24., péntek
EL 17:30 GYESCC 
EL 18:00 DABETO 
EL 18:00 MISUTE 
EL 19:00 MACFTC 
ICEHL 19:15 VICAVS 
szeptember 26., vasárnap
EL 17:00 DABMIS 
EL 17:30 ETOTIT 
ICEHL 17:30 AVSVSV 
EL 18:30 DEBMAC 
EL 19:15 FTCUTE 
    • M4 SPORT+
Partnerünk
Archívum