Pákozdi Bálintot draftolta a Sheffield Steelers

 

A 21 éves magyar játékos az EIHL-csapatban jégkorongozhat, olyanok mellett, mint Liam Kirk, Robert Dowd vagy Brendan Connolly.

Hónapok óta nem írtunk Pákozdi Bálintról. A támadó az előző szezont az USPHL Premierben töltötte a tengerentúlon, majd az NIHL-es Swindon Wildcats csapatához igazolt szeptemberben, akkor beszéltünk is vele. A briteknél azonban minden más országnál szigorúbb előírásokat alkalmaztak a koronavírus-járvány miatt a profi sportra is, így sem az EIHL, azaz az élvonal, sem az NIHL, vagyis a másodosztály küzdelmei nem indultak el. Ennek eredményeként a legjobb játékosok szétszéledtek Európában, sokan svéd vagy német alacsonyabb szintű ligákban próbáltak szerencsét, de így került például a válogatott David Phillips is Dunaújvárosba, ahol finoman szólva sem váltotta meg a világot, 12 meccsen 1+1-ig jutott a vergődő csapatban, majd rövid úton távozott.

Néhány héttel ezelőtt aztán megmozdult valami Nagy-Britanniában, NIHL-kupa néven szerveztek sorozatot, amelyben részt vett a Swindon Wildcats is, mégpedig Pákozdi Bálinttal a soraiban. Akinek olyan társai voltak, mint a stabil brit válogatott Ben Davies vagy a lengyel nemzeti csapat oszlopa, Tomasz Malasinski. A magyar támadó nem vallott szégyent, 6 meccsen 4 alkalommal talált be, ezzel a csapat megosztott házi gólkirálya lett. Szezonjának java ugyanakkor még csak most következhet, hiszen a történtek után egy igazi topcsapat, a Sheffield Steelers figyelt fel rá.

A briteknek ugyanis még ki kellett valamit találniuk az elmaradt EIHL-szezon pótlására, mert az idei A csoportos világbajnokságra nem utazhat úgy a válogatott, hogy több mint egy éve nem igazán vannak játékban a hokisai. Március 3-án jelent meg a szövetség honlapján a hír, hogy rendhagyó bajnokságot rendeznek. Ezen csak négy csapat vesz részt: a Coventry Blaze, a Manchester Storm, a Sheffield Steelers és a házigazda Nottingham Panthers. Minden meccset Nottinghamben rendeznek, két oda-vissza forduló után alakul ki az elődöntők párosítása, ott két meccs dönt, végül jöhet a két nyert meccsig tartó döntő. Minden csapat egy héten legalább háromszor játszik, az edzőtábor március 29-én nyílik, az első összecsapásra április 3-án kerül sor.

A történet számunkra legérdekesebb része a játékosállományok kialakításához kapcsolódik. Mivel a torna elsődleges célja a válogatott felkészülésének támogatása, ezért a brit állampolgársággal rendelkezők között draftot rendeztek. Minden csapat öt játékost védethetett le azok közül, akik az előző szezonban ott játszottak, illetve érvényes szerződéssel rendelkeznek az idei vagy a következő idényre. A Sheffieldben ez az öt játékos: a Fehérvárról is ismert Brendan Connolly, az abszolút klasszis Robert Dowd, az első brit születésűként brit bajnokságból NHL-be draftolt Liam Kirk, valamint a Phillips testvérpár, Jonathan és az ex-DAB-os David. A védett játékosok listáját hétfőn hozták nyilvánosságra, majd kedden amerikai mintára draftot tartottak, amelyen előre meghatározott sorrendben választhattak a csapatok: előbb hét játékost a normál keret, majd további hármat a tartalékos kontingensbe. Ezenkívül még 8-8 légióssal egészülhetnek ki a rosterek.

A “tartalékosok” közé bekerült Pákozdi Bálint is, akit a 37. helyen választott a Sheffield. Mindez azt jelenti, hogy a sheffieldi szakvezetés értékelése szerint Pákozdi ott van a 60 legjobb brit játékos között. A brit állampolgársággal is rendelkező csatár 14 éves korában már az ottani U16-os bajnokságban játszott, így hazai játékosnak számít a szigetországban. Pákozdi egyébként rendszeresen megfordult a magyar korosztályos válogatottakban, összesen 14 meccsen játszott, ezeken 5 pontot szerzett, igaz, világbajnokságra egyszer sem vitték el.

A fentieket követően ugyanakkor kiderült: nem lesznek tartalékos “osztagok”, így Pákozdi Bálint a Sheffield Steelers 23 fős keretének teljes jogú tagjaként mutathatja meg a tudását a brit elitben. A Sheffield vezetőedzőjét egyébként ? aki kiválasztotta a magyar támadót ? jól ismerjük játékoskorából és szakemberként is: egy bő évtizeddel ezelőtt még az EBEL-ben termelte a pontokat, majd sportvezetői karrierjét a Medvescak Zagrebnél kezdte, ahol a KHL-es projekt sportigazgatója is volt.

pakozdi9

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 21., vasárnap
VB 15:20 GERHUN 7-2VÉGE
  • SPORT 1
VB 15:20 SLOSVK 0-1VÉGE
VB 19:20 CZESUI 2-4VÉGE
VB 19:20 USAFRA 9-0VÉGE
  • SPORT 2
május 22., hétfő
VB 15:20 CANNOR 2-3 BVÉGE
VB 15:20 DENSWE 1-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 AUTHUN 4-3 BVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 KAZSLO 4-3VÉGE
május 23., kedd
VB 11:20 GERFRA 5-0VÉGE
  • SPORT 2
VB 11:20 SVKNOR 4-1VÉGE
VB 15:20 CANCZE 3-1VÉGE
VB 15:20 SWEUSA 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINDEN 7-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUILAT 3-4 HVÉGE
május 25., csütörtök
VB 15:20 SUIGER 1-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 USACZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 CANFIN 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SWELAT 1-3VÉGE
május 27., szombat
VB 13:20 CANLAT 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 USAGER 3-4 HVÉGE
  • SPORT 2
május 28., vasárnap
VB 14:20 USALAT 3-4 HVÉGE
VB 19:20 CANGER 5-2VÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum