Metallurg–Barisszal indul a KHL-rájátszás

 

Kedden nyolcból négy főcsoport-negyeddöntőben rendezik meg a párharcok első meccseit, a másik négy csata szerdán indul.

A KHL 2020/21-es alapszakaszának legjobb egyéni mutatóit már elemeztük, most a rájátszás első körének esélyeit tettük vizsgálat tárgyává. A playoff kedden indul, a keleti és a nyugati főcsoport-negyeddöntőknél is a 2.–7. és a 3.–6. helyezettek csatájával, a másik 2-2 első körös párharc szerdán veszi kezdetét. Mind közül a Metallurg–Barisz harcban dobják be leghamarabb a korongot, magyar idő szerint 15 órakor már be is dobják a korongot Magnyitogorszkban.

Nyugat:

CSZKA (1.)–Szpartak (8.)

A 2019-es bajnok CSZKA a legutóbbi 7 alapszakaszból 6-ot megnyert, és miután 2020-ban nem hirdettek KHL-győztest – csak orosz bajnokot –, gyakorlatilag címvédésre készülhet. Igor Nyikityin csapata az idei megszenvedett a Szpartakkal: kétszer is csak egygólos sikernek örülhettek, egyszer túlórában nyertek, egyszer ráadásban maradtak alul. A moszkvai párharcban a katonacsapat a legjobb kapottgól-átlaggal bíró svéd légióssal, Lars Johanssonnal szállhat harcba, míg Oleg Znarok együttese a fordított alapállású szlovákra, Július Hudácekre számíthat.

SZKA (2).–Dinamo Minszk (7.)

A kétszeres Gagarin Kupa-győztes szentpéterváriak és a rájátszásba 4 év után bejutott minszkiek egymás ellen fejezték be az alapszakaszt, így utazniuk sem kellett az elmúlt napokban. Az alapszakasz zárásaként 4-2-re győztek az oroszok, ám a felek januári fehéroroszországi találkozóján 4-3-as minszki siker született hosszabbításban. A SZKA sokat rotálta a kapusait az alapszakaszban: Alekszandr Szamonov 22, Magnus Hellberg 21 meccsen védett, Mihail Bergyin és Jaroszlav Aszkarov is legalább 9-et kapott. A Dinamónál egyértelműen a cseh Dominik Furch az első számú hálóőr, 60 meccsből 41-szer állhatott a vasak között.

Dinamo Moszkva (3.)–Szeversztal (6.)

A 2012-ben és 2013-ban Gagarin Kupa-győztes fővárosiak a 3 évnyi szünet után playoffozó cserepoveciekkel kezdenek. Az alapszakaszban 1-1 vendégsiker született: a Dinamo 5-2-re nyert, míg a Szeversztal büntetőkkel húzta be a meccsüket. A moszkvaiaknál Sztanyiszlav Bocsarov 31 meccsen kapott lehetőséget, ellenben a 40 éves Alekszandr Jerjomenko több mint 2 százalékkal jobb védési hatékonysággal és 0,6-del kedvezőbb kapottgól-átlaggal teljesített 26 mérkőzésén. A cserepovecieknél szinte csak Vlagyiszlav Podjapolszkij védett, aki a meccsek háromnegyedén kapott lehetőséget.

Lokomotiv (4.)–Jokerit (5.)

Bár a két csapatot csak 1 hely választotta el a tabellán, mindez 10 pontos különbséggel párosult. A szezon első szakasza 3 Jokerit- és 1 Lokomotiv-sikert hozott, ám komoly változás lesz a rájátszásra, hogy a finnek lemondtak a pályaválasztói jogukról, így az összes találkozót Jaroszlavlban rendezik. Az oroszok első számú kapusként a kanadai Edward Pasqualéra számíthatnak, aki 2-esnél jobb kapottgól-átlagot hozott. A Jokerit stábjának nehezebb dolga lesz: a lett Janis Kalnins 32 mérkőzésen 91,3%-os védési hatékonyságot prezentált, míg a svéd Anders Lindbäck 23 találkozón 91,9%-kal teljesített.

Kelet:

Ak Barsz (1.)–Torpedo (8.)

A háromszoros KHL-bajnok kazanyiak a Nyugati főcsoportból átkerült Nyizsnyij Novgorod-iakkal indítják a playoffot. A két csapat első idei alapszakasz-mérkőzését a Torpedo megnyerte hazai jégen, ám ezt követően a tatárok behúzták mindhárom egymás elleni meccsüket. Az Ak Barsznál a svéd Adam Reideborn és az orosz Tyimur Biljalov közel hasonló számú meccset tudott le, de kettejük közül a légiós volt az, aki bekerült a liga legjobb 5 védési hatékonyságú kapusa közé. A Torpedo ötmeccses vereségszériával zárta az alapszakaszt, a kapuban Andrej Tyihomirovot próbálták pihentetni.

Avangard (2).–Avtomobiliszt (7.)

A kétszer is döntős omszkiak Ilja Kovalcsukkal a soraikban várják Dacjukékat. Az idény első fázisának 4 találkozóján rendre a hazaiak nyertek. A sztárok teljesítménye mellett sok múlhat a kapusokon, ami az Avangardnak kedvezhet. Bob Hartley két remek hálóőrre is számíthat, Igor Bobkov és Simon Hrubec egyaránt közel 93%-os védési hatékonyságot tudott, kérdés, melyikük élvezheti majd a bizalmat a playoffban. Bill Peters csapata egyértelműen Jakub Kovártól függ: a cseh kapus 92,4%-os teljesítménye mellett Vlagyiszlav Grossz és Vlagyimir Galkin 90%-nál rosszabb mutatóval bír.

Metallurg (3.)–Barisz (6.)

A 2014-es és 2016-os Gagarin Kupa-győztes magnyitogorszkiakra a kazahok várnak. Az oroszok a két hazai alapszakasz-meccsüket behúzták, Kazahsztánban pedig 1-1 túlórás siker és vereség a mérlegük. A Metallurgban a finn Juho Olkinuora és az olimpiai bajnok Vaszilij Kosecskin felesben védtek, viszont jelentős különbség, hogy a légiós 93,5%-os, az orosz 91,6%-os hatékonyságot hozott. A Barisznál Henrik Karlsson és Joni Ortio közül előbbi van jobb formában, jó eséllyel a honosított svéd kezdhet kedden a vasak között.

Szalavat Julajev (4.)–Traktor (5.)

A 2011-es bajnok és a 2013-as döntős kétszer találkozott az alapszakaszban, mindkétszer az otthon játszó fél örülhetett. A baskírok nagyot hajráztak februárban, de az utolsó fordulóban elszenvedett vereségük miatt visszacsúsztak a 4. helyre. Mindkét csapat remek kapuspárossal bír. Az ufaiaknál Juha Metsola a favorit, 91,5%-os hatékonysága azonban rosszabb, mint amilyet az elmúlt években produkált, míg a fiatal Danyiil Taraszov a 16 meccsén 92,5%-kal teljesített. A Traktornál szintén a légiós védhetett többet, mégis a hazai hálóőr a jobb: Roman Will 91,7%-ához képest Ivan Fedotov 92,5%-kal dolgozott.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 4., vasárnap
EL 18:00 SCCBRA 4-5 HVÉGE
    • M4 SPORT+
április 6., kedd
EL 17:00 BRASCC 2-4VÉGE
    • M4 SPORT
április 8., csütörtök
U20/19 17:00 POLHUN 1-7VÉGE
EL 20:00 SCCBRA 5-3VÉGE
    • M4 SPORT
április 9., péntek
U20/19 12:00 POLHUN 2-3VÉGE
április 15., csütörtök
VÁL 20:45 HUNAUT 
    • M4 SPORT
április 16., péntek
VÁL 17:00 AUTBLR 
április 17., szombat
VÁL 16:00 HUNBLR 
Partnerünk
Archívum